N-sana on paha asiayhteydestä riippumatta?

Tulipa siis katsottua Sannikan ohjelma, jossa äänessä oli käsittääkseni varsin tuntematon toimittaja Renaz Ebrahimi ja toisaalta suuren yleisön tuntema Esko Valtaoja. Ja kysehän oli rasismista, woke- ja cancel-kulttuurista. Suosittelen katsomaan vaikka Areenasta.

Valtaoja katsoi,  että tärkeämpää on tehdä asioita paremman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta kuin takertua eri sanoihin, loukkaantua ja vaatia anteeksipyyntöä ja cancelointia. Ebrahimi taas vaikutti olevan aivan eri mieltä.

Mielestäni Valtaoja vertasi todella osuvasti näitä ihonväriin, kulttuuriin ja ties mihin takertuvia kaikkialla rasismia näkeviä woke-aktivisteja taistolaisiin, joista hänellä lienee kokemusta. Samalla tavalla tärkeää eivät näytä olevan teot vaan oikeaoppisuus.

Uskomattomin kohta oli kyllä  Ebrahimin loukkaantuminen Valtaojan esimerkistä pahamaineisen n-sanan käytöstä. Tolkun ihmisille lienee selvää, että jos poliitikko käyttää loukkaavasti n-sanaa, niin sitä tulee paheksua syvästi. Mutta se Valtaojan toinen esimerkki Peppi  Pitkätossun isästä, joka on n-kuningas… Sekö on siis aivan yhtä pahaa rasismia? Toimittaja Ebrahimi ei nähnyt asiayhteydellä olevan mitään eroa ja loukkaantui syvästi Valtaojan esimerkistä.

Historiaa opettavana olen näyttänyt oppilaille joskus vanhaa mainosta 60-luvulta.  Siinä lukee tyyliin n-orkesteri esiintyy ja olemme sen kautta käsitelleet kansalaisoikeusliikettä ja sitä muutosta, mikä tapahtui tuolloin.

Ebrahimin näkemyksen mukaan tuo mainoksen näyttäminen olisi ilmeisesti yhtä tuomittavaa kuin vaikka huudella tummaihoisille n-sanaa.

En käsitä. Kai tässä sitten etuoikeutettuna valkoisena heteromiehenä on julkisesti pyydettävä anteeksi.

 

 

+26
Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu