Kuoliko siirtolaistyttö Kreikassa vai menikö media lankaan?

Siirtolaistilanne on edelleen huolestuttava, ja viime vuonnakin on suuri määrä siirtolaisia pyrkinyt Eurooppaan. Yksilötasolla on hyvin ymmärrettävää, että ihmiset pyrkivät parempien elinolojen perässä Eurooppaan. Monet selvitykset osoittavatkin, että turvapaikkalainsäädäntöä hyväksikäytetään usein. Monilla hakijoilla ei ole kuitenkaan sellaisia taustalla olevia tekijöitä, joiden vuoksi turvapaikka voitaisiin myöntää. Siitä huolimatta monet tietoisesti hakevat turvapaikkaa, koska tietävät turvapaikkakäsittelyn kestävän pitkään ja pakkopalautusten toteutuvan nykyään harvoin.

Levikiltään suuri saksalainen Der Spiegel -lehti uutisoi viime vuonna siirtolaistytöstä, joka oli siirtolaisena läpikulkumatkalla olleen perheensä mukaan kuollut Kreikassa. Kreikan viranomaiset eivät perheen ja lehtijuttujen mukaan auttaneet lasta, minkä vuoksi hän oli kuollut. Asiasta nousi suuri mylläkkä ainakin Saksassa, ja tämän yhteydessä pyrittiin vaikuttamaan siihen, että yhä useammat turvapaikanhakijat siirtyisivät Kreikasta muihin EU-maihin.

Jälkikäteen ilmeni, ettei kyseistä tyttöä ole todennäköisesti edes ollut olemassa. Paikasta, johon tyttö oli kuulemma haudattu, ei löytynyt vainajaa. Perheestä aikaisemmin otetuissa kuvissa ei näkynyt tyttöä, eikä tytön olemassaolosta ollut muitakaan todisteita. Lähtömaan syntymärekisteriin tyttö oli lisätty kolme kuukautta hänen väitetyn kuolemansa jälkeen. Noin 50 dollarin ”maksusta” jälkikäteen syntymärekisteriin lisääminen onnistuu helposti.

Miten on mahdollista, että näin merkittävä lehti uutisoi asiasta, jota ei ole edes kunnolla selvitetty? Ehkä asia johtuu osin siitä, että moni media on tietyissä aiheissa kallellaan tiettyyn suuntaan. Halutaan siis tarkastamatta uskoa juttuja, jotka sopivat omaan agendaan. Kritiikistä ja hälytysmerkeistä huolimatta kesti pitkään ennen kuin Kreikan siirtolaistytön asia oikaistiin lehdessä.

Avoimien rajojen politiikkaan ja löysään turvapaikkapolitiikkaan liittyy selvästi riskejä. Tammikuussa otettiin Saksassa kiinni Iranista saapunut turvapaikanhakija, joka suunnitteli bioaseiskua ”islamilaisen valtion” nimissä. Hänelle oli myönnetty turvapaikka, koska hän oli ilmoittanut kääntyneensä kristinuskoon. Näyttää siltä, että turvapaikka voidaan myöntää hyvin kevein perustein.

Euroopan unionin ulkorajoja on syytä vahvistaa ja turvapaikkapolitiikkaa kiristää. Järjestelmä, jossa käytännössä ihmissalakuljettajat päättävät, kuka pääsee Eurooppaan, on pysäytettävä välittömästi. Lähtömaiden elintaso-ongelmat voidaan ratkaista kestävästi ainoastaan paikan päällä eikä sallimalla hallitsematon maahanmuutto Eurooppaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu