Verotus voidaan lopettaa kannattamattomana

Verotus voidaan lopettaa kannattamattomana

Vanhemmat sukupolvet muistavat, miten 70-luvulla ja 80-luvun alussa yritykset ja fiksuimmat yksityiset ihmiset ottivat mielellään lainaa, jos vain saivat. Tuohon maailmanaikaan kun lainan korko oli pienempi inflaatio, ja ajateltiin, että prosenttilukujen erotus oli reaalikorko, ja se oli miinuksella. Inflaatio siis hoiti osan lainanmaksusta, kun ihmisten nimellispalkat nousivat rivakkaan tahtiin.

Nyt olemme astuneet vähän samanlaiseen aikaan, mutta vieläkin mullistavampaan. Valtio nimittäin sai hiljattain lainaa ennätyksellisen matalalla korolla -0,7 %. Tämä nimelliskorkojen negatiivisuus tulee mullistamaan maailmantalouden, ja ne hyötyvät, jotka nyt ovat hereillä. Velat ovat kirjaimellisesti muuttuneet saataviksi.

Valtion ei esimerkiksi kannattaisi kerätä veroja lainkaan, vaan jos tosiaan joku taho antaa meille lainaksi rahaa, jota kaikkea ei tarvitse maksaa takaisin, niin jos tilanne jatkuu tällaisena vuosikymmeniä, niin kyse on lähes ikiliikkujasta. Ajatusta voi edelleen jatkaa sillä, että lainarahasta kannattaa maksaa jopa pientä korkoa enemmin kuin kansalaisilta aletaan keräämään veroja, sekään kun ei ole ilmaista.

Lasketaanpa vähän: oletetaan, että verohallinnossa työskentelee 5000 ihmistä, joiden keskipalkka olisi sivukuluineen 50.000 euroa. Pelkät palkkakulut verojen keräämisestä on siis 250 miljoonaa. Muut kulut esim. vuokra, itc, yms. on sekin varmasti kymmeniä ellei satoja miljoonia, mutta oletetaan koko verohallinnon kulujen olevan 300 miljoonaa euroa. Valtion budjetissa tuloiksi arvioidaan noin 54 miljardia. Nyt en jaksa katsoa kuinka paljon tässä on veroilla kerättyä, oletetaan taas että 30 miljardia, jolloin päästään lopputulokseen, että jos lainaa saa alle 1 % korkotasolla, niin veroja ei kannatta kerätä, koska tulopuolen rahoittaminen tulee lainalla halvemmaksi. Joku voi penkoa ihan oikeat luvut, ja katsoa missä kohtaan break-even point on.

Vakavasti puhuttuna tämä ei ole ihan realismia, koska tilanne tuskin jatkuu vuositolkulla, sen verran sairasta nämä negatiiviset korot ovat. Lisäksi meillä on kansainvälisiä sitoumuksia yritysverotuksen suhteen. Lisäksi olettaisin, että suurin osa verohallinnon työajasta kuluu henkilöverotuksen parissa, koska verotettavia on paljon ja tapahtumia paljon. Eli jos lopetettaisiin henkilöverotus muutamaksi vuodeksi, niin koko verohallintoa ei tarvitsisi ajaa alas, ja sitten kun korkotaso nousee, niin koko organisaatiota ei tarvitsisi luoda tyhjästä uudestaan. Toimenpiteen dynaamisia vaikutuksia en uskalla edes arvailla.

juhalehtonen

Vanhempi tieteenharjoittaja Etelä-, Keski- ja Pohjois-Suomesta. Olen sitoutunut.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu