Sivarit virka-aputehtäviin?

Puolustusministeri Kaikkonen on väläyttänyt, että kokonaisturvallisuuden nimissä siviilipalvelusmiehiä voitaisiin käyttää esimerkiksi virka-aputehtäviin tai yleensäkin kriisiajan ei-sotilaallisiin tehtäviin.  Asiaa on selvittämässä eduskunnan parlamentaarinen komitea.  Kuten arvata saattaa,  Aseistakieltäytyjäliitto tyrmää tällaiset kaavailut yksiselitteisesti, liiton mukaan siviilipalveluksen muuttaminen kriisiin varautumista tukevaksi palvelusmuodoksi vaarantaisi sen sopivuuden vakaumuksellisten aseistakieltäytyjien palvelusmuotona. Näin asian paaluttaa liiton hallituksen jäsen Samuel Metsänen Ylen sivuilla.

Niinpä siis voinemme ymmärtää, että vakaumuksellinen aseistakieltäytyjä ei voi tehdä mitään sellaista, jossa harjoittelemalla varauduttaisiin kriisiin. Vakaumuksellinen aseistakieltäytyjä ilmeisesti ei voisi auttaa ei-sotilaallisen kriisin uhreja, koska vakaumus estää. Sotilaallisen kriisin yhteydessä tuon voi ymmärtää, mutta johan yleinen auttamisvelvollisuuskin velvoittaa, näin olen ymmärtänyt, mutta ilmeisesti sitten väärin. Ja tunnustan, että väärin olen siinä tapauksessa  nuoria  opettanut, pitänee korjata niin, että vakaumus voi estää auttamisen.

Loppujen lopuksi olisi ihan mielenkiintoista tietää, kuinkahan paljon on näitä vakaumuksellisia aseistakieltäytyjiä. Sitähän ei saada selville, kun vakaumusta ei ole aikoihin kysytty, mutta näppituntumalta sanoisin, että vakaumuksellisia on vähemmistö. Mitä minä olen oppinut siviilipalvelusmiehiä tuntemaan, niin syyt tuntuvat liittyvän vaikkapa harrastuksiin, parisuhteeseen ja muuhun tällaiseen. Tai vain siihen, ettei jaksa olla yhdessä ikäistensä kanssa ja sotilaallinen kuri tuntuu vieraalta.

Edustaako Aseistakieltäytyjäliitto kovinkaan hyvin normisivaria? Olisiko moni siviilipalvelusmies kuitenkin halukas harjoittelemaan ja kehittämään valmiuksia enemmänkin kriisiaikaa silmälläpitäen?

Juha Hytönen

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu