Näin luotettava on koronapikatesti

Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja Suomen testausstrategiassa joudutaan turvautumaan pikatesteihin/ kotitesteihin eli kotona tehtäviin koronan antigeenitesteihin. Herääkin kysymys, kuinka luotettavia antigeenitestit ovat.

Tärkeä testin luotettavuuteen vaikuttava asia on testin oikeanlainen tekeminen. Usein jo näytteenottovaiheessa tapahtuu virheitä, ja esimerkiksi näytemäärä ei ole riittävä. Näytteenotossa tuleekin tarkasti noudattaa pakkauksen ohjeita.

Pikatestejä on monenlaisia, ja niiden toimivuus on parantunut ajan myötä. Testien luotettavuudesta on tehty tutkimuksia, ja yksi kattava tutkimus on Saksan PEI-viranomaisen selvitys, jonka yksityiskohtaiset tulokset löytyvät täältä:

https://www.pei.de/SharedDocs/Downloads/DE/newsroom/dossiers/evaluierung-sensitivitaet-sars-cov-2-antigentests.pdf?__blob=publicationFile&v=85

Selvityksestä ilmenee, että monet Suomessakin myynnissä olevat testit toimivat luotettavasti, jos testattavan koronaviruspitoisuus on suuri. Valitettavaa on, että etenkin pienillä viruspitoisuuksilla monien testien herkkyys heikkenee, joten testien kokonaisherkkyys voi olla jopa 30 prosentin luokkaa eli varsin matala. Selvityksen mukaan esimerkiksi ACON Biotechin Flowflex-testi on näyttänyt suurilla viruspitoisuuksilla 94,1 prosentissa tapauksista positiivisen tuloksen ja pienillä viruspitoisuuksilla nolla prosenttia, ja kokonaisluotettavuus on 34,0 prosenttia.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu