Vähähiilinen ja energiatehokas kortteli

Vietämme nyt energiatehokkuusviikkoa, mutta energiatehokkuus on ajankohtainen aihe aina. Koska aihe on juuri nyt pinnalla, ajatukseni suuntautuivat lähiseudun energiatehokkuushankkeisiin.

Eri puolilla Suomea on työn alla otsikon kuvaamia hankkeita. Naapurikunnassani Kajaanissa on Sammonkaari. Vähähiilisyyden kuittaan sillä, että kortteli pitää rakentaa puusta. 🙂 Toki moni muukin asia vaikuttaa vähähiilisyyteen, mutta keskityn rakennusten elinkaaren aikaiseen energiankulutukseen.

Energiatehokkuus ei välttämättä tarvitse mitään uutta ja ihmeellistä. Tärkeintä on minimoida energiankulutus tuhoamatta kuitenkaan sisäolosuhteita. Vasta sen jälkeen kannattaa miettiä energian tuotantoa ja jakelua. Olemassaolevaa infraa kannattaa hyödyntää, mutta se ei saa rajoittaa liikaa vaihtoehtoja.

Kajaanin isoveli eli Oulu tarjoaa hyvän mallin. Oulussa on hanke nimeltä Karjasillan Verstas. Miksi keksiä kaikkia pyöriä uudelleen, kun löytyy valmiiksi mietittyjä ratkaisuja? Kajaanin kaupunki osti hiljattain Loiste Energia Oy:n sähkön- ja lämmöntuotantolaitokset sekä kaukolämpöverkon kokonaan itselleen. Näen siksi kaukolämmön luontevana perusratkaisuna lämmitykseen. Kaikissa mahdollisissa ratkaisuissa aurinkosähkön tuotanto on järkevää.

Kajaanin kaupunki on siis Sammonkaari-hankkeen takana. Apinoin ratkaisun tuosta yllä mainitusta Karjasillan Verstas-hankkeesta. Jos kaukolämpöverkon jäähtymä on tärkeä prioriteetti, lämpö voitaisiin ottaa kaukolämpöverkon paluulinjasta. Kainuun Voiman CHP-laitokselle palaava vesi olisi viileämpää, mikä parantaisi sähköntuotannon hyötysuhdetta. Lämpö tuotettaisiin lämpöpumpuilla ja lämmönjakotapana olisi lattialämmitys. Kesäaikana lämpöpumpuilla voitaisiin tuottaa villennys, esim. erillisillä puhallinkonvektoreilla tai suoraan ilmanvaihdon kautta. Lauhdelämmön voisi syöttää kaukolämpöverkkoon tai käyttää suoraan esim. lämpimän käyttöveden valmistuksessa. Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö voitaisiin käyttää ensisijaisesti lämpöpumpuissa.

Toinen variaatio voisi olla voisi olla kaukolämmöstä ja erilaisista lämmön talteenotoista muodostettu hybridiratkaisu. Jäähtymän voisi maksimoida järkevällä lämmönsiirrinkytkennöillä ja älykkäällä ohjauksella. Mainostan nyt yhden yrityksen ratkaisua, mutta tämä vaikuttaa oikeasti fiksulta.

Rinnakkaiset lämmönlähteet voi kytkeä suositusten mukaan tuohon helposti eikä jäähtymä huonone. Lämpöä voidaan ottaa talteen esim. poistoilmasta ja jätevedestä ja tarvittaessa nostaa lämpötila lämpöpumpulla. Jos Kajaanin keskustan tuntumaan on mahdollista porata lämpökaivo, sitä voisi hyödyntää niin lämmityksessä kuin viilennyksessäkin. Porakaivo ei välttämättä tarvitse kaverikseen lämpöpumppua. Porakaivoa voisi lämmityskaudella käyttää tuloilman esilämmitykseen ja kuumimpana aikana ilman viilennykseen. Talvipakkasilla tuloilma on mahdollista lämmittää tällä keinoin pakkasella jopa plussan puolelle eikä energiaa kulu enemmän kuin liuospiirin kiertopumppu kuluttaa.

On myös fiksua ohjata lämmitystä ja ilmanvaihtoa tehokkuuden maksimoimiseksi. Markkinoilta löytyy tähän hyviä ratkaisuja ja palveluja. Monet niistä hyödyntävät tekoälyä. On tärkeää huolehtia siitä, että sisäilma pysyy hyvänä samalla, kun energian kulutus minimoidaan. Tämä vaatii jatkuvan olosuhdeseurannan rakennuksessa. Ainakin lämpötilaa ja ilman suhteellista kosteutta kannattaa mitata jatkuvasti. Langattomia antureita löytyy markkinoilta. Tärkeintä on kuitenkin älykäs ohjaus, joka optimoi energiankulutuksen ja olosuhteet. Heleniltä löytyy asiallisen oloisia palveluja niin kiinteistöjen lämmitykseen kuin koko lämmönjakelu- ja tuotantojärjestelmällekin.

Kai nuo olisivat sovellettavissa Kajaanissakin? Ja laajemminkin kuin pelkästään tässä yhdessä rakennushankkeessa. Tästä tuli kaukolämmön puolustuspuheenvuoro. Kyllä kaukolämmitystäkin voi vielä kehittää. Jos sekä meno- että paluulämpötilaa saadaan laskettua, voidaan hyödyntää paremmin erilaisia hukkalämpöjä. Näin kaukolämmössäkin voitaisiin pikku hiljaa siirtyä pois polttamiseen perustuvista lämmöntuotantotavoista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu