Elon Musk ehdottaa Ukrainan rauhansopimusta
Elon Musk lienee maailman rikkain mies. Hän on innovaattori ja taitava luomaan innovaatioitaan hyödyntäviä liiketoiminnallisia prosesseja. Esimerkiksi Tesla -automerkki on ankkuroitunut tukevasti häneen – kuin Apple Jobbsiin.
Elon Musk ei taida olla yhteiskuntatieteellisesti oppinut. Senpä vuoksi hänen ehdotuksensa Venäjän ja Ukrainan välisen rauhansopimuksen perustaksi tuntuvat – hmm – raikkailta. Ja kyllä Ukrainan valtion kannalta masentavilta. Katsotaanpa niitä Iltalehden välittäminä.
- Krim on kuulunut Venäjään parisataa vuotta. Hrutshevin virhe siirsi Krimin Ukrainalle. Pysykööt siis Venäjällä.
- Venäjän nyt omimilla maakunnilla järjestetään aito ja länsiliittouman valvoma kansanäänestys. Sen mukaan menkööt alueet Ukrainaan tai Venäjään.
- Ukraina säilyy neutraalina valtiona.
Iltalehden siteeraama ukrainalainen diplomaatti toivoi Muskin menevän hevon kuuseen (toki vielä rahvaanomaisemmin ilmaistuna).
*** ****
Muskin idea taitaa perustua siihen, että hän näkee sosiaaliset rakennelmat (konstruktiot) sopimuksenvaraisina. Ja sitähän ne ovat, kuten sukupuolisuuteen ja roolijakoon tarttunut aikamme on osoittanut. Muutosalttius on ollut suurta ja ihmisjoukkoja tunteenomaisesti koskettava.
Saman aikaisesti valtio -rakennelman tuki, turvallisuus ja muuttumattomuus on vankentunut. Tai pikemmin odotukset ja toiveet valtioiden pysyvyydestä. Ilmeisesti se tuo jotakin hyvin syvää turvaa heille, jotka sellaista maailman tuulia vastaan tarvitsevat.
Oma näkökulmani tähän asiaan on sosiaaliseen konstruktioon nimeltä valtio -kohdistuvien oletusten pysyvyys ja muutos. Muuttumattomilta ja väkeviltähän ajatukset valtion koskemattomuudesta tällä hetkellä tuntuvat. Entä sitten yhteiskuntasopimus – millaisia kytkentöjä sillä olisi valtioiden pysyvyyteen ja ”pyhyyteen”.
Tuossa linkki Iltalehden uutiseen kiinnostuneille.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ba66db8c-8310-420d-8572-6d21556bcb89
Ilmoita asiaton viesti
Miten äänestys voidaan pitää kun asukkaat ovat osa paikalla osa Venäjällä ja osa Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä tuo kysymys osapuolilta kysyttynä mittaisi kummankin sotivan maan tämänhetkistä sopuvalmiutta. Ukraina ei ilmeisesti olisi valmis kunnioittamaan venäjänkielisen kansanosan oikeutta omaan kieleen ja kulttuuriin. Venäjää ei ilmeisesti sekään olisi valmis kunnioittaaan uusien maakuntiensa ukrainankielisten oikeuksia omaan kieleen ja kulttuuriin.
– tuollaiselta nyt asia tuntuu. Mutta toisaalta – Elon Musk on kait osoittanut mahdottoman olevan ylitettävissä.
Kansanäänestys sinänsä lienee demokraattisissa valtioissa paras metodi ratkaista alueelliset ongelmat. Jos vaikkapa Kolarin ja Enontekiön kunnissa viriäisi halu itsenäisyyteen… niin siitä vain uurnille.
Ilmoita asiaton viesti
”Ukraina ei ilmeisesti olisi valmis kunnioittamaan venäjänkielisen kansanosan oikeutta omaan kieleen ja kulttuuriin.”
Höpsis.
Donbasi oli kaksikielinen siihen asti kunnes putinin natsit tuli ja muutti kaiken.
Ainoastaan Ukrainan väliaikaishallinnossa oli venäjän kielen vastustajia helmikuun ja kesän 2014 välisenä aikana.
Venäjä haluaa tuhota Ukrainan täydellisesti ja poistaa sen myös historiuankirjoista.
Ilmoita asiaton viesti
Fillarimatkallani 2016 majoittauduin Venäjän Belgogradin lähellö sattumalta Ukrainasta paenneiden venäjänkielisten asuntolaan. Tavallista miestä, naista ja lapsia. Kuin Suomen leipäjonoissa.
– Kyllä heidän pelkonsa oli aivan todellista Ukrainan armeijaa ja palkka-armeijaa kohtaa.
Ilmeisesti Slovjanskista ja Luhanskista pakeni lähes miljoona ihmistä ukrainalaisten vainoa. Että tällainen kokemus.
Ilmoita asiaton viesti
Aika erikoista.
Sloviansk vapautettiin jo 2014 ja ihmiset oli iloisia ja kertoivat kuinka ihmisiä ooli teloitettu kadulle Strelkovin käskystä. Useampi joukkohauta löytyi.
Ukrainassahan oli 2015 alkaen rauhallista, poislukien venäläisten tulitus ukrainan alueille.
Ilmoita asiaton viesti
Muinaisia ratkaisuja voi aina jälkikäteen valitella. Hruštšovin virheen olisi voinut korjata melko kivuttomasti 30 vuotta sitten, mutta se juna meni.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jpvuorela/muutin-mieltani-ukrainasta/
Ilmoita asiaton viesti
Tosin Krimilläkin näyttää Ukrainaan kuulumista tuolloin kannattaneen 54% äänestäneistä.
https://en.wikipedia.org/wiki/1991_Ukrainian_independence_referendum
Ilmoita asiaton viesti
Jep.
Esim vuoden 2014 jälkeen Venäjä on ”pakkosiirtänyt” 500 000 – 1000 000 venäjän kansalaista alueelle ja vastaavasti mm. poistanut tatareja alueelta.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, miten Musk on omaisuutensa hankkinut tai perinyt. Viisaampaa hänen olisi pysytellä erossa valtioiden neuvonnasta. Putin on jo sotansa hävinnyt, vaikka voi sitä pitkittää Venäjän talouden romahdukseen saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Omaisuus on ennenkaikkea Teslan kautta.
Palkkaa hän ei tiettävästi nosta, mutta osakkeita joskus myy.
Hän asuu asuntovaunussa. Ei tietääkseni omista omaa huvilaa tai huvijahtia.
Tesla alkaa olla maailman suurin autonvalmistaja, ainakin voitollisin. Se käyttää valtavat voittonsa tuotannon lisäämiseen. Yksi hurjista virstanpylväistä oli viimevuonna se että heidän iso perheautonsa oli nopeampi kuin yksikään urheiluauto maailmassa.
Elonin SpaceX on niin ikään valloittanut avaruusrakettien markkinat. Se laukaisee enemmän raketteja ja rahtitonneja, kuin mikään valtio maailmassa. SpaceX käyttää kaiken tulonsa tuotekehitykseen.
Elonin panostus saasteiden vähentämiseen on ollut valtava. Hänen ansiostaan polttomoottoriautojen valmistus lienee historiaa jo 2030 nurkilla ja avaruusraketti käyttää biokaasua.
Ilmoita asiaton viesti
Musk peri alkupääomansa eteläafrikkalaiselta liikemiesisältään. Äidinisä oli kanadalainen ilmailupioneeri.
Ilmoita asiaton viesti
On Volkswagenin liikevaihto vielä sentään kolminkertainen Teslaan nähden. Teslan kasvu kyllä on hurjaa ja tulos erinomainen.
Ilmoita asiaton viesti
Muskin pitäisi lopettaa pössyttely.
Ilmoita asiaton viesti
Suutari pysyköön lestissään, Ukrainan sota ei ole rakettitiedettä.
Ilmoita asiaton viesti
Hanna Kietäväine-Siren on tehnyt väitöskirjan miehen ja naisen välisestä rakkaudesta Suomessa n. 1650-1700.
– Huora -sanaa käytettiin jo silloin. Ja vaikuttaa siltä, että sen merkitys on säilynyt muuttumattomana ainakin noin 400 vuotta. Siis nykyajan ihminen ja 1600 -luvun ihminen ymmärtäisivät tavatessaan toisiaan tässä asemassa.
Se kertoo kuinka syvään juurtuneita eräät kulttuuriset normit ja niiden takana vaikuttavat sosiaaliset rakennelmat ovat.
MITEN tuo liittyy Ukrainan sotaan? – myös kansojen ominaisuuksiin liitettävät piirteet ovat osoittaneet todellista pysyvyyttä lävitse vuosisatojen.
– Kostonhimo periytyy neljänteen ellei viidenteen sukupolveen asti. Ainakin kun suomalaista kirjoittamista katsoo.
Valtio -rakennelmat eivät omaa samaa pysyvyyttä kuin nuo varsinaiset sosiaaliset konstruktiot, jotka ovat identiteetin kannattelijoita.
*** ***
Elon Musk avasi – yhteiskuntatieteitä tuntemattomana – kuitenkin yhden näkökulman tilanteeseen. Valtioiden rajat menevät ja tulevat. Voimapolitiikan tuloksena, sille ei mitään mahda.
Mutta tuo rauhassa elämisen mahdollisuus! On rakennettava sellaisia ”yhteisöllisen virtaaman” prosesseja, jotka luovat uutta yhteistä sille maantieteelliselle alueelle, jota Venäjä nyt nimeää maakseen.
– Oli se missä tahansa, on rakennettava rauhaa. Kulttuuristen syvävirtauksien tunteminen on avain – ne kun rakentavat meidän identiteetin. Halusimmepa tai emme.
Aika auttaa kyllä unohtamaan. Pari sukupolvea, joskus kolme. Ja tietyn alueen ihmiset eivät heti karkaa toistensa kurkkuun, jos Ison talon Isäntä puuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Varila kannattaa Elon Muskin ideaa, eikä ihme koska myös Dmitri Peskov kannattaa sitä. Enkä epäile hetkeäkään, että myös Dmitri Medvedev ja itse Vladimir Putinkin kannattaisi.
Ehdotushan on venäläisten kannalta loistava. Se saisi pitää kaiken Ukrainalta ryöstämänsä, kunnes sitten taas muutaman vuoden päästä voisi lähteä ryöstämään lisää, kun saanut tappionsa paikattua. Kun noilla alueilla asuu enää vain sinne jääneitä venäjämielisiä, niin lopputulos Muskin ehdottamille ”kansanäänestyksille” olisi selvä, ihan sama kuka niitä valvoo. Mitenköhän olisi ”kansanäänestys” mennyt Karjalassa sodan jälkeen😂?
Ukrainasta ”neutraali” valtio? Yhtä ”neutraali” kuin Valko-Venäjä?
Kun en usko Ukrainaa auttaneen Muskin olevan putinisti, niin ilmeisesti hän on vain poliittisesti äärettömän naivi. Tälläisen ehdotuksen olisi voinut tehdä myös vaikkapa Paavo Väyrynen, joka ei kylläkään taida olla naivi.
Ilmoita asiaton viesti
Elon Musk olisi viisain olemalla hiljaa.
Ilmoita asiaton viesti
Elon Musk toteuttaa nyt sitä sananvapautta josta on saarnannu: hurjimmillekin visioille pitää antaa puheenvuoro.
Täällä halutaan heti tukkia Muskin suu joten ehkä sille Twitterin ostolle on perustelunsa.
Ilmoita asiaton viesti