Elon Musk ehdottaa Ukrainan rauhansopimusta

Elon Musk lienee maailman rikkain mies. Hän on innovaattori ja taitava luomaan innovaatioitaan hyödyntäviä liiketoiminnallisia prosesseja. Esimerkiksi Tesla -automerkki on ankkuroitunut tukevasti häneen – kuin Apple Jobbsiin.

Elon Musk ei taida olla yhteiskuntatieteellisesti oppinut. Senpä vuoksi hänen ehdotuksensa Venäjän ja Ukrainan välisen rauhansopimuksen perustaksi tuntuvat –  hmm – raikkailta. Ja kyllä Ukrainan valtion kannalta masentavilta. Katsotaanpa niitä Iltalehden välittäminä.

  1. Krim on kuulunut Venäjään parisataa vuotta. Hrutshevin virhe siirsi Krimin Ukrainalle. Pysykööt siis Venäjällä.
  2. Venäjän nyt omimilla maakunnilla järjestetään aito ja länsiliittouman valvoma kansanäänestys. Sen mukaan menkööt alueet Ukrainaan tai Venäjään.
  3. Ukraina säilyy neutraalina valtiona.

Iltalehden siteeraama ukrainalainen diplomaatti toivoi Muskin menevän hevon kuuseen (toki vielä rahvaanomaisemmin ilmaistuna).

***   ****

Muskin idea taitaa perustua siihen, että hän näkee sosiaaliset rakennelmat (konstruktiot) sopimuksenvaraisina. Ja sitähän ne ovat, kuten sukupuolisuuteen ja roolijakoon tarttunut aikamme on osoittanut.  Muutosalttius on ollut suurta ja ihmisjoukkoja tunteenomaisesti koskettava.

Saman aikaisesti valtio -rakennelman tuki, turvallisuus ja muuttumattomuus on vankentunut. Tai pikemmin odotukset ja toiveet valtioiden pysyvyydestä. Ilmeisesti se tuo jotakin hyvin syvää turvaa heille, jotka sellaista maailman tuulia vastaan tarvitsevat.

Oma näkökulmani tähän asiaan on sosiaaliseen konstruktioon nimeltä valtio -kohdistuvien oletusten pysyvyys ja muutos. Muuttumattomilta ja väkeviltähän ajatukset valtion koskemattomuudesta tällä hetkellä tuntuvat. Entä sitten yhteiskuntasopimus – millaisia kytkentöjä sillä olisi valtioiden pysyvyyteen ja ”pyhyyteen”.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu