Nuorten miesten surkea kunto

Jokunen viikko sitten kohistiin varusmiesten Cooper-testin keskiarvon painuneen alle 2400 metrin. Parikymppiselle terveelle ja normaalipainoiselle miehelle tuo tulos on umpisurkea.

Kun vielä otetaan huomioon se, että varusmiespalveluksesta vapautetaan nykyisin varsin herkästi niin fyysisten kuin toki myös psyykkisten syiden vuoksi, niin nuorten miesten koko ikäluokan kunto on todellisuudessa vieläkin heikompi kuin mitä Cooperin testi kertoo.

Siviilipalvelusmiesten kunnosta ei muuten taida tietoja olla, mutta ei ole mitään syytä olettaa sen olevan varusmiehiä parempi.

Entä sitten varusmiespalveluksen jälkeen, syntyykö kipinä liikkumiseen ja kunnon ylläpitoon? Kun katsoo katukuvassa näkyvää noin 20-35 ikävuoden tietämissä olevia miehiä, niin aivan liian monen habitus kavaltaa, että todennäköisesti fyysinen kunto on rankasti varusmiesaikaa heikompi.

Huono kunto ja ylipaino on tietysti reserviläisarmeijan kannalta sinänsä iso ongelma, mutta vielä suurempi se on koko kansanterveyden kannalta.

Millaisessa kunnossa nämä miehet ovat viisikymppisenä? Vaikka fyysinen rasitus vähenee työelämästä, ei se tarkoita, että sohvaperuna jaksaisi hoitaa homman kuin homman. Tulee tuki-ja liikuntaelimistön ongelmat, sydänongelmat jne. Olemmeko kohta siinä tilanteessa kuin toistasataa  vuotta sitten, jolloin monelle kovat elinolosuhteet, kova fyysinen työ ja puutteellinen terveydenhoito teki miehistä vanhoja ukkoja viisikymppisenä?

Nyt taas on kaikki edellytykset olemassa sille, että viisikymppinen voisi olla elämänsä kunnossa. Nykyisistä nuorista miehistä ei tähän tavoitteeseen taida päästä kuin aniharva.

Nuorten naisten kunnosta ei taida tilastotietoa olla ja muutenkin jos tuota arvioisi, voisi syyllistyä vaikka naisvihaan…

 

Juha Hytönen

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu