Elokapinan lakkauttaminen oikeuden päätöksellä mahdollista

Elokapinan lakkauttaminen oikeuden päätöksellä on mahdollista korkeimman oikeuden ennakkopäätösten mukaan

Korkein oikeus 2020 Yhdistys julistettiin lakkautetuksi

Kun Elokapina-liikkeen tai yhdistyksen lakkauttamista vaatinut kansalaisaloite ylitti eduskunnan käsittelyyn etenemiseksi vaaditun 50 000 allekirjoittajan rajan, erityisesti Yleisradio on etsinyt haastateltaviksi sellaisia henkilöitä, jotka esittävät näkemyksiä, että ikään kuin sellaisesta asiasta eduskunta ei voisi päättää. Kansalaisaloite nimenomaan esittää, että asia vietäisiin lain valmisteluun, että yhdistysten lakkauttaminen tapahtuisi nykyistä selkeämmin. Lakejahan voidaan nimenomaan eduskunnassa muuttaa. Eduskunta voi siten säätää lain, jossa parannetaan nykyisiä lakeja siten, että laeista piittaamaton ja lakien vastainen toiminta voisi nykyistä helpommin johtaa yhdistyksen lakkauttamiseen oikeuden päätöksellä.
Suomessa on erittäin harvoin lakkautettu yhdistyksiä oikeuden päätöksillä. Mutta vuonna 2020 tällainen asia oli korkeimman oikeuden käsittelyssä, ja korkein oikeus pysytti käräjäoikeudessa tehdyn yhdistyksen lakkauttamispäätöksen.
Vuonna 2017 poliisihallitus oli käräjäoikeudessa vaatinut, että rekisteröimätön yhdistys julistetaan lakkautetuksi, koska se toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Muiden seikkojen lisäksi käräjäoikeus katsoi, että yhdistyksen lakkauttamista voi perustella sillä, että yhdistys ajoi demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomasti ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin. Käräjäoikeus ja hovioikeus olivat julistaneet yhdistyksen lakkautetuksi.
Korkein oikeus käsitteli asian vastaajan eli lakkautetun yhdistyksen vaatiessa tuomion hylkäämistä. Vuonna 2020 korkein oikeus pysytti voimassa käräjäoikeuden ja hovioikeuden ratkaisut yhdistyksen julistamisesta lakkautetuksi.

Korkeimman oikeuden ratkaisu perustui yhdistyksen kirjoituksiin. Yhdistyksen toiminnassa ei ollut löydetty väkivaltaisuutta, vaikka yhdistyksen kirjoituksissa väkivalta esitettiin hyväksyttävänä toimintatapana.

Korkeimman oikeuden oikeudellisen arvioinnin lähtökohdat olivat seuraavat:

Yhdistyksen lakkauttamisen edellytykset yhdistyslain mukaan

– Yhdistyslain 1 §:n 1 momentin mukaan yhdistyksen saa perustaa aatteellisen tarkoituksen yhteistä toteuttamista varten. Tarkoitus ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen. Lain 43 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan tuomioistuin voi Poliisihallituksen kanteesta julistaa yhdistyksen lakkautetuksi, jos yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.

– Yhdistyslain perustelujen (HE 64/1988 vp s. 65) mukaan mikä tahansa lain tai hyvien tapojen vastainen yksittäinen teko ei voisi johtaa lakkauttamiseen. Yleensä voitaneen edellyttää, että toiminnan olisi, johtaakseen yhdistyksen lakkauttamiseen, oltava jatkuvaa ja ilmennettävä selvää piittaamattomuutta yleisen edun vuoksi annetuista, pakottavista lain säännöksistä.

Jos tarkastelemme korkeimman oikeuden käyttämiä perusteluja rekisteröimättömän yhdistyksen lakkauttamiseksi julistamisesta, niin sanotun elokapina-liikkeen toiminta täyttää korkeimman oikeuden päätöksen tunnusmerkit ja perustelut. Elokapina on teoillaan näyttänyt toimivansa laittomiakin keinoja käyttäen, sen toiminta on jatkuvaa ja toistuvaa, ja lakien rikkomista liike pitää jatkossakin työvälineenään. Lisäksi liikkeen rahoittaja on saanut rahankeräysluvan, ja luvan saanut yhdistys jakaa lahjoituksina kerättyjä varoja laittomiin toimiin elokapina-liikkeen kautta. Lisäksi elokapina on ottanut menetelmikseen demokratian ja sen symbolien halveksunnan ja demokraattisten arvojen kanssa ristiriitaisia tavoitteita. Elokapina ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteita.

Juha Kukkonen

Juha Kukkonen
Savonlinna

Ihmisoikeustyötä 80-luvulta lähtien

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu