Työpaikka pikkukaupungissa, koti maakuntakeskuksessa-yhtälön ihmettelyä

Yhä nopeutuva kaupungistuminen on kaikille näkyvä ilmiö. Maaseutu autioituu kenties nopeammin kuin koskaan ja koronavuosien hetkellinen maallemuuttoinnostus on jo historiaa.

Maaseudun lisäksi myös pikkukaupungit jä vähän isommatkin kärsivät muuttotappiosta. Erityisesti nuoret haaveilevat töistä ja asumisesta isoissa kaupungeissa, mutta niitä työpaikkoja on yhä tarjolla pienemmilläkin paikkakunnilla.

Itse olen seurannut jonkinlaisella kummastuksella niin nuorten kuin keski-ikäistyneiden pakoa pois pikkukaupungista (Varkaus) maakuntakaupunkiin (Kuopio). Noin 20 000 asukkaan Varkaus on Pohjois-Savon teollinen veturi, vaikka kärsiikin työttömyydestä. Silti Varkaudessa on monenlaista ja etenkin melko hyvin palkattua teollista työpaikkaa tarjolla, erittäin edulliset asunnot, järviluonto kävelymatkan päässä eikä sijaintikaan kahden valtatien risteyksessä ole toivoton. Myös palvelurakenne ja harrastusmahdollisuudet ovat ainakin vielä kohdallaan.

Tästä huolimatta moni yksineläjä tai perhe haluaa Kuopioon ja siellä varsinaiselle asemakaava-alueelle, vaikka työpaikat pysyisivät Varkaudessa. Kuopiossa asuntojen hinnat ovat kaksin-tai kolminkertaiset ja päälle päätteeksi jokainen työpäivä vie edestakaisine matkoineen Varkauteen ainakin kaksi tuntia aikaa.

Varkaus ei liene poikkeus, olen melko varma, että sama kuva pätee muuallakin Suomessa. Isomman kaupungin lumo on jostakin syystä niin vastustamaton, että pitkä työmatka tai asumisen kalleus unohtuvat.

En tiedä, onko ison kaupungin vetovoimaa tutkittu kuvaamaltani kannalta eli miksi ihmiset haluavat maksaa enemmän asumisestaan ja työmatkoistaan tai käyttää aikaa työmatkoihin saadakseen asua isossa kaupungissa. Taloudellisesti ajatellen tuollainen valinta ei liene järkevää. Toki syitä voi keksiä, vaikkapa ison kaupungin vireä yöelämä tai kulttuuritarjonta, mutta käsittämättömän paljon saisi käydä vaikkapa Kuopion rientoja
Varkaudesta käsin nauttimassa, jotta asuminen itse Savon pääkaupungissa tulisi edullisemmaksi.

Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu