Vahvan johtajan kaipuu ja Mannerheim

Lauantaipäivän Hesarin mielenkiintoisin juttu käsittelee vanhaa tuttua asiaa eli kansan syvien rivien vahvan johtajan kaipuuta. Moni tuntuu näkevän, että presidentin valtaa on viety liikaa ja nyrkkiä pöytään lyövä ja kotimaisille poliitikoille, EU:lle tai viranomaisille jyrähtävä valtionpäämies olisi paikallaan, ainakin näin poikkeusaikoina.

En todellakaan ole yllättynyt, sen sijaan yllättävää on jutussa haastateltujen vahvaa johtajaa kaipaavien kolmen kärjessä Kekkosen ohella keikkuva Mannerheim. Aikoinaan suurimmaksi suomalaiseksi yleisöäänestyksessä valittu marsalkka herättää aina mielenkiintoa ja tunteita, mutta kuinka sitten Mannerheim olisi ollut vahva presidentti?

Mannerheim tietysti luotsasi Suomen aselepoon ja välirauhansopimukseen ja lienee ollut loppukesän ja syksyn 1944 tilanteessa kokoava voima,jonka johdolla aloittelimme rauhanaikaa. Mutta toisaalta jo syyskuussa saapui valvontakomissio, joka puuttui vähän kaikkeen ja käytännössä käveli tarvittaessa koko poliittisen johdon yli. Mannerheim ei jyrähdellyt tai iskenyt nyrkkiä pöytään, vanha marsalkka sairasteli jo loppuvuodesta 1944 ja yhä enemmän seuraavana vuonna.

Onko nyt niin, että Mannerheim nähdään vahvana presidenttinä lähinnä ylipäällikön roolin kautta? Sisäpolitiikkakin kun hoitui loppusyksystä 1944 lähtien lähinnä pääministeri Paasikiven voimin, eikä Mannerheim käsittääkeni siihen sanottavasti puuttunut. Vai olisiko vain oletettava, että kansalaisten tietämys Mannerheimin presidenttiydestä on olematonta tasoa? Mielenkiintoista olisi tietää, onko Hesarin haastattelemien henkilöiden yhtenevä käsitys nyt sattumaa vai voisiko kyse olla yleisemmästäkin näkemyksestä.Vahvana presidenttinä en vanhaa sotilasta kuitenkaan pitäisi.

Juha Hytönen
Keskusta

Työkseen isänmaan toivoja opettava peruskonservatiivi kepulainen ja maalla asuva äijä itäisestä Suomesta. Kestävyysjuoksua lappu rinnassa vuodesta 1984 ja toivottavasti vielä pitkään eteenpäin. Spesiaalialoja historia ja maanpuolustus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu