Pyöräilijä Keralassa – liikennekulttuuri Suomessa

Kerala on pienehkö maakunta eteläisimmässä Intiassa, niemen kärjen länsipuolella. Lämpöä, ystävällisiä ihmisiä sekä aurinkoa kuivana kautena.

Youtuben videoista pääteltynä Intian liikenne vaikuttaa venäläiseltä ruletilta. Tööttäyksiä, hallitsematonta ohiajoa, sinne tänne sinkoilevia erilaisia kulkuvälineitä.  Paljon ihmisiä loikkimassa tiellä, joskus lehmiä, harvemmin vuohia tai vesipuhveleita. Vuorilla on norsuista varottavia liikennemerkkejä.

Ja kaikki tuo ahtautuneena kapeahkoille väylille – oli sitten kyseessä kaupunkiväylä, kuja tai maantie.

***   *

Pyöräilijän silmin liikenteeseen sopeutuu nopeasti. Edessä ajavaa on seurattava erittäin tarkkaan. Hän kun voi tehdä mitä tahansa välittämättä tippaakaan siitä mitä  tai keitä takaa on tulemassa. Aluksi tuo tuntui oudolta, olihan eteläisen Aasian keikoista oli kulunut jo toistakymmentä vuotta.

Kun sai juonenpäästä kiinni, eteläisen Intian liikennekulttuuri paljastui erittäin joustavaksi – ja sanoisiko – humaaniksi. Siellä oli todella mukava ajaa pyörällä, se oli turvallisen tuntuista, hauskaa ja luovaa. Ohitukset tehtiin yleensä läheltä, kolme rinnan tiellä ja nopea koukkaus takaisin ”omalle” kaistalle vastaantulijan edestä oli sekin luovan ja mukavan oloista ajokulttuuria.

Ohitukset myös informoitiin järjestään tienkulkijoille, varsinkin edellä ajavalle.  Yksi töräys riitti, jos oli varma että edelläajava kuuli. Jos tuosta ei ollut varmuutta, töräytys tai pari perään. Ja johan kuulohavainto oli tullut. Pitkä yhtäjaksoinen tööttäys vviestitti edellä ajavalle todella lähelle tulevasta ohituksesta. Silloin edellä kulkeva yleensä veti sivummalle, sen kummemmin ”oikeudestaan” kamppaillen. Tällaista tapahtui harvoin. Yleensä kysessä oli joko  bussi tai raskas liikenne. Sekin pääsääntöisesti norkoili kuitenkin rauhassa perässä kunnes avautui tila ohittaa.

***  **

Entäpä statistiikka? Pari vuotta sitten tilastoitiin liikenneonnettomuuksissa Intiassa kuolleen noin 150 000 ihmistä vuodessa.  Paljon vai vähän? Jos Intiassa olisi vain 5 miljoonaa asukasta, olisi kuolleiden lukumäärä vuositasolla noin 500 ihmistä. Suomessa kuoli 2022 yhteensä 225 ihmistä liikentessä. (Liikennekuolemiemme hurjin vuosi taisi olla 1972. Silloin tielle menehtyi Suomessa yli tuhat ihmistä).

Mielestäni Suomen kaupungeissa voitaisiin ehkä selvittää Intian liikennekulttuurin toimivuutta tarkemmin. Keralan kokemusten perusteella sanoisin, että Suomessa kaiken ei tarvitsisi olla niin sääntömääräistä ainakaan kaupungeissa. Voisiko kaupunkiliikenteen olemusta kehittää jotenkin enemmän luovuuden ja joustavuuden suuntaan? Ajokulttuuria muuttaa sekä autoilijoita, pyöräilijöitä että jalankulkijoita paremmin palvelevaksi.

Luultavasti ei. Intialainen mentaliteetti liikenteessä on niin paljon pehmeämpi, rauhallisempi ja joustavampi kuin Suomessa. Säätäminen on arvossaan, ei säännöttäminen. Suomalainen säännöttää… ja kamppailee kaikkialle tyyliin ”mun oikeudet”. Voisiko tilanteen kääntää jotenkin toisin päin?

 

Ps. Suomen maanteille ei joustavuus sovi. Niillä ajellan perusintialaisittain katsottuna erittäin kovaa vauhtia. Keralan ja luultavammin muuallakin Intiassa ajonopeudet ovat mentaliteetin sekä tiestön vuoksi yllättävän alhaisia. Maantielläkään ei taideta juuri ylitse 80 kilometriä tunnissa ylittää. Suomen kansantalous ei toimisi, jos maantiellä köröteltäisiin Intian vauhtia. Mutta olisiko kaupunkiliikenteessä tilaa purkaa ajattelutapaa ”säännöt ja säännöstely on se, jolla tuloksia saavutetaan”?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu