Pride: Sairastan homoseksuaalisuutta – olen sateenkaarikoditon

Ennen homot luokiteltiin helposti irtolaisiksi. Suomen ratifioitua Euroopan ihmisoikeussopimus vuonna 1987 täytyi lainsäädäntöä muuttaa ja irtolaislain todettiin räikeästi rikkovan ihmisoikeuksia. Taikatemppuna irtolaislaki muutettiin päihdehuoltolaiksi. Irtolaisnaisten kokema kamala syrjintä toi julki naisten oikeudet, ja naisen asema kodittomuudessa parani. Järjestelmään jäi kuitenkin homon mentävä aukko, mikä tänä päivänä näyttäytyy irtolaisnaisen asemana.
Mitä on sateenkaarikodittomuus?
Juurisyyt ovat nuoruudessa, milloin nuori kohtaa seksuaalisuutensa, mutta samalla lähiympäristö kohtaa virtahevon. Perhekemia on ratkaisevassa roolissa nuoren tulevaisuuteen. Huonossa tilanteessa ympäristö muuttuu vähitellen vieläkin huonommaksi ja pahemmaksi. Jokaisella perheenjäsenellä on erilainen rooli asian kanssa: yksi voi olla hoivaaja, toinen väliinpitämätön ja kolmas vihamielinen. Asiasta ei puhuta ja se on tabu. Toiset vanhemmat ovat jopa yli-iloisia sateenkaarinuoresta, mutta kaikki eivät ole.
Mitä muut ajattelee?
Perheidyllin särkymisessä ulkoiset mielipiteet ovat hyvin tärkeitä. Kun lapset ovat pieniä, ei tälläisiä asioita ajatella. Sateenkaarilasten traumat ovat samankaltaisia esimerkiksi kuulovammaisten lasten kanssa – miksi kaikki muuttui ympärillä? Nuori lopettaa luottamasta ympäristöönsä, ja hän hakee pakoa. Pakokeinot ovat usein esimerkiksi taiteessa, opinnoissa, uskonnossa jne. Monille pako muodostaa tulevaisuuden ammatin.
Paeta, taistella vai kuolla?
Nuoret eivät kuole kirjaimellisesti, vaan he hyydyttävät tunteensa ja leikkivät kuollutta. Samalla kytee halu paeta. Populaarikulttuurissa termi ”run away” vilisi varsinkin 80-luvulla. Jos nuori olisi oikeasti lähtenyt hän olisikin ollut taistelija, mihin harva kykenee. Usko omaan perheeseen on hyvin vahva, ja luottamus siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi on syvällä. Tulevaisuudessa sateenkaarikodittomuutta kokevat ovat lojaaleja perheelle, ja he muuttavat ikätovereitaan myöhemmin pois kotoaan. He ovat usein myös niitä, jotka palaavat perheettöminä hoitamaan vanhempiaan omaishoitajina. Sateenkaarikodittomuuden syynä on 16 % tapauksia omaishoitajuus (yhtä suuri osuus kuin mielenterveys- ja päihdeongelmat yhteensä)
Hyväksikäytetty ja hyljeksitty
Nuorella sateenkaariaikuisella menee yleensä paremmin, koska ei ole perheenperustamisen kustannuksia. Samalla säilyy epäterve side lapsuuden perheeseen, koska edelleen haetaan hyväksyntää. Monet homot ovat perheensä pankkiireja, koska heiltä voi lainata rahaa.  Tämä hyväksynnän ostaminen ei luo kuitenkaan tukiverkkoa kriisitilanteessa. Elämäntyyli voi olla tuhlaileva, vaikka välttämättä tulot eivät ole valtavat. Ero, läheisen kuolema, konkurssi, työttömyys tai vakava sairaus romahduttaa talouden ja jättää ihmisen yksin. Erotilanteissa velkakriisi on huomattavasti suurempi riski kuin heteroliitossa varsinkin jos on taattu tai otettu toisen puolesta lainoja. Useimmiten sateenkaarikodittomuuden syy on ollut maksuhäiriössä, mikä on tullut pitkäaikaisen likviditeettikriisin seurauksena.
Sateenkaarikodittomista  homo- ja bi-miehistä 52 % on raiskattu elämänsä aikana
Sateenkaari-ihmisten kokemasta väkivallasta puhutaan hyvin vähän, ja varsinkin ryhmän sisäisestä väkivallasta. Yli kolmanneksella kodittomuuden kokeneista  on lähipiirissä itsemurhatapaus, pahimmillaan he ovat itse joutuneet todistamaan sen silminnäkijänä. Varsinkin miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta jätetään kertomatta. Yleisesti mies raiskaa sata kertaa useammin kuin nainen, joten miespiirien sisällä se on hyvin yleistä. Jos kodittomuuspalveluissa homoseksuaali sijoitetaan päihdeongelmaisten joukkoon, joutuu hän heikommassa asemassa hyvin todennäköisesti seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Päihdeongelmaisilla on monia eri riippuvuuksia samaan aikaan, joista seksiaddiktio on yksi yleisimmistä. Homomiestä kohdellaan huoraan verrattavasti.
Vääriä diagnooseja vai eheytystä
Kodittomuuspalvelut ovat sijoitetut päihde- ja psykiatriatyön alle. Kaiken menettäminen saa mielenterveyden järkkymään. Se saa myös lapsuuden traumakokemukset esiin. Sateenkaari-ihmiset eristetään eristäytymään ja heidät potkaistaan köyhinä pois yhteisöstä. Bingonpeluu ja piparinleivonta ei paljoa yhteisöllistä ahdingossa olevaa. Hän tuntee itseään kohdeltavan alistavasti vähä-älyisenä ja heittiönä. Sateenkaarikodittomuus on harvoin ylisukupolvista köyhyyttä ja kahdella kolmesta on vähintään ylioppilastutkinto. Kukaan sateenkaarikodittomuuden kokenut ei ollut saanut oikea-aikaista, oikeanlaista ja riittävää apua, mikä on kirjattu lakiin. Häiriöpalvelut loukkaavat sateenkaari-ihmisen identiteettiä,  sillä hänelle etsitään diagnoosia. Järjestelmä haluaa sanoittaa sateenkaarikodittomuuden sairaudeksi, jotta hänet saataisiin sopivaksi yhteiskuntaan.
Eheytystoiminta perustuu kuitenkin aina uskomukseen, että henkilön sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua ja seksuaalista suuntautumista voidaan ja pitäisi muuttaa tai tukahduttaa silloin, kun ne eivät ole ympäristön normina pitämän mukaisia. Tämä uskomus on sekä väärä että haitallinen. (Tasa-arvovaltuutettu Rainer Hiltunen 27.2.2024)
(Luvut perustuvat 15.5.2024 valmistuneeseen taustatutkimukseen, missä haastateltiin 26 sateenkaarikodittomuuden kokenutta. Haastatellut ovat olleet Helsingissä kodittomina vuosien 2020 ja 2024 välisenä aikana.)
Juha Hyrkäs
Kristillisdemokraatit Helsinki

Olen kodittomuustutkija. Teen väitöskirjaa sateenkaarikodittomuudesta. Aktivismini taustana on oma kokemukseni palvelujärjestelmän toimimattomuudesta. Asuin liki 20 vuotta ulkomailla, ja palasin Suomeen äitini omaishoitajaksi ilman tukiverkkoa. Kun ihminen ei sovi lokeroon, on ainoa vaihtoehto taistella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu