Homot voivat mennä töihin Varmaan, mutta mihin menevät ikääntyneet työnhakijat?

Kuten jokunen päivä sitten uutisoitiin, niin avioliitostaan miehen kanssa kertonut Toni sai esimieheltään ilmeisestikin kommentin ”homot voivat mennä töihin Varmaan” ja myöhemmin koeajan lopuksi työsuhde päättyi.  Ja jottei tulisi väärinkäsityksiä, niin todettakoon, että mikäli homous oli työsuhteen päättymisen syy, toimittiin yksiselitteisesti väärin.

Tonin tapaus nousi median valokeilaan ja varmasti ihan aiheellisesti, yksin jo väitetty esimiehen kommentti on asiaton. Mutta mielestäni paljon suurempi ja todella isoa joukkoa koskettava ongelma on ikääntyneiden huono työllistyminen. Jopa vähän yli nelikymppinen saatetaan nähdä liian vanhaksi puhumattakaan yli viisikymppisistä työntekijöistä.

Ikäsyrjintä on totisinta totta, mutta siihen ei käytännössä voida puuttua. Julkisella puolella mennään säädettyjen kelpoisuusvaatimusten pohjalta ja se mahdollistaa esimerkiksi pitkällä kokemuksella, hyvillä työtodistuksilla ja säädettyä korkeammalla koulutuksella olevan varttuneen hakijan lemppaamisen ulos hakuprosessissa. Yksityisellä puolella on taas julkistakin vapaammat kädet palkata vain nuoria tai vastavalmistuneita töihin ja määritellä hakemuksissa jopa työntekijän toivottu ikä.

Tietysti työnantajilla on syitäkin olla palkkaamatta varttuneita. Sairaudet ja työkyky epäilyttävät, samoin motivaatio tai uusien taitojen tai tietojärjestelmien käytön puutteet. Kuitenkin väitän, että monen työnantajan käsitykset esimerkiksi yli 50-vuotiaiden työtehosta, sairauksista tai osaamisen tasosta eivät vastaa kovinkaan hyvin vallitsevaa todellisuutta. Mikäli varttuneempi hakija ei ole onnistunut saamaan päihdeongelmaa ja harrastaa fyysisiä aktiviteettejä, ei hänen työtehonsa erityisemmin eroa kolmekymppisestä. Löytynee myös monia tutkimuksia, joissa varttuneilla eli ikääntyneillä ei olekaan erityisen paljon sairaspoissaoloja. Motivaatiokin näyttäisi olevan kohdallaan, moni haluaisi jatkaa eläkeiässäkin töitä vaikkapa pienemmillä tuntimäärillä.

Kun ikääntynyt jää työttömäksi vaihtoehtoina on hakea hullun lailla ja epätoivoisesti työpaikkoja tai sitten lähteä opiskelemaan uusi ammatti sellaiselta alalta, jossa on työvoimapulaa. Hoitoalalle tuntuu työllistyvän hyvin eikä ikää nähdä ongelmaksi, mutta entäpä jos työttömällä on akateeminen tutkinto ja pitäisi lähteä opiskelemaan lähihoitajaksi? Palkka laskisi merkittävästi, samoin tulisi laskemaan tulevaisuudessa eläkekin, se laittaa miettimään uuden ammatin opiskelun mielekkyyttä.

Suomi taitaa olla tässä suhteessa pohjoismaista heikommassa asemassa katsottaessa yli 55-vuotiaiden työllistymistä. https://yle.fi/uutiset/3-11568245

+11
Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu