Keitä ovat kuiskaajat?
Orlando Figues’n (2011) teos Stalinin ajan poliittisista vainoista, terrorismista, on väkevä. Ja ehkä myös nykyiseen Suomeen ajankohtainen. Sen nimi on Kuiskaajat – Ihmiskohtaloita Stalinin ajan Neuvostoliitossa. – Keitä olivat kuiskaajat? He tekivät vainot mahdollisiksi, koko yhteiskunnan raunioittaviksi. He olivat vainon kohteeksi joutuneiden lähipiirissä eläneitä tavallisia ihmisiä.
Kuiskaaja kuuli, luuli tai arvasi. Joskus valehteli. Kuiskaaja kertoi viestin poliittiselle poliisille. Sitten asia olikin enää lopetusta vailla. Kulkevatko kuiskaaajat kulkevat nykyään keskuudessamme? He vihjailevat, metsästävät ja etsivät. Etsivä löytää. Nykyään lähes jokainen ihminen jättää itsestään kirjallisen jäljen… turha hänen ajatuksiaan on selvitttää, turha kysyä häneltä mihin hän todellisuudessa pyrkii. Arvot kun pystytään ihmisen kirjoittamisista päättelemään, luotettavasti ja oikein. – Kuiskaajatkin uskoivat tekevänsä yhteiskunnallista hyväää – sosialismi ja kommunismi oli ainoa oikea oppi, tie ja totuus.
Ovatko Nykypäivän Kuiskaajat oikeassa päätelmissään?, tai paremminkin luuloissaan. Vai yhtä väärässä kuin oikeat Kuiskaajat aikoinaan? Stalinin poliisi sentään kysyi ennen oikeudenkäyntiä. Nykyään sitäkin taidetaan pitää tarpeettomana?
** **
Psykologiasta tunnemme ilmiön narsismi. Tunnemme myös termin naistennaurattaja! Molemmat tunnistaa kahdesssa vuodesssa. Narsisti puhuu aina kauniita. Ja hänellä on aina oikeat arvot, joita hän monisanaisesti kuvailee. Naistennaurattaja lupailee kauniita asioita, mutta puheiksi kaikki jää. Arvot ja todellisuus – niiden väliin jää ammottava kuilu. Arvot – niihin on helppo ainakin sanoa sitoutuvansa. Niitä on helppo julistaaa. Mitä ylevämmät arvot, sitä etäämmälle käyvät arvot todellisesta maailmasta.
Sama myös psykologisesti: mitä ylevämpi arvo, sitä pidempi ajatusketju tarvitaan jotta arvo ohjaisi toimintaa. ”Minun maailmani on kommunistisen työn maailma ja tasa-arvo”… niinpä niin. Ja kun asiaa aikansa pähkäilee, niin ymmärtää että ”kannattaa valittaa suoraaan poliisille siitä että naapuri kertoo keittiössä vaimolleen pomonsa olevan typerä… sehän on suora hyökkäys kommunismia kohtaaan”. Ei muuta kuin ilmoitus poliisillle.
Nykypäivän Kuiskaajat taitavat toimia aivan samalla logiikalla? Se tuntuu minusta yksinkertaisesti pahalta asialta, kostonhimoiselta sekä rakentaaa tietä todelliselle Kuiskaus-järjestelmälle. Elllemme jo ole siinä? Neuvostovastaisuus oli suomettumisen aikana todellinen stoppi virkatien etenevälle kehityskaarelle. Muutettavat muuttaen… tilanne lienee yhtä vakava kuin sillloin, ellei jo vakavampi.
Tuo kaikki on minusta surullista. Koen että olemme tuhoamassa luottamukseen perustuvan yhteiskunnnan. Ihminen tuomitaaan kymmenenkin vuoden takaisesta väärästä lauseesta. Se kuulemma kertoo ihmisen / poliitikon todellisen pyrkimyksen.
Ja kuitenkin osuvampi kuvaus ihmisen pyrkimyksistä saadaan kun kysytään suoraaan: mitä asioita aiot tulevaisuudessa edistää ja miten. Kuvailethan asian mahdollisimman konkreetisti. Tällöin, poliitikon tai toimitusjohtajan kohdalla on helppo muutaman vuoden päästä selvittää, miten onnistuneesti hän edisti ilmoittamiaan tavoitteita.
Ps. Jo henkisesti aikoja sitten taakseni jättämässä tutkijankammiossani lienee edelleen tuhansia kertomuksia ja haastatteluiden litterointeja. Naureskelin silloin parikymmentä vuotta sitten mielesssäni, ettei olisi pienintäkään vaikeutta osoittaa nykyaikaisen laadulllisen tutkimuksen tavalla toimien ihmisen edustavan täysin toisenlaista näkemystä kuin hän todellisuudessa tarkoitti. Metodi olisi silloin ollut ”ohita, poimi sopivat, esitä vain ne lukijalle, muusta vaikene”. Ja päättele mahdolllisimman räikeästi. En niin tietenkäään toiminut, sillä minullle tiede on todellisuuden tutkimistaa, ei arvojen ohjaamaa soveliasta puhetta.
Hieman epämääräistä pyörittelyä, mutta onhan tässä perää, vanhat ”synnit” tuntuvat riittävän tuomioon julkisuudessa, vaikka olisivat varsin viattomia heittoja tai kirjoittaja kertoo, ettei enää ole samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
HS tutkimuksen mukaan perussuomalaisten tyytyväisyys omaan puolueeseen on vanhojen rasistisen puheiden julkitulon jälkeen vain lisääntynyt.
Joten luvassa on lisää aavikkoapina ja mokkakikkeli puhetta.
Tarvitseeko Suomi tolloja ministereitä?
Ilmoita asiaton viesti
En nyt välttämättä tarkoita persuja ollenkaan. On niitä muitakin tapauksia, joissa henkilö on kaikkea muuta kuin perussuomalainen, mutta on tullut oikeamielisten piirien halveksunnan kohteeksi jonkun kommentin myötä. Tunnetuin tapaus lienee Esko Valtaoja, joka katosi täysin julkisuudesta jouduttuaan aivan aiheettoman ryöpytyksen kohteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
En tiennytkään Valtaoja tapauksesta. Mistä häntä syytetään?
Ilmoita asiaton viesti
Rasismista, case Ebrahimi vs. Valtaoja.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin silloin tuon ohjelman ja ihmettelin Ebrahamin käytöstä. Täysin älytön kohu.
Minulla taitaa olla jokunen Valtaojan kirja, sääli jos hän tuon takia vetäytyi keskusteluista.
Ilmoita asiaton viesti
No ei todellakaan ole vetäytynyt minnekään. Säännöllisesti ilmestyy kolumni Seura-lehdessä. Ebrahimi sen sijaan on jäänyt taka-alalle.
Ilmoita asiaton viesti
En Seuraa seuraa, joten tuo oli uutta. Mutta eipä taida kyllä muuten näkyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuiskaanpa nyt tämän mainitusta Ebrahimistä. Viime vuonna hän urputti erään uutuusartistin ulosannista radio-ohjelmassa ja muotoili kritiikkinsä näin yksiselitteisellä suomen kielellä:
”Siinä on joku, että se tuntuu vaikealta artistilta välillä soittaa tai ”haippaa”. Siinä on joku sellainen vähän toksinen meininki hänen jutussaan, mutta niin kuin sanoin, tää on tällainen henkilökohtainen fiilis.”
Ilmoita asiaton viesti
Oletan, että kuulijakunnalle tuo on luonnollisesti aivan yksiselitteisen selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko kuitenkin käynyt niin, että kirjoittaja ei ole kertonut ”ettei enää ole samaa mieltä”. Vasta julkisen paineen alla on tullut jotain kommenttia, tai sitten ei sitäkään. Hesari on käsittääkseni kysynyt kirjoittajalta, ennen kuin ovat julkaisseet.
Ilmoita asiaton viesti
Kuiskaajia olivat neuvosto-Venäjällä ilmiantajat.
NKVD:lle tehtiin ilmiantoja kenestä hyvänsä kansanvihollisina.
Se riitti ja asiaa tutkimatta ilmiannetut haettiin yöllä, ja vietiin Stalinin kuolemanleireille.
Ilmoita asiaton viesti
”Naureskelin silloin parikymmentä vuotta sitten mielesssäni, ettei olisi pienintäkään vaikeutta osoittaa nykyaikaisen laadulllisen tutkimuksen tavalla toimien ihmisen edustavan täysin toisenlaista näkemystä kuin hän todellisuudessa tarkoitti.”
Aika tyly arvio nykyisen tutkijakunnan integriteetistä. On toki totta, että laadullisella tutkimuksella on rajoitteensa, mutta en olisi odottanut tutkijalta noin tylyä arviota kolleegoistaan.
Ilmoita asiaton viesti
On osoitus arvostelukyvyttömyydestä rinnastaa Stalinin Neuvostoliittoa ja nyky Suomea keskenään.
Perussuomalaisten ministerien typeriä rasistisia puheita on paljastanut riippumaton media ja näiden ”kuiskaajien” nimet on mainittu juttujen yhteydessä.
Perussuomalaiset käyvät taistelua vapaata lehdistöä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Vapaata lehdistöä vastaan”.
Meidän toimittelijat tekevät juttuja olettamusten, huhujen ja omien mieltymysten ja antipatioiden perusteella. Toiset toimittelijat kritiikittömästi kopioivat nämä jutut omiin aviiseihinsa. Siinä on meidäm ”vapaa lehdistö”.
Minä ainakin opin sen, että olettamus on niin kauan olettamus kun se on todennettu tai kumottu muulla tiedolla. Median teittisiä totuus ei kiinnosta vaan he rakentavat hurjia juttuja pelkkien olettamusten ja juorujen varaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei ole edes kiistänyt perussuomalaisten ministerien rasistisia viestejä, eivät edes he itse.
On vain väitetty, ettei turkkilainen apina tai mokkakikkeli ole rasistinen ilmaus.
Ilmoita asiaton viesti
Ruikuttajien rinnakkaistodellisuudessa unohtuu, että ministerit tässä ovat vallanpitäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ikään kuin Stalinin vahvin ase toisinajattelijoita vastaan olisi ollut vapaa lehdistö.
Ilmoita asiaton viesti
Aihealueeseen mahtuu monenlaista keskusteluotettta. Kirjoittaja Manu Korkman näyttää keskittyvän ”mokkokikkeleihin” ja X -apinoihin. Sekä vastaaviin.
– Se hänelle suotakoon. Ja ketkä pitävät sitä tärkeänä kommentoitavana, niin olkaapa hyvä!
**** *****
Oma intressini blogissa on kuitenkin aivan muuta. Käsitykseni mukaan Suomessa on yleistynyt ”varovaisen pelkäävä kulttuuri”.
Toki suomettumiseen ja erityisesti ehkä Urkin tärkeyden sekä erinomaisuuden palvomiseen keskityimme. Vain muutama huutava ääni oli korvessa.
– Urkin vallan huippuvuosina hänet valittiin poikkeuslailla jatkamaan presidentin tehtäviä (1973).
*** *** ***
Nyt varovaisuuden kulttuuria tuottavat mielipidevainot. (1) Audi -mies painostettiin aikoinaan eromaan myyntipäällikön tehtävistään kun sattui jonkin naistenlehden haastattelussa laukomaan sovinistisen lauseen (tapahtui ehkää 2011?).
– Porin jazzien toimari erotettiin kun oli joskus puhunut eheyttämishoidoista myönteistä.
– Esko Valtaojasta tehtiin totaalinen syntipukki kun ”toinen osapuoli koki tilan turvattomaksi”.
+++ kyllähän noita ylilyöntejä löytyy vaikka kuinka.
Pelkoni: Luulen, että Suomeen on jo syntynyt uusi Kuiskaajien kulttuuri. Ja se pelko saa harmaan enemmistön hiljaiseksi? Se on demokratialle kyllä kuolinisku, jos ajattellaan ”minun on vältettävä heti lukioiästä esiintymästä väärissä joukoissa, väärän väärää sanaa en saa sanoa, on oltava porukasssa ja vannottava sen aatteen mukana totuuksia”.
Ehkä tuollaista oli Kiinan kulttuurivallankumouksessa. Pelko oli läsnä. Ja vuosikymmenen takaisista virheistä ihmiset häpäistiin, myös pahoinpideltiin. Kuiskaajat kertoivat kohteen.
– Neuvostoliitossa ”kulttuurikumous” on systemaaattisemmin organisoitua. Mutta sekin perustui Kuiskaajiin! – kuiskaajat kertoivat kohteen.
Koen eläväni aikakautta, jolloin kantelusta on tehty hyve. Ja kantelupukkeilusta, siis Kuiskauksesta ja vainosta on tehty hyve.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi oli mielestäni osuvampi kuin itse blogi. Samaa varovaisen pelkäävää kulttuuria itsekin uumoilen näkeväni ja kuulevani ja aika monessa muodossa jo pidemmän aikaa.
Perustuneeko tämä malli siihen, että ihmisten mieliä pelottaa se, ettei nyt vain joku loukkaantuisi ja nostaisi metakan, tekisi kantelun tai lähtisi oikeusteitse ajamaan asiaa?Ja tästä syystä tietyt asiat jätetään sanomatta, niihin ei puututa ( vaikka vastuussa olevan pitäisi) tai selitellään kestämättömiä käytänteitä yksilönvapaudella ja moniarvoisuudella.
Kaikessa ei ole mitenkään kyse rasismista, monessa muussakin yhteydessä varovaisuus on saanut tolkuttomat mitat. Mutta rasismikortti on tämän kesän jälkeen todella herkässä, niin herkässä, että sen pelko taatusti estää puuttumasta moniin asioihin, joihin pitäisi puuttua esim. virkavelvollisuuden perusteella.
Itse koulussa työskentelevänä kunnan elättinä mietin kyllä kaksi kertaa, puutunko maahanmuuttajataustaisen oppilaan huonoon käytökseen tai muuhun rikkeeseen. Ainakin sen jälkeen, jos tulee palautetta syrjinnästä.
Ilmoita asiaton viesti
”Se hänelle suotakoon”. Voi, kiitos.
Käytin näitä ministerien tomppelimaisuuksia, koska ne ovat tuoreempia tapauksia, kuin Audimies tai Jazzin entinen toimitusjohtaja.
Nämä kaksi viimeksimainittua aiheuttivat puheillaan haittaa työnantajilleen, joten lähtö tuli sillä perusteella. Et voi toimia autoliikkeen myyntijohtajana, jos pidät naiseutta vammana. Audimiehen puheita ei tuonut julkisuuteen mikään kuiskaaja, vaan hän itse.
Nyky Suomen vertaaminen Stalinin Neuvostoliittoon on yksinkertaisesti typerää. Jos olisit vielä virassa, suhtautuisin näiden kirjoituksiesi johdosta yliopistosi tasoon hyvin epäilevästi.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on omia muistikuvia 1990-luvun akateemisesta maailmasta, jolloin olivat omat hurjat jännitteensä silloinkin. Varmaan oli jotain kuiskailujakin.
En kuitenkaan muista, että huomio olisi ollut käytetyissä sanamuodoissa samoin kuin nykyisin. Moni käytti kieltä railakkaasti. Mutta kuka oli aidosti aatteensa takana ja mikä aate kestäisi kritiikin? Näitä kysyttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupallisia medioitahan nämä Hesarit, Seiskat ym. muut ovat joten niiden kirjoittaminen perustuu kuitenkin ainakin osin markkinatalouden lakeihin.
Ei yksikään oikeusaste ole syyttänyt mainittuja Purraa, Rydmania, Junnilaa mistään rikoksesta tämän asian tiimoilla. Eduskuntakin antoi Junnilalle hyväksynnän. Hän sitten erosi mutta tuskin omantunnon tuskissaan vaan puolueensa teki kannattavuuslaskelman jonka tuloksena päätyi siihen että on parempi erota.
Ihmettelen kuitenkin Rydmanin valintaa koska oli hyvin tiedossaan hänen persoonansa menneiltä vuosilta ja sen aiheuttammat riskit.
Perussuomalaisissa on aivan asiallisiakin edustajia. Eilenkin oli aivan fiksun tuntuinen kaveri A-studiossa eli Joakim Vegelius. Koulutettu nuori mies joten miksipä esim. häntä ei voitu valita elinkeinoministeriksi?
Ilmoita asiaton viesti
Vigelius ei ehkä kelpaisi sinulle, googlaa vähän kaveria…
Mutta toki Rydmanin nimitys oli outo veto, toisaalta asiaosaaminen parantui huimasti Junnilaan verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Googlasin jo eilen ohjelman aikana. En löytänyt mitään kovin erikoista. En oikein ymmärrä tarkoitustasikaan?
Lähinnä olen samaa mieltä hänen kanssaan tuosta rasismi-termistä ja sen käytöstä joka hiton paikkaan.
Jos tarkoitat tuota Wikin mainitsemaa ” Vigelius oli kyseenalaistanut luennoitsijan jutut ”miehistä, joilla on kuukautiset” ja jakanut sosiaalisessa mediassa luennolla käytyä keskustelua..” niin taidan olla samaa mieltä tuostakin Joakimin kanssa.
Minusta tuo Vihreiden uusi puheenjohtaja oli perin agressiivisen oloinen nainen. Ikävöin jopa Maria Ohisalon rauhallista tyyliä.
Ilmoita asiaton viesti
Okei, minustakin ihan tolkun kaveri. Kuvittelin, että olisi sinulle ihan liian konservatiivinen mielipiteiltään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole. Ei minua saa lokeroitua minkään puolueen muottiin. Marinissa oli paljon hyvää vaikka talouspoliittisesti aivan eri linjoilla. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse mennä Stalinin aikaan, vaan lähihistoriastamme löytyy merkittäviä whistleblowereita, jotka ovat vaarantaneet oman henkensä paljastaessaan organisaation rikkeistä ja väärinkäytöksistä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Pilliin_puhaltaja
Samoin meidän on hyvä tietää, mitä päättäjämme oikeasti ajattelevat, jotta tiedämme äänestää heitä seuraavissa vaaleissa. En on ollenkaan varma, että nämä paljastukset rasismista ovat persuille epäedullisia, vaan voi olla, että tulee iso jytky.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjan nimen suomennoksessa on ”kuiskaaja”, mutta Neuvostoliitossa käytettiin nimä ”stukatš”, koputtaja. Tullut mielikuvasta sormen rystypuolella miliisiauton ikkunaan koputtavasta ilmiantajasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Mielenkiintoinen tarkennus.
Ilmoita asiaton viesti
Kuiskaajat – Stalinin aika – Nyky-Suomi – vertauksen on jo ainakin yksi ketjulainen todennut ”yksinkertaisesti typeräksi”.
Otetaanpa puolustuksen puheenvuoro!
Metafora -on onnistunut silloin kun se yllättää. Jos sen takaa löytyy ajatus nasevasta rakenneyhteydestä!
Löytyykö rakenne-yhteyttä? Koetellaanpa seuraavassa viestissäni.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs ketjulainen totesi: ”Itse koulussa työskentelevänä… mietin kyllä kaksi kertaa, puutunko maahanmuuttajataustaisen oppilaan huonoon käytökseen tai muuhun rikkeeseen. Ainakin sen jälkeen, jos tulee palautetta syrjinnästä.”
Kommentissa näkyy aavistus erityisestä vaarasta! Pelosta… ajatuksesta että jotain tosi ikävää voi tapahtua, jos tartun väärällä tavalla tilanteeseen.
Työyhteisöissä käynnistyy huhujen ja juorujen avulla erityinen varovaisuus. ”Hei, olettteko kuulleet.. sekin joutui kunnan viranomaisten hampaisiin, nyt sen ympärillä on vain hiljaisuus, mikään sen homma ei etene eivätkä kunnallispäättäjiltä tule enää tukea”.
Kunnallispäättäjissä on omat kuiskaajansa. Ja kuiskaajien joukossa nousevat tähdet haluavat osoittaa kovuutensa.
– Kuiskaajien joukkoon kuuluvien oli Stalinin hallinnossa kyettävä tuottamaan riittävä määrä uhreja. Niin taitaa olla Suomessakin. Ei pysy poliittis-hallinnollisessa nosteessa jos ei tuota tulosta!
Luultavasti tuo päti myös Kekkosslovakian pahimpana vuosina. Silloinkin puhuttiin Kuiskaajista. Ukella oli kuitenkin järki tallella. Ja kansalla oma integriteetttinsä.
– Myllykirje tuhosi uratulevaisuuden. Mutta ei elämäneväitä eikä häpäissyt.
Siinä mielessä Kekkosslovakia oli sääliväinen. Nykymaailma ei ole. Kuiskaajan takana oleva joukkio pyrkii tuhoamaan yhtä väkevästi kuin Kiinan kulttuurivallankumouksessa.
Muutama lisähuomautus!
(1) Tuo tietysti on vain tarkoituksellista tarinaa. Tarinaa rakentaessa olen yhdistänyt psykologis-sosiologis- halllinnollis-historialllista osaamistani. Asiaketju pitäisi pukea tieteen kielelle ja hyödyntää teoreettisia viitekehyksiä systemaattisesti eri tasoilta. Mutta ei vanha viitsi. Vanha emäntä totesi hyvän elämänohjeen: ”kannattaako tuollaisen vuoksi sielunrauhaansa menettää”.
(2) Neuvostoliitossa peloille oli väkevät esimerkit. Suomessa lievemmät. Mutta syvimmiltään: ”väkevä ja julkinen sosiaalinen häpäisy kymmenen vuotta sitten väärän sanan tai valokuvan vuoksi on kova pelotin”. Ihminen kun usein pelkää kuolemaa enemmän sosiaalista kuolemaa! Joutumista häväistynä laumansa ulkopuolelle.
(3) Kirjoittamani perusteella ole vakuuttunut siitä, että suurimmat ja todellisimmat uhat suomalaiselle demokratialle ovat meissä itsessämme. Me pelkäämme yhä laaja-alaisemmin sellaista, mitä emme kykene näkemään.
– Ketkä ovat nähneet sen elokuvan Kylästä, joka oli varma että kylän ulkopuolella on hahmoton paha… ja suojautuivat siltä käpertyen itseensä ymmmärtänevät varmaan ajatukseni.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävää kerrontaa aiheesta, joka ikiaikainen. Poikkeuksellista.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä näkökulmaa ei ole perussuomalaisista käsiteltykään.
Kun persuista puhutaan ja rasismista.
Niin eikö se ole vanhojen puheittensa anteeksipyytämisen mitätöimistä – että toimii edelleen joukossa joka on yhä rasistinen puheissaan, ei eroa siitä joukosta – eikä puolueen puheenjohtajan ominaisuudessa erota niitä puolueesta jotka jatkaa edelleen rasistisia puheita – moittiko edes kukaan meppi Hakkaraista viineisimmistä puheistaan.
Tätä pitäisi niin kokoomuksen kuin rkp:kin ihmetellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuiskaamis -toiminto oli blogin pääkohde. Päivänpolitiikan sisällöt eivät ole intresantteja – keskustelu syrjäytyy kouhkaamiseksi ”makkosista ja kakkosista”.
Yhteiskunnilla (ja vallalla) on taipumus lisätä kontrollia siihen pisteeseen, että hikinauha katkeaa.
Kuiskaamistoiminto on jo pitkällä kontrollin polulla. Todennäköisesti tappotalkoisiin johtava sisällissodan syntymisen prosessin vaiheet ovat seuraavat:
– Apatia (ei jaksa välittää)
– Anomia (vieraantuneisuus, herranpirut valehtelee ja hallitsee)
– Aggressio (raivo kasvaa, joukot alkavat vaatia tai….)
– Räjähdys (tahallinen tai tahaton rajanylitys, eskalaatio)
– Tunne: ”hei, miksi ei tapeta samantien noita kaikkia”).
*** ****
Päätepiste (”hei, miksi ei tapeta samantien noita kaikkia”) ei ole omakeksintöni. Se on Suomen Rauhanpuolustajien kansanmurhia käsittelevän kirjan alaotsikosta napattu (tms).
Ilmoita asiaton viesti
Kuiskaajat -ovat tuossa yllä kuvatussa katkeroitumisen ja aggression joukkoistumisen prosessin hyviä kiihdyttäjiä, kuin hiiva pullassa. Muitakin on, mutta niitä ei blogini käsitellyt.
Ilmoita asiaton viesti
Siis tekstisi on älytöntä höpinää vailla poliittisen realismin kosketusta.
Analyysia joka välttää analyysia.
Ilmoita asiaton viesti