Siviilipalvelusjohtaja Reijonen: Totaalikieltäytyjille sakot vankeuden sijaan

Tämän päivän Hesarissa (8.1.) haastateltu siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen haluaisi korvata totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksen sakoilla. Perusteluina ovat mm. yhteiskunnalle koituvat kustannukset, joita tulee niin oikeasta vankeudesta kuin myös yhä enemmän käytetystä valvonta- eli pantarangaistuksesta.

Ajatus on mielenkiintoinen, mutta Reijonen ei pohdi mitenkään sitä, mikä olisi oikeudenmukainen sakon määrä. Kun tyypillinen totaalikieltäytyjä on parikymppinen nuori mies vailla merkittäviä tuloja, niin edes 60-70 päiväsakkoa ei toisi keskimäärin kuin satasia maksettavaa. Tietysti joku saattaisi olla hieman vanhempi ja kohtuupalkkaisessa ansiotyössä, jolloin sakkosumma olisi tuhansia. Joka tapauksessa valtion kassaan kilahtava summa tuskin kattaisi niitä kustannuksia, joita näissäkin prosessissa tulisi.

Mutta merkittävää Reijosen esityksessä onkin se, että rahalla voisi ostaa vapautuksen. Tosin Reijonen itsekin myöntää, että on yleisesti tiedossa, että vapautuksen saa varsin helposti, millä tavallaan tulee koko ajatus sakoista vesitettyä.

Itse tarjoaisin totaalikieltäytyjille kertaluonteinen sakon sijaan korotettua veroprosenttia ansiotuloverossa esimerkiksi ikävuosille 20-35. Muutama prosentti ekstraa ei ehkä parikymppisen totaalin maailmassa tuntuisi miltään, mutta todellisuudessa vuosien mittaan vaikutus olisi merkittävä. Eikä tästä käytännössä koituisi yhteiskunnalle  mitään lisäkuluja.

Esittämäni malli saattaisi toki tuoda joksikin aikaa merkittävästi enemmän totaalikieltäytyjiä, mutta tilanne uskoakseni alkaisi tasoittua, kun rangaistuksen vaikutukset tulisivat näkyviin.

Samaa mallia voisin tarjota myös rajusti yleistyneille reservin kieltäytyjille. Jos reservin kieltäytyjien määrä pysyy korkeana ellei jopa kasva, se tuottaa selkeää haittaa puolustusvoimille. Kieltäytyjä saattaa olla saanut  hyvinkin kalliin erikoiskoulutuksen ja olla sa-sijoitettuna avainasemassa joukossaan. Reservin kieltäytyjien kohdalla kyse ei ole yleensäkään mistään vakaumuksesta, toisin kuin totaalikieltäytyjillä, vaan puhtaasta itsekkyydestä ja mukavuudenhalusta. Vaikkapa korotettu veroprosentti viiden vuoden ajalle saattaisi laittaa monen reservistä luistelemaan pyrkivän harkitsemaan asiaa uudelleen.

Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu