Ratikka Vantaalle – mihin hintaan vaan?
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja vantaalaiset!
”Vaikka tietäisin että maailma tuhoutuu huomena, istuttaisin omenapuun.”
Näin kerrotaan uskonpuhdistaja Martti Lutherin sanoneen. Vaan ei ole sanonut, lause on myöhemmin pantu hänen suuhun. No miten tämä liittyy Vantaaseen?
Tietenkin siten että täällä ei tyydytä omenapuiden istuttamiseen. Täällä halutaan todella suuria kuvioita tilanteista ja rahavarannoista riippumatta, ja iso joukko virkamiehiä laitetaan niitä sitten buustaamaan:
- Kun rakentamisen ja rakennusaineiden hinta nousee nousemistaan, mitä Vantaan Kokoomus ja SDP, ja Vihreät ja Vasemmisto haluaa eniten? – Ratikan
- Kun korona on kurittanut ja kurittaa pitkään maailman, Suomen ja Vantaan taloutta ennennäkemättömästi, mitä nämä puolueet ainakin haluavat? – Ratikan
- Kun Venäjä liittolaisineen hyökkää Ukrainaan aiheuttaen jopa 3. maailmansodan uhkan – syventäen entisestään historiallista talouskriisiä, sekä aiheuttaen energiakriisin. Mitä nämä puolueet haluavat? – Ratikan
- Kun sosiaali- ja terveys- sekä pelastussektorin rahoitusvajeet ovat huutavia, ja potilaita kuolee jopa hoitojonoihin, mitä nämä puolueet haluavat? – Ratikan
- Kun yhden ainoan ratikalle tehtävän tunnelin kulut hipovat 100 miljoonaa, ja kun sitä voi ehkä rakentaa jopa vain hetken öiseen aikaan, ja vaatimuksena nostettu esiin valtava jäädytysurakka savimaan takia – niin mitä nämä puolueet kaikesta huolimatta tuntuvat haluavan – Ainakin ratikan.
Me perussuomalaiset olemme mm. edellä mainituista syistä valmiita kuoppaamaan Vantaan ratikan tässä maailmanajassa- ja taloustilanteessa. Se ei tule muuttumaan moneen vuoteen. Toivon että enenevässä määrin ratikkaintoisimmatkin heräävät. Ratikkaan voidaan joskus tarvittaessa kyllä palata.
Kehittäkäämme joukkoliikennettä bussiliikennettä parantamalla, kustannustehokkaasti, ympäristöystävällisemmin ja ketterämmin. Pöytäkirjalausumamme valtuustoaloitteeseen annettuun vastaukseen on siis huipputärkeä muuttuneessa isossa kuvassa, sillä aloitteen vastausta kirjoittaessa ei nykytilanne ollut tiedossa!
Keskittykäämme hoitamaan perusasiat kuntoon. Vantaa on sijainniltaan ja liikenneratkaisultaan jo aivan huippua. Tänne kyllä tulee yrityksiä, rakennuksia, asuntoja ja asukkaita runsaasti ihan ilman ratikkaa. Ja määrä ei saa korvata laatua. Voimme ehkä vielä viisaasti mutta ripeästi toimien pysäyttää vauraiden muuttopaon Vantaalta mm. Kuuma-kuntiin.
Vakavista ajoista huolimatta uskon rauhan ja rakkauden kuin myös ja oikeuden ja järjen voittoon. Siksikin odotan jo kesää, kun taas pääsee viljelypalstalla. Omenapuuta sinne valitettavasti ei saa istuttaa, mutta yhtä ja toista monimuotoista kyllä!
Kiitos ja tulkoon rauha!
(Tämä oli puheenvuoroni Vantaan kunnanvaltuustossa 28.2.2022 n. klo 21.10)
Vantaa on aina ollut maalaisten kaupunki pääkaupunkiseudulle. He eivät ole hesalaisia. Pahinta mitä maaseudulle voi tapahtua, on raitiovaunu sen alueelle. Vantaalla menee aika heikosti, se on ymmärrettävää.
Ilmoita asiaton viesti
Ratikkakiskojen upottamisella katuihin kaupungeissa, missä niitä ei aiemmin ole, on vain yksi tarkoitus rahantuhlauksen lisäksi. Tarkloitus on vaikeuttaa yksityisatuoilua. Hesa hoitaa samaa muilla menetelmillä.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisilla on kummallisia antipatioita ratikoita vastaan. Tampereellakin Riikka Purra piti sitä huonona. Kaikki muut, tamperelaiset itse etunenässä, kehuvat. Espoon Simo Grönroos moitti rakenteilla olevaa Raidejokeria turhaksi hankkeeksi. Seuraavassa puheenvuorossaan hän sitten valitti, että joukkoliikenne toimii meillä huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin pitäjäläisille riittäisi hyvin, että käyvät sunnuntaisin Stadissa ajelemassa lenkin kolmosen ratikalla ja hissejä voivat käydä edelleen ihmettelemässä Stokkalla.
Ilmoita asiaton viesti
Käy Härkönen joskus Vantaalla, niin ymmärrät, miksi Espoo ja Vantaa ovat ns. kaupunkeja, joihin ratikka ei sovi eikä sellainen ole taloudellisesti kannattava.
Vantaa ja Espoo on rakennettu sirpaleisesti, eikä kaupungeilla ole ns. selkeää keskustaa; on vain pelkkiä ns. lähiöitä (aluekeskuksia)
Lännessä on Martinlaakso-Myyrmäki, idässä Hakunila, keskellä Tikkurila ja pohjoisessa Korso-Kulomäki. Aluekeskusten välissä ei ole käytännössä mitään.
Jokaisen asutuskeskittymän läpi kävelee vartissa-parissa kymmenessä minuutissa.
Helsinginkin uusi jokeri-ratikka ajelee pitkiä pätkiä maalaismaisemissa, kun se siirtyy Espoon puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaisiin sirpaleisiin kaupunkeihin ratkaisuna on pikaraitiotie (light rail) kuten Vantaalle on suunniteltukin.
https://www.vantaa.fi/ratikka
https://en.wikipedia.org/wiki/Light_rail
http://www.trainweb.org/kenrail/Rail_mode_defined.html
X
Ilmoita asiaton viesti