Elina Lepomäki (kok) sumuttaa federalismista

Kokoomuksen poliitikko Elina Lepomäki antaa tänään 30.5.2020 julkaistussa Facebook-videossaan ymmärtää, että Euroopan unionin liittovaltiokehitys eli federalistinen kehityssuunta ei tarkoita vallan keskittämistä, vaan vallan hajauttamista mahdollisimman laajalle. Hän itse tunnustautuu avoimesti tällaisen liittovaltion kannattajaksi. Se että hän kokoomuslaisena kannattaa Euroopan unionin liittovaltiota ei yllätä sen enempää kuin se, että minä perussuomalaisena vastustan sitä. Huomionarvoista sen sijaan on se, että Lepomäki näyttää ilmeisen tietoisesti johtavan katsojia harhaan EU:n liittovaltiokehityksen luonteesta.

On totta, että liittovaltiossa valta on hajautetumpaa kuin yhtenäisvaltiossa. Jos esimerkiksi Suomesta tehtäisiin liittovaltio nykyisen sijaan, valtaa jaettaisiin keskusvallalta uusille alemmille tasoille nimeltään osavaltiot. Tällaisessa tilanteessa Lepomäen väite federalismin hajauttavasta luonteesta pitäisi paikkansa. Hän ei kuitenkaan puhunut missään vaiheessa Suomen, joka on (kansallis)valtio, tai minkään muunkaan valtion sisäisestä liittovaltiokehityksestä. Hän puhui videollaan eurooppalaisten (kansallis)valtioiden välisestä yhteistyöelimestä, Euroopan unionionista, ja siinä yhteydessä federalismista. Euroopan unioni ei ole samassa mielessä (kansallis)valtio kuin vaikkapa Suomi. On tärkeää ymmärtää, että mikäli federalismia ei sovelleta (kansallis)valtion sisällä vaan niiden välillä, kyse on Lepomäen sanakikkailusta huolimatta vallan keskittämisestä. (Kansallis)valtioiden välitilaan (tarkemmin ottaen niiden yläpuolelle) rakennetaan valtarakenne, jonne (kansallis)valtiot luovuttavat enemmän tai vähemmän valtaansa. Siellä ei ole ennen tätä ollut valtiollista valtaa. Mitä muuta tämä on kuin vallan keskittämistä?

Tarinoiden sijaan faktoja: Euroopan unionin yhteydessä federalismi tarkoittaa vallan keskittämistä. Tilanteessa jossa Eurooppa koostuu lähinnä itsenäisistä (kansallis)valtioista, valta on jo hajautettu. (Kansallis)valtioiden yläpuolelle rakennettu liittovaltiorakenne ei hajauta valtaa yhtään enempää (kansallis)valtioille, koska mitään jaettavaa valtaa ei yksinkertaisesti ole.

JuhaKarjalainen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansallisliberaali perussuomalainen Helsingistä. Juuret Pohjois-Pohjanmaalla. Tuttu TikTokista.
---
Humanististen tieteiden kandidaatti ja historian opiskelija. Reservin vänrikki. Vapaa-ajalla ylpeä GFriend Buddy ja satunnainen salibandyn seuraaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu