Taistolaisuus, ”Kenen joukoissa seisoin”

Sunnuntain HS haastatteli Lauri Hokkasta, jonka kirja Kenen joukoissa seisointaistolaiset ja valtioterrorismin perintö ilmestyy torstaina.

Aihe on kiintoisa, taistolaisuus on eräänlainen tutkimaton alue sotienjälkeisen Suomen historiassa ja herättää yhä vahvoja tunteita. Hokkasenkaan kirja ei ole tutkimus, Hesarin jutun perusteella lähinnä omakohtainen tilitys ja muistelma.

Muistelmia on ilmestynyt ja taistolaisuutta on sivuttu tutkimuksissa, mutta edelleen puuttuu kattava tieteelliset mitat täyttävä tutkimus ja analyysi liikkeen merkityksestä.

Moni entinen taistolainen tuntuu vähättelevän omaa rooliaan tai liikkeen maanpetoksellista toimintaa ja kritiikitöntä neuvostokommunismin ihailua ja sen päämäärien ja keinojen tukemista. Tutkimus olisi epäilemättä monelle poliitikolle ja  kulttuurivaikuttajalle kiusallinen, mutta en näe ainostaan syytä, miksi hienotunteisuuteen tai johonkin muuhun epämääräiseen syyhyn vedoten ei taistolaisuutta kannattaisi perata perusteellisesti.

Ja saman tien myös Tiitisen lista tulisi julkaista, jotta jatkuva spekulointi loppuisi.

+8
Juha Hytönen
Keskusta
Ehdolla kuntavaaleissa

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu