Media kirjoittaa asenteellisesti ”paperittomista”

Suomessa on laittomasti maassa oleskelevia ihmisiä. Heidät pitäisi palauttaa takaisin lähtömaihinsa, mutta näin ei juurikaan tehdä. Ympäri Eurooppaa eräät poliittiset tahot vastustavat laittomasti maassa olevien palautuksia, ja esimerkiksi Suomessa vihreiden Aino Pennanen on saanut tuomion ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle vastustettuaan lentokoneessa pakkopalautettavan henkilön palautusta.

Laittomasti maassa olevista osa on voinut saada esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen, mikä rappeuttaa tavan tallaajan oikeustajua. Heidät pitäisi palauttaa takaisin lähtömaihinsa. Tästä huolimatta palautuksia ei useinkaan tehdä, vaan päinvastoin kyseisen ryhmän oikeuksia jopa lisätään. Vihervasemmisto ja mm. osa kokoomuksesta ja keskustasta haluaa tälle ryhmälle yhä enemmän oikeuksia esimerkiksi laajentamalla heidän terveydenhuoltonsa kattavuutta. Tällainen päätös olisi selkeä kutsu tulla ja oleskella laittomasti maassamme. Suomeen ei siis tarvitse tulla laillisesti saadakseen täyden palvelun. Onko järkeä, että houkuttelemme ihmisiä tulemaan laittomasti Suomeen?

On epätasa-arvoista antaa laittomasti Suomeen tulleille esimerkiksi muuta kuin kiireellistä terveydenhoitoa ja jättää hoitamatta ne, jotka ovat jääneet kriisialueille. Eikö olisi järkevämpää, että auttamiseen tarkoitettuja verovaroja jaettaisiin: osa käytettäisiin suomalaisten hyväksi ja osa kriisialueille, jotta myös naiset, vammaiset ja lapset hyötyisivät avusta? Paikan päällä annettu apu on kustannuksiltaan paljon edullisempaa, joten samoilla varoilla voitaisiin auttaa tasa-arvoisesti kriisialueilla sekä parantaa esimerkiksi suomalaisten ikäihmisten oloja.

Mediassa puhutaan usein ”paperittomista”. Se on selkeä kiertoilmaus, jolla halutaan luoda myönteistä kuvaa asiasta. Tärkein seikka ei nimittäin ole se, että kyseiset ihmiset ovat paperittomia – ikään kuin papereiden myötä kaikki olisi hyvin. Totuutta lähempänä on termi ”laiton”, koska nämä ihmiset oleskelevat laittomasti Suomessa.

Juha Richter
Perussuomalaiset Oulu
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu