Asuntojen hinnat nousevat, mutta ei suurimmassa osassa Suomea

Asuntoluotottaja Hypon näkemystä asuntojen hintojen noususta on yksi jos toinen media jakanut kohtuullisen isoilla otsikoilla. Kymmeneen vuoteen ei kuulemma ole ollut näin suurta nousua kuin tämän vuoden aikana on tapahtunut.

Niinpä. Tulee nyt vaan mieleen, että nämä jopa ylikuumentuneet asuntomarkkinat käsittävät maantieteellisesti aika pienen osan Suomea. Pk-seutu, Turku, Tampere ja lähimmät ympäristökunnat epäilemättä, samoin Jyväskylä, Oulu ja varmaan osin Lahti,  Joensuu, Mikkeli ja Kuopio.  Pienemmissä maakuntakaupungeissa taitaa nousu olla kuitenkin  enemmän haaveissa ja monessa hieman pienemmässä kaupungissa hinnat laskevat. Puhumattakaan maaseudusta, jossa hinnat ovat romahtaneet 2000-luvun aikana.

Lisäksi kasvukeskuksissakin asunnon arvon määrittää ennen kaikkea sijainti. Savon Sanomat uutisoi muutama päivä sitten, että Kuopiossa voi saada kaksion reilulla 30 000 eurolla muutaman kilometrin päästä torilta. Esimerkiksi Varkaudessa taas halvimpien yksiöiden ja kaksioiden pyynnöt ovat 10 000- 15 000 euron kantimissa, eikä kämpän tarvitse olla mikään pommi kaukana palveluista.

Maaseudulla kuntakeskuksissa asunnoista ei saa juuri mitään, jos nyt saa edes nimelliselläkään hinnalla kaupaksi. Remontoituja 70-80-lukujen omakotitaloja kaupataan yleisesti 40-50 000  euron pyynnöillä. Haja-alueella pelastus on usean hehtaarin tontti eläintenpitomahdollisuudella tai rannalla, joskus myös kokonainen maatila, muuten ei uudehkokaan talo vaihda omistajaa.

Että sellaista tämä hintojen nousu. Luultavaa on, että ero repeää 2020-luvun myötä yhä suuremmaksi ja luvassa on massiisivia purku-urakoita taajamissa ja maaseudulla historia toistaa itseään 60-luvun malliin, kun kylillä tyhjenevät ne uudemmatkin talot, joita lapsiperheet rakennuttivat 20-30 vuotta sitten. Kesämökit ehkä jäävät tai niidenkin kohtalo on autioitua, kunhan koronan aikaansaama innostus mökkeilyyn on ohi.

+6
Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu