Kun motivaatiota oppia ei ole eikä tule

Sain hiljakkoin kuulla pitkän linjan rehtorin ”esitelmän” siitä, mikä on todellisuus niin lukiossa kuin ammatillisissa opinnoissa oppilasaineksen, heidän motivaationsa ja osin taitojensa suhteen. Itse opetan yläkoululaisia eli 13-16-vuotiaita, joten en nyt itsekään aivan tietämätön ole, mutta silti kuulemani esitelmä pysäytti.

Jos yläkoulun puolella taistelemme kännykän houkutusta vastaan ja useasti häviämme, niin lukiossa ja ammatillisella puolella sama ralli jatkuu. Keskittymiskyky on kuulemma romahtanut viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana, normilukiolainen tai amis jaksaa korkeintaan kymmenkunta minuuttia, kunnes puhelin ottaa vallan. Täsmällisyys ei kuulu hyveisiin, vaaditut työt palautetaan milloin sattuu tai työssäoppimisjaksoilla työpaikalle tullaan  reilusti myöhässä ilman selityksiä. Tuloksena on sitten kurssien uusintoja tai ammatillisten opintojen keskeytyksiä tai viivästymisiä, kun harjoittelupaikat eivät välttämättä halua ottaa ”joustavaa” työaikaa omaehtoisesti toteuttavia.

Erilaisten kirjallisten töiden kopiointi on muuttunut niin yleiseksi, ettei kotiaineita tai kotiesseitä voida antaa. Kun ne tehdään koulussa suljetussa ympäristössä, tämä ongelma vältetään. Mutta lukiossakin kuulemma heikoin aines yrittää päästä läpi neljän, viiden rivin esseillä.

Päihteetkin ovat ongelmana, enimmäkseen ammatillisella puolella. Kannabispöllyssä saatetaan tullaan kouluun tai harjoittelupaikalle käyttämään koneita, mikä aiheuttaa melkoisen riskin. Jos nuori ei aina ymmärrä, miksei kannabiksen (tai muun päihdyttävän aineen) vaikutuksen alaisena voi olla koulussa tai harjoittelupaikassa, niin eipä sitä kuulemma ymmärrä monesti huoltajatkaan. Heille kun kannabis on luonnontuote ja varoitusta tai erottamista ajava rehtori on ajastaan jäljessä.

Kokonaan on ongelmansa ovat ne, jotka eivät kykene opiskelemaan ja yleensä juuri elämänhallinnan puuttumisen ja olemattoman motivaation vuoksi. Heitä on varten räätälöity tuva eli tutkintoon valmentava koulutus, jota voi käydä maksimissaan vuoden verran. Kyseisen rehtorin mukaan puolitoista vuotta sitten kyseisessä opinahjossa arveltiin, että tuvalle olisi tulossa sellainen puolisen tusinaa opiskelijaa. Todellisuudessa heitä on pienellä paikkakunnalla kolmisenkymmentä ja vain harva pystynee siirtymään varsinaiseen tutkintoon johtavaan koulutukseen. Hämärän peitossa on, mitä loput tekevät, oppivelvollisuus kuitenkin jatkuu täysi-ikäisyyteen saakka.

Kyseisen rehtorin ydinajatus oli se, että opiskelua tai tutkintoa eivät monet nuoret enää pidä itseisarvona. Someaikakausi vyöryttää esiin menestyjiä, jotka eivät ole kouluja käyneet, vaan rakentaneet elämänsä aivan eri perustalle. Tämän näkemyksen jaan itsekin, koska törmään tällä tavalla ajatteleviin nuoriin omassakin työssäni yläkoulussa. Kuitenkin hyvät arvosanat ovat edelleen tavoiteltua useimpien keskuudessa, mutta ajatus on liian usein se, että ne pitäisi saada helposti ilman mitään vaivannäköä. Ja se taas tarkoittaa korkeintaan aivan pinnallista oppimista. Kokonaan toinen juttu on se, että kuinka moni elättää itsensä youtube-videoita tai tiktokkeja tekevänä.

Me yläkoulussa tuuppaamme oppilaat toiselle asteelle. Ja pakko sanoa, että usein myös armovitosilla ja riittämättömillä perustiedoilla ja -taidoilla. Se kostautuu osittain toisella asteella keskeytyksinä tai opintojen viivästymisinä. Samoin me räätälöimme erilaisia tukia oppilaille, joilla on joko motivaatio-ongelma tai oppimisongelma tai molemmat yhtä aikaa. Tuet ovat monesti vain kirjattuna ja niiden toteutus on usein mahdotonta, mutta niitä vain kuuluu kirjailla. Väitän kylmästi, että varsin monella ei olisi mitään tuen tarvetta, kyse on motivaation puutteesta, jolloin vaatimusten helpottaminen ei palvele millään muotoa nuorta, joka tottuu siihen, että koska minulle on todettu hieman luki-pulmaa, niin minulle kuuluu esim. helpotettu koe, eikä tarvitse ihmeemmin yrittää. Valitettavasti vain niitä tukia ei sitten enää oikeassa elämässä ole samalla tapaa tarjolla eikä edes aina toisella asteellakaan.

Mitä tulee heistä, joita opiskelu ei kiinnosta ja jotka eivät näe sitä väylänä menestyä tai nousta sosiaalisesti? Epäilen, ettei sellaisia töitä ihan mahdottomasti ole, joissa selviää peruskoulupohjalla tai hyvinkin puutteellisilla perustaidoilla. Luultavasti huonosti suoritettu lukiokaan ei avaa portteja menestykseen. Pitäisikö peruskoulu romuttaa ja hyväksyä se, että kaikille ei voi opettaa kaikkea ja antaa ihan tarkoituksella syntyä yksinkertaisia duunarihommia puutteellisella koulutuksella tekevä alaluokka?

Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu