Inkluusio koulussa on usein utopiaa
Olen tyytyväinen, kun kouluasiat ovat nousemassa yhdeksi kuntavaalien keskeiseksi teemaksi. Ja vieläpä niin, että nykyisen perusopetuksen ehkä suurin ongelma eli inkluusio nostetaan pöydälle.
Opetustyötä kentällä tekevät tietävät, että reilut kymmenen vuotta inkluusiota nykyisessä muodossaan pitäisi riittää siihen, että malli voitaisiin todeta suurelta osin epäonnistuneeksi. Koko ajatus perustuu vahvaan vasemmistolaisen tasa-arvonäkemykseen, jonka mukaan kaikilla on oltava oikeus opiskella yhdessä. Idea on hieno, mutta se on tarkoittanut pienluokkien ja erityisryhmien alasajoa ja tilalle on tarjottu kahden opettajan ja avustajan vetämiä luokkia ja erilaisia tukiratkaisuja. Joissakin kunnissa ei edes tätäkään, vaan koko ikäluokka on jaettu ilman todellista lisätukea luokkiin, ainoana tukena osa-aikainen erityisopetus joissakin aineissa.
Teoriassa tämä em. malli toimii, käytännössä ei. Jos vaikka noin 20 oppilaan luokalla on yksikin käytöshäiriöinen ja säännöistä piittaamaton oppilas, tämä jo pystyy tuhoamaan koko luokan opiskelun. Luokalla olevat motivoituneet oppilaat kärsivät ja oppimisvaikeuksista kärsivät hiljaisemmat jäävät paitsioon, kun opettajan aika menee sopeutumattoman oppilaan kaitsemiseen tai edellisen välitunnin tapahtumien selvittämiseen. Entäs jos käytöshäiriöisiä on kaksi tai enemmän sekä lisänä on sellaisia oppilaita, joiden koulumuoto olisi aikaisemmin ollut erityiskoulu? Lisäksi mielenterveydenhäiriöt ovat lisääntyneet, tutkimuksiin ja hoitoon on usein pitkät jonot, jolloin hädin tuskin koulukuntoiset oppilaat sinnittelevät näissä inkluusioluokissa, joita kutsutaan tukiluokiksi tai ties miksi.
Tämä on monelle opettajalle arkea, ei siis ole ihme, että opettajat tuntevat väsymystä ja riittämättömyyttä. Palavereja pidetään, tehdään suunnitelmia ja selvitään päivä kerrallaan, mutta tiedetään, että tilanteesta kärsivät kaikki. Osa oppilaista jää väistämättä vaille tarvitsemaansa huomiota, vaikka luokan kanssa työskentelisi kolmekin aikuista.
Itse aineenopettajana joudun priorisoimaan aina sitä, kenen ehdoilla tuntia vedetään. Yritänkö mennä opetussuunnitelman tavoitteiden mukaan, jolloin heikommille olisi kyettävä tuottamaan heille sopivaa materiaalia sekä kyettävä myös opettamaan heitä. Vaikka tällaisissa ryhmissä olisi mukana erityisopettaja, ei hänellä saati koulunkäynninohjaajalla ole opetettavan aineen hallintaa ja päävastuu opetuksesta on aineenopettajalla. Monesti erkkaope ja ohjaaja joutuvat keskittymään joko käytöshäiriöisten tai luokan heikompien kanssa työskentelyyn ja muu opetusvastuu on aineenopettajalla. Jos taas tietoisesti karsin sisältöä ja yksinkertaistan, lahjakkaat eivät saa heille kuuluvaa opetusta ja kenties turhautuvat. Heille pitäisi pystyä löytämään haasteellisempia tehtäviä. Tuloksena on sillisalaatti, jossa opettajan aika ei vain riitä. Homma huipentuu sitten kokeissa, joita pitää samalle opetusryhmälle laatia 3-4 erilaista, oppilaan taitojen ja kykyjen mukaan plus monesti vielä itse koejärjestelyt pitää miettiä tarkkaan.
Monelle erilaisista vaikeuksista kärsivälle oppilaalle sopivin paikka olisi vanha kunnon pienluokka. Keskittymisen ja tarkkaavuuden ongelmista kärsivillle tai ADHD-diagnoosin omaaville pienempi ryhmä olisi monesti huomattavasti hyödyllisempi ratkaisu erilaisten ärsykkeiden ja häiriötekijöiden määrän ollessa pienempi. Samoin olisi hyvä olla mahdollisuus ns. toiminnallisiin luokkiin, joissa teoriaopetuksen määrää olisi karsittu ja tilalla olisi enemmän käytännön harjoittelua myös koulun ulkopuolella. Lisäksi olisi tarve myös erilaisiin pienryhmiin käytöshäiriöisille oppilaille, jotka pelkällä läsnäolollaan saattavat laittaa yhden luokan elämän täysin sekaisin.
Nuo edellä esitetyt ovat monen opettajan ja huoltajan toiveajattelua. Kunnat kuitenkin päättävät varsin itsenäisesti opetuksen järjestämisestä, joten jos inkluusio ja sen ongelmat nousevat keskiöön, on toivoa, että jotakin muutosta voisi tapahtua. Mahdottomia ei kannata haaveilla, mutta inkluusio ei voi olla sellainen opinkappale, jota ei voi kyseenalaistaa ja josta ei voisi osin myös luopua.
Inkluusion toimivuudesta olen kanssasi samaa mieltä, mutta motiivit sen taustalla ovat moninaisemmat.
Eittämättä yhden poliittisen laidan tausta-ajatuksena on tasapäistäminen. Kukaan ei menesty muita paremmin, kun kaikkien opiskelua häiritään samalla tavalla. Toki siinä sivussa oppimistulokset laskevat ja korkeaan osaamiseen perustuva kilpailukyky on vähitellen historiaa.
Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että ei se vasen laita yksin ole inkluusiota läpi saanut, vaan siihen on tarvittu sen toisen laidan tukea. Siellä taas erityisryhmät ovat ennen kaikkea ylimääräinen menoerä, jolla on ikävä vaikutus veroasteeseen. Miten se Sipilä tapailikaan, ”meidän vain pitää tulla toimeen vähemmällä”?
Ilmoita asiaton viesti
”… sen toisen laidan tukea. Siellä taas erityisryhmät ovat ennen kaikkea ylimääräinen menoerä, jolla on ikävä vaikutus veroasteeseen.” Pitää tämäkin paikkansa, kunnissa inkluusio oli hyvä keppihevonen, jonka avulla pienryhmäopetusta lähdettiin ajamaan alas nimenomaan taloussyistä.
Ilmoita asiaton viesti
Aina kun puhutaan yhteiskunnan tuottamista palveluista puhutaan rahasta tai sen riittämättömyydestä.
Elämme maassa jonka bkt on jämähtänyt yli kymmenen vuoden takaisiin lukemiin, vuoden 2008 bkt on saavuttamaton unelma.
Maa on elänyt velaksi jo yli vuosikymmenen, tätä velkaa maksetaan vuosikymmeniä joten lisää rahaa ei ole koulutoimeen tulossa ilmeisen ongelman korjaamiseen, ratkaisut on löydettävä muilla järjestelyillä.
Inkluusio on jo teoriassa aika epäuskottava, aikuisten määrää pitäisi lisätä vähintään
yhdellä /erityistarvetta vaativa oppilas sekä lisäksi väistötiloja ja välineistöä.
Itse erityislapsen isänä tiedän suuren ryhmän vaikeudet keskittymishäiriöiselle lapselle. Onneksi lapseni on saanut koulussa, eskarissa kuin päiväkodissakin olla pienryhmissä joissa on jakoluokkia ja minimiä enemmän aikuisia. Henkilökohtainen avustaja on ollut käytännössä ehdoton jo päiväkodista lähtien. Ennen henkilökohtaisen avustajan myöntämistä päiväkodissa meni yhden aikuisen aika täysin lapseni kanssa. Kunnassa oli onneksi resursseja, luetaan rahaa ja ymmärrystä palkata henkilökohtainen avustaja.
Lapsi oli ns sairaalakoulussa jossa huippuammattilaiset, erityislapsiin erikoistuneet osaajat sanoivat että lapsi ei ensimmäiseen pariin viikkoon pystynyt olemaan täyttä tuntia 17 hengen luokassa. Ajatelkaa tälläinen lapsi inkluusioluokkaan. Nyt lapsi on normikoulussa neljän lapsen ja kahden aikuisen pienryhmässä ja mitään normidraamaa suurempaa härdelliä ei ole.
Inkluusio ei toimi, se on täysin selvää mutta mikä on rahapulassa kärvistelevän yhteiskunnan ratkaisu tähän.
Monessa kunnassa ei ole rahaa, tiloja eikä osaamista yhä kasvavien ja moninaisempien ongelmien kanssa kamppailevien nuorten ja lasten tilanteisiin.
Korjaamme karmeaa satoa lähivuosikymmeninä näistä jo tehdyistä virheistä.
Opettajille jaksamista.
Ilmoita asiaton viesti