Ex-hiihtäjä Lassila ja traumatisoiva liikunta kouluissa

Entinen huippuhiihtäjä ja nykyinen liikuntajohtaja Kalle Lassila otti kantaa koululiikuntaan Keskipohjanmaa-lehdessä julkaistulla vblogilla ja aiheutti näin pienen somemyrskyn. Lassilan ajatus nähtävästi ymmärrettiin täysin väärin, kyse ei ollut koululiikunnan mahdollisesta traumatisoivasta vaikutuksesta vaan siitä, että liikunta koulussa ei sinänsä traumatisoi  ketään.  Näin ainakin Lassila asiaa selitti eri medioiden mukaan.

Ja näinhän se todellakin on.  Hikoilu, hengästyminen, hapotus tai edes jälkikäteen jäykät tai kipeät lihakset eivät oikeasti traumatisoi ketään. Jos joku kokee, että hikoilu tai hengästyminen on vastenmielistä, on kyseessä aivan samanlainen kokemus kuin se, että jostakin toisesta kirjoittaminen tai lukeminen on vastenmielistä.

Koulussa kuuluu tehdä asioita, joista ei välttämättä erityisesti pidä ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle meno on jokaisessa aineessa aivan oikein, jotta kehitystä tapahtuisi. Ongelma on se, että yllättävän moni nykynuori haluaa hyvin tarkkaan  valikoida, mitä tekee ja tämä näkyy niin liikunnassa kuin muissakin aineissa.

Esimerkiksi itse olin alaluokilla monestakin syystä huono liikkuja, ensimmäiset numerot aineessa olivat kutosta ja seiskaa. Lukiossa olin kilpaurheilija ja kympin arvosanalla, mutta pointti on se, etteivät oma kömpelyys tai huono kunto, jotka minuakin vaivasivat, voi olla mikään syy, jonka taakse voi mennä ja lyödä homman läskiksi ja valittaa myöhemmin, kuinka koululiikunta traumatisoi.

Kuten Lassilakin tarkoitti, traumatisoituminen voi tulla opettajan metodeista, pedagogiikasta, jossa kannustamisen sijaan arvostellaan kömpelyyttä, hitautta tai muuta ominaisuutta. Tai nolataan oppilas tai annetaan lahjakkaiden dominoida joukkuepeleissä.

Edes pieni kilpailullisuus ei ole väärin, vaikka jotkut tästä nillittävät.

Väärin on puolestaan se, että yhä useampi oppilas pyrkii välttelemään kaikenlaista liikuntaa ja käyttää älyään, jotta voisi tavalla tai toisella välttää liikkumisen koulussa. Ja toisaalta sitten aktiiviset liikkujat treenaavat seuroissa ja liikkuvat hymyssäsuin koulussakin eli polarisoituminen vain jyrkkenee.

Aivan varmasti on ollut opettajia, jotka omalla toiminnallaan ovat traumatisoineet oppilaitaan. Kuitenkin olen aika vakuuttunut, että nykyisin liikuntaa opettavat eivät tähän virheeseen juurikaan syyllisty.

Liikuntaa olen itsekin jonkin verran opettanut, ilman alan koulutusta, mutta en toki aivan pystymetsästä. Eräs varsin kyseenalainen mutta liikunnallisesti toimiva juttu jäi mieleen ja juuri siksi, että onnistuin saamaan liikuntaa välttelevät innostumaan. Opetin alakoulun poikaporukkaa, joka ei kovin paljon liikunnasta välittänyt. Jostakin pälkähti päähän, että jospa leikitään vaikka suksilla talvisotaa mäkisessä ja metsäisessä maastossa ja tiedustellaan, tehdään ylläkköjä ja motitetaan vastustaja. Idea ostettiin vähän liiankin hyvin, kaikki liikuntaa välttelevätkin olivat innolla mukana ja kaksoistunnin lopuksi oli täysi työ saada porukka pois metsästä…no, ehkä eivät traumatisoituneet, toivottavasti.

Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu