Mikä on poliitikkojen ”pyhä lehmä”, johon leikkauksilla ei haluta koskea?

Elämme veronkorotusten ja leikkausten alakuloista aikakautta. Nykyinen hallitus kertoo meidän olevan pakotetussa tilanteesta, ja syylliset löytyvät edellisestä hallituksesta, eli oppositiosta. Hallitus kuitenkin unohtaa sen, että sekä pääministeripuolue Kokoomus, että muut hallituspuolueet ovat kantaneet hallitusvastuuta pitkiä ajanjaksoja. Siksi syyttely, ja itsensä nostaminen pelastajan asemaan tuntuu halvalta retoriikalta. Kirjoituksessani kerron,  että mikä on poliitikkojen ”pyhä lehmä”.

Miksi talous on kuralla?

Kuten sanotaan: ”jäljet johtavat sylttytehtaalle”. Syylliset heikkoon taloustilanteeseen löytyvät eduskunnasta, sekä aikaisemmista kansaa edustaneista henkilöistä. Vuosi toisensa jälkeen poliitikot yhdessä virkamieskuntansa kanssa ovat epäonnistuneet tehtävissään. Tulkintani mukaan tähän on useita tekijöitä. Osa tekijöistä on sellaisia, joihin voi vaikuttaa, ja osa sellaisia joihin vaikuttaminen on vaikeampaa.

Maalmantilanteen muutokset ovat asioita, joihin vaikuttaminen pienellä valtiolla on usein haastavaa. En kuitenkaan väitä, etteikö Suomella olisi tai olisi ollut niin halutessaan mahdollista edistää rauhan syntymistä Ukrainaan. Suomen päättäjät eivät ole kuitenkaan halunneet keskittyä rauhan edistämiseen, vaan sodan jatkamiseen veronmaksajien rahoilla. Tässä yksi tuore tekijä heikkoon taloustilanteeseen.

Puoluepolitiikka on yksi merkittävä asia, joka ei edistä Suomen parasta. Siinä missä menestyvä yritys toimii dynaamisesti, kasvaa ja kehittyy, niin Suomen valtio polkee paikallaan, tai taantuu, kuten olemme saaneet lehdistä lukea. Yksi syy tähän löytyy puolueista. Puolueiden tehtävä ei ole, toisin kuin meille annetaan ymmärtää ajaa kansan etua. Puolueorganisaatioiden tärkein tehtävä on olla olemassa. Kun kaikilla puolueilla on itsekäs tarkoitus olemassa ololleen, ei yhteistä säveltä löydy. Politiikkaa tehdään riitelemällä toisten itsekkäiden organisaatioiden kanssa vastakkainasettelun lähtökohdista. Tätä tehdään siksi, että vastustaminen saa enemmän palstatilaa, kuin konsensushakuinen toiminta. On ollut huvittavaa seurata esimerkiksi sitä, miten Keskusta on kritisoinut omaa luomustaan, soteuudistusta. Siinä missä Keskusta vielä hetki sitten hallituksessa puolusteli soteuudistusta ja sen erinomaisuutta, on puolue nyt keskittynyt sen haukkumiseen. Tämä liittyy puoluepolitiikkaan. Keskustan laskusuunnassa olevat kannatuskäyrät ovat pakottaneet Keskustan poliittisiin performansseihin, joilla poliittiset suunnittelijat uskovat olevan myönteistä vaikutusta galluppeihin.

Tärkein yksittäinen tekijä huonoon taloustilanteeseen on rahan ”hassaaminen” ulkomaille. Kehitysapu (1,3 miljardia), EU-jäsenmaksut, netto (5,6mrd / budjettikausi), EU-yhteisvelka (3,4 miljardia) – vain muutamia mainitakseni. Mielestäni tilanteessa, jossa kansalta leikataan ja veroja korotetaan on erikoista, että rahaa riittää kasapäin ulkomaille lähetettäväksi.

Pyhä lehmä

Leikkauslistat ovat pitkät. Hallituskaudesta toiseen olemme saaneet todeta, kuinka vasemmistohallitus korjaa taloutta ottamalla lisää velkaa. Oikeistohallitus vuorollaan yrittää kääntää talouden suuntaa leikkaamalla. Vasemmiston perinteisiin keinoihin korjata taloutta on kuulunut myös verojen korottaminen. Siksi verojen korottaminen osoittaa Kokoomuksen menneen sosialistien työkalupakille. On kuitenkin yksi kokonaisuus, johon poliitikot eivät halua kajota.

Puoluetuet ja poliitikkojen palkkiot ovat asia, josta ei haluta leikata. Tämä ilmiö näkyy kaikilla politiikan tasoilla aina kunnanvaltuustoista Euroopan parlamenttiin asti.

Puolueille verorahoista maksettava tuki oli vuodelle 2023 yhteensä noin 35,5 miljoonaa euroa. Vaalikauden aikana tämä tekee ”tasaisen vauhdin taulukolla” noin 142 miljoonaa euroa. Suomessa puoluetukea maksetaan 12,5 euroa äänestäjää kohden. EU:n keskiarvo on  vain 3,73 euroa. Suomi maksaa EU jäsenvaltioista toiseksi eniten puoluetukea heti Luxemburgin jälkeen. Tällä massiivisella rahasummalla puolueet ylläpitävät ylisuuria arvohuoneistoja Helsingin kalleimmilla alueilla. Näissä palatseissa puolueet pyörittävät ylisuuria puolueorganisaatioitaan. Lisäksi näiden ylisuurten organisaatioiden poliittisten sihteerien ja -suunnittelijoiden palkat maksetaan edellä mainituista puoluetuista. Lisäksi poliitikot saavat merkittävän korkeaa palkkaa ilman minkäänlaisia työvelvoitetta. Monet edustajat eivät edes vaivaudu käymään täysistunnoissa, koska ei ole pakko. Silti palkkio napsahtaa joka kuukausi tilille. Lisäksi asiaan liittyy sopeutumisraha. Sopeutumisraha tarkoittaa entiselle kansanedustajalle maksettavaa korvausta. Missä muussa työpaikassa palkan maksu jatkuu työsuhteen päättymisen jälkeen seita vuosia? Muita etuja ovat mm. taksikortti, kilometrikorvaus,  asuntoetu, veroton kulukorvaus, työsuhdepuhelin, fysioterapeutit, psykologit, harrastekerhot, ja kielten opiskelu. Etuna voidaan pitää myös kolmen kuukauden lomaa (istuntotauko).

Vaikka valtion talous on kuralla, niin omista eduista poliitikot eivät halua leikata. Se on asia, jota jokaisen kansalaisen tulisi vähintäänkin ihmetellä. Parasta on muistaa tällaiset asiat varsinkin vaalihumun aikaan. Kannattaa kysyä, että mitä ehdokas on valmis tekemään puoluetukien ja kansanedustajien palkkioiden kohtuullistamiseksi. Vastaus kannattaa painaa mieleen tai kirjoittaa ylös. Vaalimakkarakojut ovat valehtelun pesäkkeitä. On olemassa lupauksia, ja vaalilupauksia. Jälkimmäinen näistä tulee suurella todennäköisyydellä rikotuksi.

Kiitos, jos jaksoit tänne asti. Jatketaan keskustelua kommenttikentässä.

Juha Huhtala
Sitoutumaton Kouvola
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen maailmaa avarakatseisesti tulkitseva ihminen. Haluan puhua rauhan ja totuuden puolesta. Kirjoitusteni tarkoitus ei ole miellyttää, tai ärsyttää. Haluan tuoda julki sellaisia näkökulmia, jotka eivät saa mielestäni tarpeeksi näkyvyyttä.

Olen suuren perheen isä, ja aviomies Kouvolasta. Työskentelen perhehoitajana ja yrittäjänä. Rakkaus on suurin voimavarani. Olen eläinrakas ja viihdyn kauniissa Suomen luonnossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu