Taistolaistausta ei haittaa?
Nimittäin uuden perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin tapauksessa tähän taustaan on media tarttunut varsin löysästi. Aki Lindénin on annettu selitellä omaa toimintaansa vain nuoruuden innoksi parantaa maailmaa tms. ja annettu satuilla sitä, että kun NL:ssä Gorbatshov sosiaalidemokratisoitui niin samalla myös pieni Aki Lindén sosiaalidemokratisoitui Suomessa.
Aki Lindén oli kuitenkin kovan linjan vallankumouksellinen ja kannattaa huomata, että edes Neuvostoliiton romahdus ei saanut häntä tekemään johtopäätöksiä, kunnallispoliitikkona mies erosi SKDL:stä loikaten demareihin vasta 1994. Luja on ollut miehen usko neuvostokommunismiin.
Taistolaisuus, vaikka sen todelliset vaikutukset jäivätkin varsin pieniksi, oli selkeästi maanpetoksellinen liike. Se tähtäsi yksiselitteisesti kommunistiseen diktatuuriin. Vaikka Lindén haluaa tehdä selvän eron 60- ja 70-luvun hörhöilyynsä, ei tämä selittely poista sitä, etteikö häntä voitaisi yhä vetää tilille mielipiteistään. Miksikö? Ihan vain siksi, että niin meillä kuin muuallakin läntisessä maailmassa erilaisia epädemokraattisia järjestelmiä kannattaneet tai niitä jopa luomassa olleet on tavattu katsoa vastuullisiksi toimistaan ja mielipiteistään vuosikymmenten jälkeenkin. Monen ura on katkennut kuin kanan lento tai tärkeä poliittinen tehtävä on mennyt sivu suun. Meilläkin on esimerkkejä tiettyjen organisaatioiden johdossa olleiden vapauttamista tehtävästään, kun on paljastunut mielipide, jota ei ole pidetty kyseisen organisaation arvojen mukaisena.
Taistolaisuus näyttää kuitenkin nauttivan erityissuojelua. Jos Lindén olisi nuorena miehenä ollut mukana äärioikeistolaisessa toiminnassa, olisi ministerin pesti taatusti jäänyt saamatta.
Näinhän se on. Stallaritausta on pätevä suojaväri.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen linjaa vietiin oikeutenmukaisempaan suuntaan.
Punavihreä siirtymä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mieltä olet Eino Uusitalon ideasta toisesta ”itsenäisyyspäivästä”?
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluat tietää, niin käsittämätön veto jopa omana aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrotko mitä haittaa siitä on?
Mihin stalinisti(entinen) voi vaikuttaa ollessaan ollessaan perhe- ja peruspalveluministeri?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä uskon että Halla-ahoa on jälkeenpäin myös harmittanut sen hölmöt kirjoitukset.
Ilmoita asiaton viesti
Miten äärioikeistolaisuus liittyy aiheeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Nimi? Taisto Laine-onks siit haittaa…?!
Ilmoita asiaton viesti
Taistolaisuus oli poliittinen suuntaus, joka kannatti kovaa kommunismia. Ei sentään rikollista toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Oli?
Ilmoita asiaton viesti
…Eikä Suomeen kaivata ”virkakieltojärjestelmää…Juha?
Löytyisikö keskustasta tai koko eduskunnasta pätevämpää?
Eipä ole stallaritausta ”haitannut” ”Nallenkaan” uraa ja rikastumista?
Ilmoita asiaton viesti
Pätevyys on kokonaan toinen juttu, uskon miehen olevan Kiurua pätevämpi. Olen vain sen verran vanhanaikainen, että jos henkilö on kannattanut neuvostokommunismia, niin kohtelun pitäisi olla yhdenvertainen sen kansa, jolla on ollut toisen poliittisen äärilaidan ideologia.
Ilmoita asiaton viesti
En minä Nalleakaan arvosta, hän nyt sattui kuitenkin olemaan Lindéniä jossain määrin viisaampi hylättyään taistolaisuuden ja kommunismin aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vanhanliiton, rakennusalalla kaiken nähneen ja kokeneen rakennusmestari Hokkasenkaan korkeaa ammattitaitoa ja osaamista yhtään haitannut eikä häirinnyt, sen enempää hänen taistolaistaustansa, kuin taustastaan kriittisen ”luopumiskirjan” kirjoittaminenkaan?
– Olen kuitenkin yrittänyt arvailla, jos hän olisi, aatteistaan tiliä tehneenä kohdannut samoilla raiteilla tiukan aatteen miehen joka kuitenkin ehti viedä oman aatteensa mukanaan hautaan…?
Itse julkipakanana ja kirkon vastustajana menetin luultavasti ainakin yhden työpaikkamahdollisuuden, kun mahdollisen työnantajan edustaja oli kuulemma perustellut torjuntaansa sillä, ”kun kirjoittelee sellaisia lehtiinkin..?!?”
– Nyt kun joka kolmas ei enää ole kirkon jäsen ja vain joka neljäs, kirkon selvityksen mukaan uskoo enää jumalaan, ei vastaavia torjuntoja ja sosiaalisia paineita enää olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, jos katsot, että väkivaltainen vallankumous ei ole rikollinen teko. Sellaista taistolsiset ajoivat, Moskovan tuella.
Ilmoita asiaton viesti
Rikoksen valmistelu taisi tulla rangaistavaksi Suomessa vasta 2010-luvulla. Silloinkin pitää osoittaa yhteys todelliseen aikomukseen toteuttaa rikos.
SKDL:oon kuuluminen ei nykypäivänäkään täyttäisi edellytyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän stalinistien toiminnassa oli paljon muutakin kuin pelkkää vallankumouksen valmistelua. Aivan selvää jokapäiväistä voimassa olevan valtiojärjestyksemme kaatamisyritystä vieraan valtion tuella ja avulla harrastettiin.
Näytön puutteeseen oikeuteen saattaminen ei olisi kaatunut. Mutta, ne kuuluisat ”yleiset syyt” raastupaan joutumisen estivät.
Mitä tuo huomautus SKDL:stä tähän kuuluu? Stalinistit olivat puoluefraktio ja se olisi pitänyt lakkauttaa, ja sen valtiopetokseen syylliset jäsenet olisi pitänyt pistää linnaan.
Lukekaa ihmeessä Lauri Hokkasen mainio teos taistolaisuudestaan ”Kenen joukoissa seisoin”. Hauskuus oli kaukana kun Suomea kammettiin marxilaiseen sosialismiin.
Ilmoita asiaton viesti
Huomautus SKDL:stä tulee suoraan blogista, jonka mukaan Linden kuului kuntapoliitikkona siihen vielä -94.
(Sivuhuomautuksena että voihan se ollakin mutta SKDL lopetti poliittisen toimintansa jo -90 kun vasemmistoliitto perustettiin.)
Ilmoita asiaton viesti
SKP oli SKDL:n alayhdistys ja Taistolaiset tuon alayhdistyksen pienehkö klikki joka kuitenkin käytti valtaa SKP:ssä koska se oli se osa jota NL tuki taloudellisesti. Tehtaankadun rahakassit tuskin ole vailla vastiketta. Tuohon aikaan SUPO:lla ei ollut mahdollisuutta puuttua asiaan vaan pelkästään tarkkailla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Tehtaankadun yhteyksistä puhutaan niin sen ajan puolueista ehkä SMP ja POP saattoivat olla puhtaita. RKP:stä en ole varma.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko että vain huvikseen punaviinipäissään leikittelivät ajatuksella vallankumouksesta, mutta yhtään valmistelevaa tekoa ei tehty tosissaan? Vähän semmonen kännissä ja läpällä -tilanne ehkä?
Ilmoita asiaton viesti
En minä niin ole väittänyt vaikka epäilemättä niitä suunniteltiin myös (ja todennäköisesti enimmäkseen) punaviinipäissään. Kuitenkin SKDL toimi laillisena puolueena eduskunnassa ja monissa hallituksissa.
Laki valtiopetoksen valmistelusta tuli rikoslakiin vuonna 1995 eikä se ole taannehtiva.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään Lindéniä tuomiolle ole raahaamassa, mutta jos on syyllistynyt nykyisin rikollisena pidettävään toimintaan, on minun vaikea pitää häntä rehelliseksi ja taitavaksi tunnettuna.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos”
On todentamatta ja aika epätodennäköistä että olisi syyllistynyt nykyisin rikollisena pidettävään toimintaan. Panin esimerkkinä tuon valtiopetoksen valmistelun mutta ei syytekynnyskään varmaan siitä ylittyisi jos poliittisessa toiminnassaan on sitä mieltä että Suomen pitäisi siirtyä kommunistiseen järjestelmään.
On meillä jokunen pesunkestävä kommunistikin, tai ainakin väittää olevansa, ja saavat ihan rauhassa olla sitä mieltä. Esim. PVL:n kieltämisen takana taisi olla ihan konkreettiset rikolliset ja väkivaltaiset teot eikä mielipide.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos on hankkinut konepistoolin vallankumouksen toteuttamiseksi? En tällä sano että Linden olisi niin tehnyt, mutta noin hypoteettisena esimerkkinä…
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sanoa, konepistoolin hankkiminen ainakin tänä päivänä olisi rikos.
Ilmoita asiaton viesti
Oli se silloinkin, mutta minusta itse aseen hankintaa pahempi asia on se mitä oltiin valmistelemassa. Kukaan ei elä niin vanhaksi, että aseellisen vallankumouksen valmistelu voitaisiin kuitata nuoruuden intomielisyytenä. Me vain kansana olemme niin anteeksiantavia, ettei sellainen estä edes eduskuntaan ja europarlamenttiin valintaa. En siis elättele toiveitä, että eduskunta äänestäisi Lindénillekään epäluottamusta.
Ilmoita asiaton viesti
Omien havaintojeni perusteella sanoisin, että taistolaisistakin vain vähemmistö ajoi. Ei SKP:n enemmistö mitään sellaista halunnut, taistolaisetkin mukaan luettuna.
Ilmoita asiaton viesti
”Omien havaintojeni perusteella”
En tiedä mitä ne havainnot ovat olleet (kuuluitko ehkä itse heikäläisiin?), mutta tuo ei pidä paikkaansa. Taistolaiset erotti enemmistökommunisteista juuri se, että taistolaiset nimityksensä mukaisesti ajoivat väkivaltaista vallankumousta ja mitä ilmeisimmin Suomen liittämistä Neuvostoliittoon. Enemmistökommunistit toivoivat vallankumousta verettömästi ja tarpeeksi suuren kansanosan tuella itsenäisen Suomen säilyttäen.
Kommunistien lisäksi SKDL:ään kuului myös vasemmistososialisteja, jotka eivät ajaneet vallankumousta lainkaan, vaan pyrkivät sosialistiseen yhteiskuntaan jonkinlaisen ”evoluution” kautta askel askeleelta edeten. Kuuluisimpia tällaisia idealisteja oli Ele Alenius, joka olisi vallankumouksen jälkeen todennäköisesti ollut niitä ensimmäsiä giljotiiniin joutuneita.
Ilmoita asiaton viesti
Olin itse SKDL:n sosialisti, mutta eivät ne raja-aidat opiskelijapiireissä niin tiukkoja olleet, ts. paljon oli taistolaisiakin kavereita, eivätkä useimmat mitään verenhimoisia bolshevikkeja olleet. Puhumattakaan juutalaisesta professori Jeddi Hasanista, joka möi kadulla Tiedonantajaa ja ohjasi lisensiaattityöni, joka koski syöpätautien epidemiologiaa parturikampaajilla. Jeddi oli työlääketieteen professori, ja todellinen tiedemies, hänltä oppi, mitä tieteellinen ajattelu on. Ei hän sotkenut tiedettä ja politiikkaa. RIP.
Ilmoita asiaton viesti
Taistolaisilla oli omassa doktriinissaan todella tiukat raja-aidat kaikkiin muihin – myös enemmistökommunisteihin, joita he pitivät luopioina.
Taistolaisilla oli myös oma uniformunsa, josta he toisensa tunnistivat opiskelupiireissa: se oli tummansininen tietynmallinen kauluspaita. Ei-taistolaisia vasemmistolaisia nimitettiin ”uudistajiksi”, joiden katsottiin ”rasvaavan kapitalismin rattaita”. Taistolaisopiskelijoiden tunnuslauseena oli: ”Eteenpäin Otto-Ville Kuusisen viitoittamaa tietä”. Voiko maanpetturuudesta enää olla kahta sanaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei se yliopistolla tuollaista ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Vai ei?
SOL, eli Sosialistinen Opiskelijaliitto oli nimen omaan yliopisto-opiskelijoiden taistolainen järjestö. Ketähän kuuluikaan 1975 taustalla kuvassa näkyvään liittokokouksen puhemiehistöön?
Ks. http://arjenhistoria.fi/actions/imageinfo.php?id=90366&from=&view=lres&prms=s_start%3D84060%26s_class%3D1
https://www.verkkouutiset.fi/yhta-alkaa-milloinkaan-unohtako-luokkavihaa/
Neljäntenä vasemmalta puhemiehistössä…
Faktat ovat faktoja, mutta missä määrin ne ovat relevantteja tai ajankohtaisia, siinäpä kysymys…
Ilmoita asiaton viesti
Eivät taistolaiset tavanomaisessa kanssakäymisessä olleet mitään fanaatikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Yleistäminen on aina vaikeaa kun äärilaidan kulkijoista on puhe.
Kyllä taistolaisista osa otti vallankumouksen asian hyvin tosissaan -– mm. käyttäen siihen aikaansa ja energiaansa omien opintojensa kustannuksella, innokkaimmat hakeutuen siihen ainoaan oikeaan oppiin Moskovaan. Umpiluisia tosiuskovaisia on myös politiikan saralla, jotkut osaavat peittää sitä paremmin kuin toiset. Taistolaisten osalta asian teki aidosti vaaralliseksi taustavoimat rajan takaisessa suurvallassa.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin Jari! Rikoksellista eittämättä stalinistien valtio/maanpetoksellinen toiminta oli.
Suomessa vaan oltiin niin totaalisen suomettuneita, ja rähmällään itään, että stallareita ei laitettu raastupaan, ja valtion vastaisen puoluefraktion annettiin toimia. Aivan käsittämätöntä!?
Nyt monet entiset stalinistit vähättelevät toimintaansa, jopa kertovat puuhastelun olleen hauskaa. Totuus on se, että hauskuus toiminnasta oli kaukana ja veristä vallankumousta puuhattiin, välillä voimakkaammin, välillä vähemmällä paatoksella.
Eräs EU:ssa vielä toimiva edusmiehemme totesi stalinistina, että sosialismiin Suomessa siirryttäessä tulee myös väistämättä ruumita. Eli, uutta verilöylyä vuoden 1918 jatkoksi suunniteltiin!?
***
Hyvä bloggaus Juha!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä taannoin Björn Wahlroosia haastateltiin Ilta-Sanomissa:
”Kysymykseen kommunistivuosien mahdollisista haittavaikutuksista uralle ja elämälle tipahtaa lyhyt vastaus, johon on kieltämättä äärimmäisen helppoa yhtyä.
– Näyttääkö siltä?”
Ilmoita asiaton viesti
Niin että jos henkilö on 30 vuotta sitten kuulunut täysin lailliseen puolueeseen eikä tiettävästi sen suhteen ole tehnyt mitään (muuta) rikosta, tältä pitäisi estää ministerinpesti?
Onko tää nyt sitä wokea?
Ilmoita asiaton viesti
No tuota olisiko tavallaan, mutta vähän käänteisesti? Wokehan on kovasti vasemmistoon kallellaan.
Lähtökohta on kuitenkin se, että yhtä lailla pitäisi kohdella ääriajattelusta aikoinaan tunnettuja, olkoon se ääriajattelu sitten minkälaista tahansa. Mieleen tuleen, että jos porvaripuolueesta olisi nousemassa uusi ministeri, jolla olisi äärioikeistolaisia luurankoja kaapissa (vaikkei sinänsä rikollista toimintaa olisikaan), niin eiköhän tiedostava vasemmisto torppaisi uran?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ei pitäisi torpata. Minkäänlaisesta menneiden vuosikymmenten ajattelusta.
Hyväksyisitkö sinä jos niin kävisi?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, pitäisikö torpata ura, mutta isona rasitteena olisi pidettävä sellaisia julkisia ja kirjallisia avautumisia, joissa esimerkiksi ihaillaan diktatuuria ja toivotaan sitä Suomeen. Riippumatta onko mielipide viiden vuoden vai 50 vuoden takaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos toi ei ole wokea niin kävisikö mccarthyismi? En tosin tiedä mihin avautumisiin viittaat ja onko Linden toivonut diktatuuria Suomeen mutta jos olisikin, mitä sitten?
Kuten Vuorela huomautti, Linden liittyi demareihin jo vuonna -94 ja vaikka olisikin jatkanut vasemmistoliitossa kun Neuvostoliitto oli jo hajonnut, eipä senkään nyt pitäisi olla mikään syrjinnän oikeutus tai estää urakehitystä. Etenkään niin kauan kuin kyse on täysin laillisista poliittisista liikkeistä.
Jos Suomessa ”puhdistettiinkin” IKL:n ja suojeluskuntien jäseniä julkisista viroista sodan jälkeen, se tapahtui nimenomaan kommunistisen diktatuurin valvonnan alla.
Ilmoita asiaton viesti
Waffen-SS:ään myös pakotettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelin tässä kohtaa Saksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten SS-miesten aate, tarinat ja mahdolliset teot ovat paljon arempi, kuumempi ja varjellumpi ”aihe”, kuin taistolaisuus ja taistolaiset konsanaan?!
Suomalaiset olemme olleet, ainakin ennen vanhaan auktoriteettiuskoisia, herrapelkoisia ja siten mm. sotilaalliseen kuriin sopeutuvaisia, joten on vaikea uskoa, että suomalaiset SS-miehet olisivat halunneet yrittää poiketa tiukasta, preussilaisesta sotilaskurista ja vastustaa esimiesten antamia käskyjä-ja tehtäviä…?
Aatun SS-joukoissa vapaaehtoisina palvelleista suomalaisista sankarpojista ehkä ansioitunein oli, kuritushuoneeseenkin tuomittu Jouko Itälä, jonka nuorempi veli oli ministeri Jaakko Itälä. Ex-SS-upseeri Jouko Itälä, oli myös Ville Itälän setä.
…haittaaks se…?
( Lisää aiheesta Martti Backmanin kirjasta: ”Hirmuinen aika.”
Ilmoita asiaton viesti
Nyt olisi hyvä, jos Juha Hämäläinen vetäisi nimiä pöytään. Toteatte:
”Miksikö? Ihan vain siksi, että niin meillä kuin muuallakin läntisessä maailmassa erilaisia epädemokraattisia järjestelmiä kannattaneet tai niitä jopa luomassa olleet on tavattu katsoa vastuullisiksi toimistaan ja mielipiteistään vuosikymmenten jälkeenkin. Monen ura on katkennut kuin kanan lento tai tärkeä poliittinen tehtävä on mennyt sivu suun.”
En itse tiedä yhtään nimeä. Vaikka eräällä tavalla olinkin tuollaista ideaa 1990 -luvulla junailemassa. Ei toiminut, mutta viestintuoja ammuttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt sotke Hämäläiseen, minä olen se nuorempi Juha…Jos nyt lähdetään sieltä rajuimmasta päästä, niin vaikka Ranskasta löytyisi saksalaismiehityksen ajalta vaikka kuinka yhteistoimintamiehiä, joiden ura on tyssännyt, kun käry on käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Aika kaukaa haettu esimerkki kyllä.
Miehittäjän kanssa yhteistyötä tehnyt vs. täysin lailliseen puolueeseen 30 vuotta sitten kuulunut henkilö.
Maihtoivatko Ranskassakaan kollaboraattorit olla bannassa vielä 70-luvun puolivälissä?
Ilmoita asiaton viesti
Kaukaa haettu, myönnetään. Suomessa taas sotien jälkeen vaikka IKL:n jäsenyys tai SS-vapaaehtoisena oleminen estivät monta tehtävää. Itävallassa Kurt Waltheim oli vähällä joutua syrjään natsipuoluemenneisyyden vuoksi ja se taisi paljastua vasta 90-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Lindenin äänestäjiä ei hänen menneisyytensä näytä haittaavan. Ihmiset muuttuvat ja muuttavat mielipiteitään elämänsä aikana. Onneksi tällainen on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
”Lindenin äänestäjiä ei hänen menneisyytensä näytä haittaavan. Ihmiset muuttuvat ja muuttavat mielipiteitään elämänsä aikana. Onneksi tällainen on mahdollista.”
Ei näytä olevan kuitenkaan kaikille tahoille mahdollista. Ei tällä alustalla, eikä muillakaan. Eikä varsinkaan medioille kaikkien kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä jos mieluummin pistettäisiin vallankumouksen valmistelijat vastuuseen, aatesuunnasta riippumatta, kuin että annetaan kaikki mennet automaattisesti anteeksi? Toinen väärä ei korjaa ensimmäistä, vaan tuplaa vääryydet.
Ilmoita asiaton viesti
Sopii vallan mainiosti minulle ehdotuksesi! Tasa-arvoista käsittelyä kannatan.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan. Vahvat henkimaailmat eivät näytä väistyvän ihmisistä, eivätkä instituutioista. Josko nuori aikuisuus ikävaiheena on vielä muutokselle altis, sitten kannat sementoituvat.
Ilmoita asiaton viesti
Miten määrittelet ”taistolaisen”? Ei ollut olemassa mitään erityistä taistolaispuoluetta. Sen paremmin SKDL kuin SKP:ekaan eivät ajaneet mitään väkivaltaista vallankumousta. En mitenkään häpeä sitä, että olen kuulunut SKDL:oon, kuten vaikkapa myös Ele Alenius, jota NL piti vihollisenaan.En tiedä, kuuluiko Lindén kumpaankaan puolueeseen. Epäilemättä osa SKP:n vähemmistöstä oli valmis väkivaltaiseen vallankumoukseen, mutta se oli pieni vähemmistö. Suomessahan oli sitten vielä MLR eli maolaiset, jotka ihan julkisesti Punakaarti-lehdessä ajoivat väkivaltaista vallankumousta. Väitätkö, että jompaan kumpaan puolueeseen kuuluminen oli jotenkin maanpetoksellinen teko? Kuinkahan paljon yhteistyötä oli oikeistopuolueiden ja CIA:n välillä, mutta sehän ei kai sitten voi olla maanpetoksellista, vai kuinka? Ilmansuunta oikea?
Millähän tavalla sotaveteraanit Aarne Saarinen tai Ele Alenius ovat maanpettureita?
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistopuolueiden ja lännen välillä oli toki yhteistyötä, ja puolueet saivat sieltä rahoitustakin. MUTTA! Näiden puolueiden agendalla ei ollut valtiojärjestyksemme muuttaminen jopa väkivalloin, vaan sen tukeminen ja vahvistaminen.
Ei kai kaikki kaikkea tee missään puolueessa? Ja nyt puhutaan stalinisteista!
Ilmoita asiaton viesti
USA:n etujen ajaminen Suomessa ei sitten ollut maanpetos?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, koska ne edut olivat yhtenäiset.
Ilmoita asiaton viesti
USA esim. torppasi suomalaisten sukellusvenekauppoja NL:oon, oliko se Suomen edun mukaista?
Ilmoita asiaton viesti
Vallankumouksen tekemiseen eivät kyenneet Mauri Ryömän, Yrjö Leinon eika Hertta Kuusisen seuraajat.
Aarne Saarinen ja Ele Alenius olivat kai pienemmällä listalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiisseli maistui vähän liiankin hyvin ja panetti , totta kai. Stalin tiesi varmasti näiden maanpettureitten kyvyttömyyden vallankumoukseen. Oikeat, aatteeliset kommunistit olivat ensin rintamilla ja sitten työpaikoilla edistämässä aatettaan. Aarne Saarinen oli perustyyppi hyväksyttävästä kommunistista.
Ilmoita asiaton viesti
Historiallisesti SKDL perustettiin kommunistien vaali- ja peitejärjestöksi. Ja SKP:n tavoite 40-luvulla oli kiistatta vallankumous. Lisäksi on saivartelua tehdä oikeastaan mitään eroa SKP:n jäsenyyden ja SKDL:n jäsenyyden välille, vaikka vain osa kansandemokraateista oli kommunistipuolueen jäseniä.
60- luvulla tai 70-luvulla tilanne oli tietysti toinen kuin 20 vuotta aikaisemmin.
Joku Saarinen tai Alenius tai kuka vaan sotaveteraani ansaitsee kunnioituksen, olkoon kommunisti tai ei. Mutta jos toiminta siviilissä on tähdännyt yhteiskuntajärjestyksen muuttamiseen yksipuoluediktatuuriksi, niin se on aina tuomittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa vaikka lukea Elen kirja ”Sosialistiseen Suomeen” 60-luvulta, niin pääsee kärryille siitä ideologiasta, joka meillä SKDL:n kansandemokraateilla oli.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä kirjassa ajeta vallankumousta.
Ilmoita asiaton viesti
Mm. ylipäällikön kotiseudulla, ainakin aikoinaan joidenkin mielestä demarit ja kaikki siitä vasemmalle olivat ”kommunisteja.”
– Eräiden leimakirveissä on vain yhdenlainen leima?!
Ilmoita asiaton viesti
No en ole kirjaa lukenut. Mutta sosialistinen Suomi olisi tarkoittanut eittämättä yhden puolueen diktatuuria, olkoon sitten vallankumouksen tai rauhallisen kehityksen kautta saatua. Länsimainen demokratia olisi vedetty näiden aleniusten ja muiden toimesta kuitenkin vessanpöntöstä alas, vaikka idealisteina olisivat muuta kaavailleet.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei ole nuorena sosialisti, ei ole sydäntä, ja jos ei ole vanhana konservatiivi, ei ole älyä.
Churchill
Kun on lukenut Pääoman, niin tietää, miten kapitalismi toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Kävisikö Wikipedian kuvaus määritelmästä?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Taistolaisuus
Aarne Saarinen oli ymmärtääkseni enemmistökommunisti (”revisionisti” taistolaisten kielenkäytössä, jotka omasta mielestään olivat ”luokkakantaisia marxisti-leninistejä”) ja Ele Alenius SKDL:n johtaja, mutta puheenaiheena on tässä taistolaisuus.
Kuinkahan paljon yhteistyötä oli oikeistopuolueiden ja CIA:n välillä –– todistamisen taakka on sellaisen väittäjällä. Mutta tiettävästi CIA kyllä rahoitti SDP:tä välttääkseen kommunistien ylivallan Suomen työväenliikkeessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja toisaalta NL rahoitti Keskustapuoluetta. Joku SDP:n kuriirihan jäi rahasalkun kanssa kiinni tullissa 70-luvulla ja minulle kerrottiin aikananaan, että kyllä idästä tulee rahaa kepullekin.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä Kepua siinä ihmettele!
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan kova putinisti tämä Linden on? Pahasti on SDP vasemmalle kallellaan. Tanner kääntyilee haudassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Putinismilla ja vasemmistolaisuudella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, niinkuin hyvin tiedät. Putinismia jos etsit käännä katseesi oikealle.
Ilmoita asiaton viesti
Putinismi on venäläistä etnonationalismia.
Siksipä ihmetyttääkin, miksi suomalaiset sosialistit niin automaattisesti ulkomuistista kannattavat venäjämielisyyttä ja Kepu on innokkain Suomi-Venäjä -seuran asialla.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Lahdessa elää inkeriläinen mummo,joka väilttää, että itse asiassa Putinin oikea äiti on inkeriläinen. Väitettiinhän aikanaan, että Voittamaton Suvorovkin oli puoliksi suomalainen – hän kai jonkin verran suomea tai karjalaa puhuikin. Kuulin tämän väitteen viimeksi Pietarissa pari vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Olin paljon tekemissä taistolaisten kanssa työelämässä, 60-luvun lopulta 70-luvun loppuun jolloin koko taistolaisuus häipyi vähin äänin. Jyrkkiä kantoja ajoivat, kyllä. mutta taistolaisten merkitys suomalaisessa politiikassa on vahvasti liioiteltua, parhainmillaan taisi eduskunnassa olla kymmenisen edustajaa, ministereinä ei yhtään. Työkavereina kommunistit, varsinkin ”saarislaiset” eivät paljon muista poikenneet, pyrkivät kouluttamaan lapsiaan, hankkivat omistusasuntoja, kesämökkejä. parempia autoja vallankumoukseen heistä ei olisi ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnallinen yleiskuva oli juuri tämä. Pari kvalifikaatiota kuitenkin:
Yhteiskuntatieteilijöiden opiskelijoissa me ei-taistolaiset olimme jonkin aikaa kirjaimellisesti vähemmistönä. Saarislaiset koimme kuitenkin nimenomaan ei-taistolaisiksi, emme Moskovan linjalaisiksi.
Kyllä stallareilla yksi ministerikin oli: vanha Valpon päällikkö Erkki Tuominen toimi Karjalaisen oikeusministerinä 1970–71. Juuri tämä taisi olla Karjalaisen lopun alkua: Kekkonen ja Sorsa katselivat, pysyykö taistolaisuus aisoissa ja päättivät, ettei Karjalaisen vahtimana ainakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aki Lindéniltä pitäisi ainakin kysyä hänen taislaisuustaustastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ikään kuin ei olisi kysytty, monen monta kertaa, ja vastattu. Jo SKDL-vuosinaan hän siirtyi anderssonilaiselle linjalle ja vaihtoi Vasemmistoliiton Sosialidemokraattiseen puolueeseen vuonna 1994.
Ilmoita asiaton viesti
Onnistuuko omien asenteiden muuttaminen niin kuin mustalainen vaihtaa hevosta?
Ei koira karvoistaan pääse.
Ilmoita asiaton viesti
No, vuonna 1975 Lindén ja minä olimme opiskelijapolitiikassa niin vastakkaisilla puolilla kuin mahdollista. Olen onnistunut muuttamaan ”asenteeni” hänen henkilöönsä.
Poliittiset mielipiteet eivät ole karvoja eivätkä olennaisilta osin asenteitakaan. Aina tarvitaan parikymppisiä politiikassakin, mutta seitsemääkymmentä käyvän kokemus on tietenkin ihan muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu millä tavalla yksilö vastaa kognitiiviseen dissonanssiin. Eli kun tulee omien asenteiden vastaista, ristiriitaista tietoa niin muuttaako mielipidettä vai jääkö jankkaamaan tai keksimään tekosyitä.
Kyllä politiikassa se kognitiivinen dissonanssi on hyvin vahvana kun jotkut ihmiset jotka ovat JULKISESTI möykänneet jotain hölynpölyä, takertuvat siihen. Tämän takia meillä on esimerkiksi kreationisteja.
Mutta ei ihmiset aina näin toimi. Kyllä ihmiset voivat välillä pakittaa ja tarkastella omaa ajatteluaan uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei tietenkään koske Karnaattua.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedostan että jokainen ihminen on altis kognitiiviselle dissonanssille. Se on lajityypillinen kognitiivinen harha.
Mahdollisesti se suojaa jonkin verran jos tiedostaa asian.
Toinen tärkeä asia on argumentaatiokyky, että voisiko vaikka todistaa väittämiä tai osoittaa loogisia virheitä.
Siitä on hyvä lähteä, että tieteellinen maailmankuva on paras saatavilla oleva tieto todellisuudesta ja sitä voi kuka tahansa muuttaa todistamalla havainnoin ja kokein.
Kognitiivinen dissonanssi on hyvin vahvana sitten ihmisissä joiden maailmankuva on vaikka uskonnollinen.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitossa kognitiivinen dissonanssi ratkaistiin laittamalla eri mieltä olevat mielisairaalaan. Mutta kuka olikaan lopulta oikeassa?
Tieteellinen maailmankuva osoittautui neukkulaversiossa vähemmän tieteelliseksi, paremminkin roskatieteelliseksi. Karnaattu jatkaa sitä samaa latua.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen tämä aihe on erityisesti sen osalta, haittaisiko äärioikeistotausta?
Mitä tulee taistolaisuuteen, niin henkilö joka on tilannut Tiedonantajan tai Kulttuurivihkot itselleen, on täytynyt olla taistolainen. On meinaan ollut sen verran sakeaa tavaraa niissä lehdissä ettei niitä kukaan selväjärkinen ole kyennyt lukemaan.
Minun puolestani taistolaiset voivat toimia luottamusmiehinä, mutta sama pitää sallia sitten äärioikeistolaisillekin.
Ja kun taistolaisuudessa on ollut kyse maanpetoksellisesta toiminnasta, mihinkään puolustushallinnon tehtäviin tai korkeimman päätösvallan tehtäviin henkilö ei mielestäni sovi.
Ilmoita asiaton viesti
Keitä nämä äärioikeistolaiset ovat, joille olisit luottamustehtäviä jakamassa.
En ole vielä tähän ikään tavannut ihmistä, joka olisi kertonut olevansa äärioikeistolainen.
Stalinistit ja taistolaiset eivät sen sijaan ole aatettaan salailleet.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mietiskelin. Ainakin persuja pidetään jonkinlaisina äärioikeistolaisina ja ovat istuneet hallituksessakin. Jos sovitaan että Huhtasaari on äärioikeistolainen niin kelpasi presidentivaaleihin.
ja olisi tullut valituksi jos äänet olisi riittäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Pekka Siitoin oliisi elossa, miten hän sijoittuisi puolueisiin ja politiikkaan?
Ja onhan näitä joilla on taustaa ns. vastarintaliikkeessä.
Miten kantasuomalainen olisi selviytynyt viestittelystä jollaista teki Al Tayee?
Eiköhän joku ole erotettu työpaikastaankin kuulumisestaan
äärioikeistolaiseen liikkeeseen.
Takavuosina konemestari joka oli ollut natsi-saksalaisessa aluksessa töissä, joutui lähtemään, muuten suomalainen laiva olisi jäänyt laituriin ikuisiksi ajoiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen törmännyt sellaiseen, että jos kutsuu natsia äärioikeistolaiseksi, niin heti tulee joukko ihmisiä kertomaan, että he ovatkin sosialisteja.
Muistaakseni Siitoin oli ehdolla vaaleissa, mutta menestys jäi vaatimattomaksi.
On vaikea kuvitella, että häntä olisi nimitetty mihinkään virkaan, eikä syynä siihen olisi edes hänen poliittinen aatteensa.
Eikö äärioikeistolaiseksi todellakaan löydy muita kuin PVL väki?
Ilmoita asiaton viesti
Siis noudatin totuttua nimitystä äärioikeistolainen. Sehän on aivan virheellinen termi, mutta käytin sitä vain kun se on yleisesti käytössä.
Hiukan samaan tapaan kuin bolshevikit onnistuivat vakiinnuttamaan puolueen enemmistön nimeksi vähemmistöläiset (menshevikit).
Totta maar natsit ei ole äärioikeistolaisia, vaikka kutsutaan siksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Totta maar natsit ei ole äärioikeistolaisia, vaikka kutsutaan siksi.”
Höpöhöpö. Natsit olivat juurikin äärioikeistoa: https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_Party
Ilmoita asiaton viesti
Höpöt vaan itsellesi. Ei tuo ole mikään todistus että kaivat wikipediasta jonkun määritelmän.
Ilmoita asiaton viesti
Siitoin oli mukana kuntavaaleissa ja sai Naantalissa kuudenneksi eniten ääniä, mutta se ei riittänyt valtuustoon. Kaikesta natsimielisyydestä huolimatta oli ehdolla ja olisi tietenkin tullut valituksi äänten riittäessä.
Rikostuomiot tulivat yllytyksestä kirjapainon polttoon sekä ”Pariisin rauhansopimuksen vastaisten järjestöjen perustamisesta”.
Al Tayee sai aika lailla anteeksi vanhat kirjoituksensa ja pystyi jatkamaan politiikassa. Joidenkin mielestä ”kantasuomalaisen” Lindenin ei näköjään pitäisi saada.
Ilmoita asiaton viesti
Siitoin olisi varmaan heilunut näinä aikoina persujen ”harjattavana”, tai Suomi ensin-porukoissa ja vastaavissa?
– Kannattaa kaivaa videoita netistä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi mahdollisesti ollut aluevaaleissa VKK:n listoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä VKK olisi Siitoimelle ollut vähän mieto puolue…
Ilmoita asiaton viesti