Elastaani arkivaatteissa on typerää ja haitallista ja koot liian suuria

Kävipä niin, että päätin työpäivän jälkeen pyörähtää paikallisessa Prismassa ja ostaa peruselintarvikkeiden ohella farkut. Vaatimuksena oli kaksi asiaa eli ei elastaania ja mallin piti olla hoikka.

Olin näet viimeksi erehtynyt ostamaan peräti kahdet samanlaiset farkut, kun sovittaessa tuntuivat hyviltä. Ja elastaania oli tietenkin puuvillan ohella materiaalina. Niinpä farkut muuttuivat pussihousuiksi parin pesun jälkeen ja housujen vyötärökoko leveni niin, ettei noiden pitäminen tuntunut tällaisesta hoikasta kaverista mukavalta. Sen lisäksi housut hajosivat todella nopeasti.

Mutta eipäs vaan löytynyt Prismasta yhtään ainutta mallia ilman tuota muovipohjaista joustavaa kuitua. Sitä oli niin kaupan halpamallistossa kuin merkkifarkuissa. Samalla tuli todettua, että myös vyötärön tuumamitoitus oli aivan muusta ulottuvuudesta. Tuumakoko 31, joka on ollut meikäläiselle passeli, oli muuttunut oudon leveäksi.

Jos haluan joustavat housut, niin ostan sitten juoksutrikoot tai vastaavat. Mutta ei minulla ole mitään tarvetta ostaa arkista työvaatetta jousto-ominaisuudella tietäen, että tuon vaatteen käyttöikä jää lyhyeksi ja sitä ei voida edes kierrättää. Kokonaan keinokuituisissa urheiluvaatteissa tuo kestoikä on melkoisen pitkä toisin kuin vaikka puuvillaisissa, joissa on 1-3 prosenttia elastaania.

Elastaanin lisääminen tekee vaatteista lyhyikäisiä ja pussimaisia ja on ympäristön kannalta huono ratkaisu. Kokomerkinnätkin hämärtyvät ja kaltaiseni hoikka mies ei tahdo enää helposti löytää omalle kropalle sopivia vaatteita. En itse halua näyttää räp-artistilta, mutta ilmeisesti yhä useampi miesoletettu taas haluaa näyttää ja ostaa mielihyvin näitä ”ihanan joustavia ja isoja” vaatteita.

Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu