Turvallisuusarvio vuodettu Saksassa – uusiutuuko vuoden 2015 siirtolaiskatastrofi?

Euroopan unioniin on tänä vuonna saapunut ennätysmäärä siirtolaisia. EUAA:n (European Union Agency for Asylum) mukaan ensimmäisen puolen vuoden aikana noin puoli miljoonaa ihmistä on hakenut turvapaikkaa Euroopan unionista. Kehitys muistuttaa vuoden 2015 tilannetta, jolloin Euroopan unioniin saapui ennätysmäärä turvapaikkaa hakevia siirtolaisia.

Saksalaisten viranomaisten tekemä salainen turvallisuusarvio on vastikään vuodettu Die Welt -lehdelle. Arviosta ilmenee muun muassa, että siirtolaistilanne Itävallassa on parhaillaan yhtä huolestuttava kuin vuoden 2015 siirtolaiskriisin aikana. Siirtolaisten pääreitti on edelleen Välimeren ja Balkanin kautta Euroopan unioniin, mutta myös suoraa reittiä Turkista Italiaan on nyt käytetty.

Laittomien rajanylitysten määrä Saksaan on räjähdysmäisesti noussut, ja on todennäköistä, että merkittävä osa laittomista rajanylityksistä jää huomaamatta. On hyvin mahdollista, että myös Suomessa vastaava tilanne on pian kehittymässä.

Näen suurena ongelmana sen, että Suomen hallitus, kuten myös Saksan hallitus, houkuttelee toimillaan ihmisiä hakemaan turvapaikkaa Euroopasta. Onhan itsestään selvää, että ihmiset lähtevät hakemaan ilman syytä turvapaikkaa, jos myös hylkäävä turvapaikkapäätös johtaa siihen, että saa jäädä kohdemaahan. Sana kiertää lähtömaissa nopeasti.

Kehitys on erittäin hälyttävä, ja Suomen hallitus jopa myötävaikuttaa asiaan tekemällä turvapaikkapolitiikkaan liittyviä järjettömiä päätöksiä. Sen sijaan järkevänä malliesimerkkinä voidaan mainita Tanska. Danish Return Agencyn tehtävänä on kotiuttaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti hylkäävän turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat. Maa on tehnyt sopimuksen Ruandan kanssa, ja turvapaikanhakijat tulevat siirtymään sinne turvapaikkakäsittelyn ajaksi ja jäävät osin sinne myös myönteisen turvapaikkapäätöksen saamisen jälkeen. Päätös palvelee myös tavoitetta, että turvapaikkaa voi hakea ja saada sen mahdollisimman läheltä kriisimaita.

Nyt on korkea aika vahvistaa Euroopan ulkorajoja sekä määrätietoisia toimia ihmissalakuljettajia vastaan. Sama pätee apujärjestöihin, jotka tekevät käytännössä yhteistyötä ihmissalakuljettajien kanssa esimerkiksi Välimerellä. Apujärjestöt ovat osasyynä siihen, että yhä enemmän siirtolaisia pyrkii Eurooppaan, sillä salakuljettajien työ helpottuu, kun siirtolaiset tarvitsee vain kuljettaa muutama kilometri Välimerellä Afrikan rannikolla, josta apujärjestöt hoitavat kuljetukset Eurooppaan.

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu