Sudet ja porotalous

Porot laiduntavat puolta Suomea – suunnilleen samaa maa-alaa kuin Saksan poika noin 80 vuotta sitten. Vapaa laiduntaminen on kuulemma porotalouden ikiaikainen oikeus.

Taloudellisesti katsottuna porotalouden merkitys on vähäinen. Kun otetaan huomioon petovahinkojen korvaukset sekä kaikkinainen asiaan liittyvä virkamiestyö, niin ei varmaan mainittavasti jää viivan alle mustaa.

Minua ihmetyttää tuo vapaus laiduntaoikeus sekä petovahinkojen korvaukset. Jos jättää poronsa valvontaa paitsi ja tapahtuu evolutiivinen  valikoituminen (siis petovahinko), niin valtio on korvausvelvollinen. Mikäs järki siinä asiassa on?

Kuusamossa säännöllisin väliajoin lopetetaan kansallisomaisuudeksemme ja -aarteeksemme tulkittavia susilaumoja niiden porotaloudelle aiheuttamien haittojen vuoksi.

***   ****    *****

Mitenkä porotalous ja runsaslukuinen petoeläinkanta voisivat elää rinnakkain?

Kumma juttu kun matkailuelinkeinon tai valtion ”Sitrojen”  (yms) suunnasta ei tunnu tulevan ideoita. Yhtälö runsaslukuinen petokanta, poronhoitoalue sekä taloudellinen tuottavaisuus samalla – luulisi ettei tuo ole mahdoton asia ratkaistavaksi. Ensimmäisessä kommentissani on Ylen uutiseen linkki, joka sai aikaan tällaisen kevyehkön lauantai-ehtoon pohdiskelun.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu