YK pyytää Suomelta anteeksi mutta rahat ovat kateissa

Yleisradio kertoo netti-uutisissaan tänään että  Helsingissä toimivan, äskettäin perustetun YK:n ohjelmatoimiston rahoitus on suunniteltujen projektien sijasta – hieman – ”vapaasti ohjautunut” tuntemattomiin kohteisiin. Tuo siis minun tulkintanani. Juttuun kytkeytyy myös ministeri kokoomuksesta sekä Helsingin kaupunki.

Suomalaista rahaa on poltettu ”nopeassa temmossa”.  Pyynnöt tulivat ”hyvästä kohteesta”.

Suomi velkaantuu nopeammin kuin koskaan… ei ehkä olisi tätäkään kuprua tarvittu. Tekevälle sattuu eikä kaikkia taustoja ennätetä tarkistaa kun pitäisi kehittyviin maihin rakentaa asuntoja. Mutta sehän olikin vain ”pitäisi”.  Tällä kertaa tuo rahoitussotkut – tekisi mieleni sanoa petos – näyttäytyy Ylen uutisen mukaan aika monitasoiselta.

***

Mielestäni tämä ansaitsee tulla nähdyksi. Ja keskustelluksi. Näkökulmia avautuu monia. Ja minua suomalaisena kismittää. On hyvä, että virkamiehet ja virkavastuinen ministeri uskaltavat toimia – mutta silloin olisi ehdottoman tärkeää että päätökselle on poikkeuksellisen vahvat perusteet. Rahanpyytäjän ilmoitus tai painostus että ”on kiire” ei ole peruste. Se on painostustoimi.

Suomi on osallisena väärinkäytösskandaalissa. Kyse on Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) hankkeesta. Helsingissä sijaitsevan ohjelmatoimiston projekteihin sijoitettiin kymmeniä miljoonia dollareita.

Suomi rahoitti uuden Helsingissä olevan S3i-nimisen ohjelmatoimiston toimintaa 10 miljoonalla eurolla hyväuskoisesti ja ilmeisesi hatariin dokumentteihin perustuen. Sitten väärinkäytösepäilyt ”hyppäsivät silmille”. Ulkoministeriön mukaan tapaukseen liittynyt sisäinen tutkinta salattiin Suomen valtiolta lähes kahden vuoden ajan.

YK-järjestö myöntää, ettei Suomelle annettu kaikkia tietoja, jotka olisivat voineet vaikuttaa Suomen rahoituspäätökseen. Järjestön virkaa toimittava pääjohtaja on pyytänyt asiaa anteeksi Suomelta. Ulkoministeriö harkitsee parhaillaan ryhtyykö se perimään miljoonien eurojen rahoitusta takaisin, mikäli käy ilmi, että tietoja salattiin Suomelta tarkoituksella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu