Miten määritellään koronan riskiryhmät?

Otsikon kysymys liittyy siihen, mitä riskejä koronaan liittyy. Monesti näkee, että yksistään kuolleiden osuus koronaan sairastuneista määrittää riskin. Entä pitkäkestoinen COVID-19?

Ohessa professori Seppo Parkkilan artikkeli Duodecim-lehdestä:

Pitkäkestoinen COVID-19

Lainaus professori Parkkilan kirjoituksesta:

”Isossa-Britanniassa toteutetussa vertaisarvioimattomassa etenevässä tutkimuksessa selvitettiin pitkäkestoisen COVID-19-infektion oireita 201 potilaalla 105-160 päivää akuutin vaiheen jälkeen (11). Elinkohtaisia muutoksia tutkittiin laboratoriotestein sekä magneettikuvauksin. Poikkeavia löydöksiä havaittiin sydämessä 32 %:lla, keuhkoissa 33 %:lla, munuaisissa 12 %:lla, maksassa 10 %:lla, haimassa 17 %:lla ja pernassa 6 %:lla. Nämä luvut ovat suuria, kun huomioidaan, että tutkimukset tehtiin keskimäärin neljän kuukauden kuluttua sairastumisesta. Potilaista 66 %:lla oli muutoksia vähintään yhdessä tutkitussa elimessä.”

Nämä ihmiset on tietenkin peloteltu sairaiksi. Valtamedia rummuttaa jatkuvasti kasvavia sairastuneiden ja kuolleiden lukemia. Plaseboa, noseboa. Vai onko joku toista mieltä?

Tiedän neljä koronatartunnan saanutta, joista osan tunnen etäisemmin ja osan hyvin. Kahdella heistä, 30- ja 40-vuotiailla, terveillä ja liikunnallisilla ihmisillä on ollut tuo pitkäkestoinen COVID-19 ja useiden kuukausien sairaslomat sekä fyysisen suorituskyvyn romahtaminen. Pahaksi onnekseen molemmat sairastuivat maaliskuussa 2020, jolloin ei ollut testejä eikä sairaalahoitoon otettu muita kuin välittömän kuoleman vaarassa olevia. Jälkikäteen todettiin koronatartunta. Kuolemalta välttyivät, mutta minun korvaani oireilu kuulosti siltä, että ei ole kuollut mutta ei oikein kunnolla eläväkään. Asiaa pahentaa vielä se, että ei tiedä milloin oireet loppuvat vai loppuvatko koskaan.

Pitkäkestoisen COVID-19-sairauden riskiryhmässä olemme nähdäkseni kaikki.

+2
JuhaKinnunen
Sitoutumaton Sotkamo

Sitoutumaton, penkkiurheilija, DI

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu