Työrauhan vaatiminen on vallankäyttöä

Julkisessa keskustelussa esiintyy silloin tällöin vaatimus työrauhasta. Viimeksi sanaa käytti näkyvästi itse Suomen pääministeri Sanna Marin (sdp) maaliskuussa 2020 koskien koronakriisin hoitamista: “Jotta voimme onnistua työssämme mahdollisimman hyvin, tarvitsemme myös työrauhaa.” Minä pidän työrauhan vaatimista vallankäyttöyrityksenä, jossa vaatija pyrkii määrittelemään itselleen edullisen keskusteluympäristön ja hiljentämään epämiellyttäväksi kokemansa arvostelun. Poliitikon ei kuulu saada erityisvapauksia kritiikistä, päinvastoin. Kun käytetään veronmaksajien rahoja ja valtakunnan ylintä valtaa, pitää tätä työtä voida kyseenalaistaa tavan tallaajankin tekemisiä enemmän. Tästä syystä työrauhan käsite on naurettava, jopa vaarallinen.

 

Ihan mihin tahansa työhön kuuluu yleensä työskentelyä paineen alla. Asiakaspalveluammateissa saattaa olla useampi rauta tulessa koko ajan, etenkin ravintola-alalla. Moni niistä ei liity itse ydintehtäviin, kuten ravintolaruoan tarjoiluun tai valmistamiseen, vaan tulevat niin sanotusti lisänä (mm. häiritsevät yksilöt, laiteviat ja muut poikkeustilanteet). Niitä vastaan ei voi kuitenkaan suojautua epämääräisillä “työrauhan vaatimuksilla”, vaan asiakaspalvelu on hoidettava moitteettomasti ylimääräisistä ongelmista huolimatta. Tämä kuuluu toimenkuvaan ja siitä työntekijälle maksetaan.

Edellisen sanottuani: poliitikon ei kuulu saada mitään erityistä “työrauhaa”, koska ei sellaista ole muillakaan työssäkäyvillä kansalaisilla. Sen sijaan että Sanna Marin tai ihan kuka tahansa päättävässä asemassa oleva syyttää muita työrauhan rikkomisesta, hänen tulisi katsoa peiliin ja kehittää omaa paineensietokykyään. Kiinteisiin ydintehtäviin liittymättömät “häiriöt” tai sellaiseksi koetut asiat (mm. kansalaisten ja opposition antama perusteltu arvostelu) kuuluvat työhön. Siitä sinulle maksetaan, poliitikko. Vieläpä aika hyvin ja kaikkien yhteisestä pussista. Tämä on ammatinvalintakysymys: jos et kestä poliitikon toimenkuvaa, älä hae ammattipoliitikoksi.

JuhaKarjalainen1

Kansallisliberaali perussuomalainen Helsingistä. Juuret Pohjois-Pohjanmaalla. Tuttu TikTokista. --- Humanististen tieteiden kandidaatti ja historian opiskelija. Reservin vänrikki. Vapaa-ajalla ylpeä GFriend Buddy ja satunnainen salibandyn seuraaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu