Valehtelemisen sietämätön keveys
Valehteleminen ei yleisesti ottaen ole rikos ja moraalittomat ihmiset käyttävät tätä oikein mielellään hyväkseen, mikäli tosiasiat ovat heille syystä tai toisesta epämiellyttäviä. Tälläkin foorumilla esitetään joka ikinen päivä valheita ja ne saavat oikein hyvin kannatusta. Koska ääri-ihmiset, joille totuus on vain mielipide asia, ovat ottaneet somen haltuunsa voisi tämänkin foorumin aivan hyvin nimetä valehtelijoitten foorumiksi eikä se olisi edes liioittelua.
Yksi valhe on kuitenkin ylitse muiden. Ilmastonmuutoksesta valehtelu.
Ei päivää ilman blogia asian tiimoilta, parhaimpina (tai pahimpina) päivinä useampi. Blogien rakenne on yleensä seuraavanlainen. Joku alan harrastelija kirjoittaa blogin, jossa kiistetään ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, joka johtuu fossiilisen energian käytöstä. Blogissa esitetään yleensä joitakin kaavoja, joilla asia ”todistetaan”. Blogit perustuvat valheisiin, joilla pyritään erehdyttämään toisia esittämällä väitteitä, joihin ei itsekään usko. Itse tosin pidän mahdollisena, että näitä blogeja päivä toisensa perään kirjoittavat ovat alkaneet jopa itse uskoa ajan mittaan omiin valheisiinsa.
Tykkäysten määrä blogeille on huimaa, vaikka tykkääjät tuskin ymmärtävät esitetyistä kaavoista tai perusteluista edes sitäkään vähää mitä blogien kirjoittajat. Kommentoinnissa solvaukset ja erilaiset nimittelyt ovat peruskauraa. Tieteeseen uskovia kutsutaan ilmastohumppaajiksi, viherpiipertäjiksi, ilmastohörhöiksi ja vaikka miksi. Kommentoinnit perustuvatkin enemmän tunteisiin, joilla he yrittävät peittää sen tosi asian, etteivät he oikeastaan tiedä itse asiasta tuon taivaallista.
Denialistien tapana on myös peittää sekin tosiasia, että mitkään ”viherpiiparit” eivät ole keksineet ilmastonmuutosta, vaikka he niin antavat ymmärtää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/IPCC
Sen ovat todenneet alan asiantuntijat käytännöllisesti katsoen yksimielisesti.
https://tekniikanmaailma.fi/yli-999-vertaisarvioiduista-tutkumuksista-yhta-mielta-ilmastomuutos-johtuu-paaosin-ihmisen-vaikutuksesta/
Tuskin missään tieteessä ollaan tämän yksimielisempiä. Vertaisarvioidut tutkimukset ovat parasta mahdollista tietoa mitä on saatavissa, koska ne tarkastetaan muiden alan asiantuntijoiden toimesta, jotka voivat vielä esittää korjauksia tutkimukseen, joten tämä ei jätä tilaa millekään epäilylle asian tiimoilta.
Näiden denialistien kanssa on oikeastaan turhaa, ellei peräti vahingollista, käydä mitään väittelyä tieteellisellä tasolla kuka on oikeassa. Tällöin syntyy mielikuva, että kysymyksessä olisi jokin kiistanalainen asia, josta on perusteltua syytä olla eri mieltä ja heillä itsellään olisi asiasta jotain ymmärrystä. Pahimmat typeryydet voi oikaista mutta mistään tieteellisistä yksityiskohdista ei mielestäni kannata heidän kanssaan vääntää. He elävät ihan omassa rinnakkaistodellisuudessa, jonka ovat luoneet.
Ilmastonmuutoksen periaatteen ymmärtää peruskoulupohjalta mutta asian todentaminen tieteellisesti vaatii erittäin syvää asiantuntemusta mitä näillä blogeja kirjoittavilla harrastelijoilla ei ole. Heillä ei ole edes alan koulutusta.
Koska en itse ole alan asiantuntija, riittää, kun käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä ja ymmärtää uskoa alan asiantuntijoita eikä omaa ideologiaansa tuputtavia harrastelijoita. Tästä syystä tykkään esittää heille kysymyksen, millä he perustelevat sen, että he tietävät asian paremmin kuin alan asiantuntijat ja ovat tästä vielä niin varmoja, että kehtaavat pilkata heitä? Sillä alan asiantuntijoitahan he tosiasiassa pilkkaavat.
”Viherpiipareita” voi aina solvata tyhmiksi mutta käytännössä yksimielistä asiantuntijakuntaa ei oikein enää heidän meriiteillään kehtaa. Se saisi jo heidät itsensä kuulostamaan typeryksiltä.
Koska esitettyyn kysymykseen ei pysty antamaan mitään järkevää vastausta muutetaan tässä kohtaa yleensä taktiikkaa ja vihjaillaan erilaisista salaliittoteorioista, joilla alan tiedemiehet on saatu koko joukolla valehtelemaan. Salaliittoteoria pohjaa aina joidenkin ahneuteen. Nämä ”jotkut” tienaavat maltaita, kunhan vain saavat koko maailman uskomaan heidän suureen valheeseensa ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Kun asiaa kyselee tarkemmin, keitä nämä ”jotkut” ovat ja onko tästä mitään todisteita, poistutaan yleensä takavasemmalle, mikä on tietysti ymmärrettävää.
Valehtelemisen sietämättömän keveyden takia tämä ei kuitenkaan estä sitä, että samat valheet saa tulevaisuudessa lukea yhä uudestaan ja uudestaan.
Jaa, että peruskoulupohjalta. Ja ketkähän täsä valehtelee. Koulussa, missä hiilidioksidin välttämättömyys melkein kielletään ja se leimataan perusteetta saasteeksi. Ei ihme, että lapset ovat asioista kuutamolla ja väittävät vanhempiaan tietämättömiksi tumpeloiksi. Eli on puuhattu jo pitempään Maon Kiinan tapaista perusteetonta hiilikulttuurivallankumousta koululaitoksen avittamana.
Makkosen peruskoulusta kuitenkin lienee aikaa, joten hänen pitäisi ymmärtää olla hysterisoimatta hiilidioksidipäästöjä, sen pitoisuus ilmassa on sentään vain 0,04% ja lisäystä on jostain esiteollisesta ihanuudesta tullut kokonaista 0,01 %-yksikköä. Haloo, vai menikö bilsan, kemian tai fysiikan tunnit ylösalaisin häärätessä.
Ilmoita asiaton viesti
Annetaan ymmärtää, että kaikki tutkijat (97%) on samaa mieltä siitä, että ilmaston lämpeneminen johtuu ihmisestä. Se on äärimielipide, kun muita tekijöitä ei oteta huomioon ilmaston lämpenemisessä.
Judith Curry osoittaa artikkelissaan Climate change: no consensus on consensus”28.10.2012 ja ”The Conceits of consensus 27.8.2015, että vain vajaa puolet tutkijoista 47% on samaa mieltä. Todellisuudessa luku on vieläkin pienempi, kun rajataan ne tutkimukset, joiden erikoisalaan tällaisten kausaalisten syiden paikallistaminen kuuluu. Ilmastonmuutoksen politisoinnin aloitti poliittinen ja poliittisessa ohjauksessa oleva IPCC v 1988
Ilmoita asiaton viesti
Joo, 97% papereista ei ole yleisen näkemyksen mukaisia, vaan ajantasainen lukema on yli 99%
http://dx.doi.org/10.1088/1748-9326/ac2966
Ilmoita asiaton viesti
Miten on joku skeptinen paperi päässyt läpi? Yleensä vertaisarvioijat pitävät huolen siitä, etteivät valtateorioita haastavat paperit pääse julkaistaviksi! Tähän on aivan inhimillinen syy eli tällä tavalla heidän ei tarvitse lukea niitä eikä varsinkaan ymmärtää. Valitettava fakta on, että tutkijat ovat aivan tavallisia ihmisiä, jotka ovat vain ajautuneet ammattiinsa eivätkä välttämättä ”penaalin terävimpiä kyniä”!
Ilmoita asiaton viesti
Muuten tuolla toisessa blogissa juuri retostellaan julkaistua tutkimusta, joka oli löytänyt merkittävän virheen tietyllä menetelmällä tehtävissä hiilitaselaskelmissa. Kuinkas se oli päässyt läpi, kun oli niin skeptinen aikaisempaan tietoon nähden?
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaisista prosenttiluvuista pitäisi jo varoituskellot soida.
En jaksa lähteä keskustelemaan tuosta tutkimuksesta sen enempää, mutta nopean selaamisen perusteella vaikuttaa siltä, että n. 70% tutkituista kirjoituksista eivät edes ilmaisseet mitään kantaa ilmastonmuutokseen. Silti ne on laskettu konsensusta puoltavien joukkoon. Voidaanko todella päätellä, että jos et vastusta jotain ajatusta niin olet sen kannalla? Näin ollen jopa ”en osaa sanoa” voitaisiin pitää puoltavana.
Ilmoita asiaton viesti
Tulos siis oli 99,85% jos ei-kantaaottavat lasketaan mukaan, 99,53% jos ei-kantaaottavia ei lasketa mukaan.
Ovathan ne suuria prosenttiosuuksia. Mutta toisaalta, kuinka monta paperia luulet löytyvän hypoteesille että maapallo on litteä? Ei tieteessä ole mitään epäselvyyttä siitä, onko ihminen aiheuttamassa ilmastonmuutosta, vaikka blogeja lukemalla voikin saada toisenlaisen käsityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen vaikuttaa ilmastoiden muuttumiseen, tottakai. Olisihan ilmasto erilainen jos ihmisiä olisi tänään vaikka vain 2,5 mrd kuten silloin kuin minä synnyin eikä 8 mrd. Kysymys on vain millä tavalla, miten paljon ja mikä on hyödyllinen mittari. Hiilidioksidin osuuden merkityksestä on ihan syystä eriäviä käsityksiä. Maankäytöllä on suuri merkitys. Mutta ei ilmasto pysyisi vakiona ilman ihmisiäkään ja olisi hyvä varautua siihen, että ilmasto saattaa ruveta viilenemään lähitulevaisuudessa. Ihan eri asia on sitten olisiko ilmaston mahdollisesti pysyvä maltillinen lämpeneminen ”vaarallista”. Se on mielipidekysymys jolla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisten määrä ei vaikuta ilmastoon vaan heidän toimintansa. Somalian khk-päästöt ovat pari prosenttia Suomen päästöistä, vaikka siellä asuu kolminkertainen väestö. Hiilidioksidin osuuden merkityksestä ei ole eriäviä käsityksiä, ellet sitten väitteelläsi viittaa ilmastoherkkyyden vaihteluväliin. Maankäytön merkitys tunnetaan, lisää tässä:
https://essd.copernicus.org/articles/14/4811/2022/
Ilmasto ei ole vakio mutta luontainen muutosnopeus olisi hyvin hidas. Nykytiedon valossa on täysi mahdottomuus, että ilmasto alkaisi viilenemään lähitulevaisuudessa. Ilmastonmuutoksen haitallisuus on tieteen selvittämä seikka jolla ei ole mitään tekemistä mielipiteen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ympäristö ja ilmasto on kokonaisuus. Kun kaikki muut asiat pysyvät vakiona ihmisten määrä ratkaisee. Suomessa on ekologinen ylijäämä (+) 88% ja Somaliassa ekologinen alijäämä (-) 24%. Kokonaisuus ratkaisee.
Ilmastoherkkyydestä on kysymys. IPCC:llä epävarmuus taitaa vielä olla 3C luokkaa. Useampi meritoitu tutkija on alle 1C kannalla.
Lähitulevaisuudella tarkoitan näissä asioissa tätä vuosisataa. Toiset viihtyvät lämmössä toiset viileässä.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä viittaamasi ”meritoituneet tutkijat” kuuluvat edellämainittuun 100-99,53 = 0,47 %:iin.
Ilmoita asiaton viesti
Piti kirjoittaa, että IPCC:llä epävarmuus on 3 asteen luokkaa. Aika iso haitari. Korjasin edelliseen.
Ja eikö se ollut Einstein joka sanoi, että riittää että yksi on oikeassa?
Ilmoita asiaton viesti
Vanhaa tietoa, vaihteluväli on kaventunut. Sitäpaitsi todennäköisin lukema, kolme astetta, on pysynyt samana jo hyvin kauan.
https://www.carbonbrief.org/guest-post-why-low-end-climate-sensitivity-can-now-be-ruled-out/
Jaa että yksi on oikeassa ja kaikki muut väärässä? No, mehän olemme lottokansaa.
Ilmoita asiaton viesti
AR6:ssa nostettiin puoli astetta alapäästä, mutta taidettiin nostaa toisestakin päästä, tosin pienennetyllä todennäköisyydellä. Pilkkujen viilaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole nostettu, jos vertaat omenoita omenoihin.
AR6: ”. A key advance is the broad agreement across these multiple lines of evidence, supporting a best estimate of equilibrium climate sensitivity of 3°C, with a very likely range of 2°C to 5°C. The likely range of 2.5°C to 4°C is narrower than the AR5 likely range of 1.5°C to 4.5°C.”
Todennäköisin arvo edelleen on se kolme astetta, joka on pysynyt suurinpiirtein samana jo ensimmäisestä IPCC:n raportista v. 1990 alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tiede ei ole koskaan valmis.” (vaikka 99% olisi samaa mieltä) Tällaisen viestin lähetti yksi maailman kuuluisimmista tiedemiehistä, Max Planck, tulevaisuuden ihmisille lyhyt filmissä 1942; Kohdasta noin 18:00 minuuttia alkaen.
Linkki Max Planckin 82 -vuotiaana kuvattu esitys
https://youtu.be/B9FpAGK8bj8
Englanninkieliset tekstitykset.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan lähentelee jo diktaattoreiden kannatuslukuja. Laskentatapa lienee samanlainen ja tulos yhtä epäuskottava.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sinun tarvitse arvuutella millainen se laskentatapa ”lienee”, sillä se on tuossa paperissa tarkkaan dokumentoitu. Voit itse toistaa tutkimuksen ja katsoa saatko saman tuloksen.Tieteenteon menetelmien peruskauraa.
Ilmoita asiaton viesti
Valehtelemisesta on tullut valitettavasti poliittisen viestinnän vakioväline 2000-luvulla. Mediaa kiinnosti enemmänkin kuinka monta kertaa päivässä Donald Trump keskimäärin valehteli julkisuudessa kuin että pitikö persidentin lausumia ottaa vakavasti. Mieleen on jäänyt, että luku olisi ollut aluksi vajaa kymmenen valhetta päivässä alati kiihtyen kohti kauden loppua.
Kukaan ei varmasti koskaan oleta persupoliitikon puhuvan totta. Silti kannattajia löytyy. Tai osa luultavasti uskoo myös itse porukkansa levittämiin valheisiin, mutta tuubaahan se silti on.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näitä haittasuomalaisia vaan joutuu sietämään vaikka Suomi olisi paljon parempi paikka ilman. Paratiiseja ei vaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitset ilmeisesti vihreiden poliitikkojen ylivoimaisen osaamisen ja moraalin ylimielisyydeksi. Ei se sitä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän siitä ole mitään hyötyä kenellekään, että ruvetaan mielistelemään ihmisiä jotka ette osaa mitään ettekä viitsi edes opetella. Tai väkeä, jolla moraali taipuu mitätöimään toisten ihmisarvon pelkästään syntyperän perusteella. Vihreät tekee politiikkaan tieteeseen ja korkeaan moraaliin perustuen. Siinä se.
Ilmoita asiaton viesti
Artikkelissa vihreiden kannatus vielä ”mataa” 10,5 prosentissa. Ensi vaaleissa tuollainen olisi veret seisauttava torjuntavoitto.
Börje ja Mika tekevät palstalla hyvää työtä kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Luonnonsuojelua voi tukea ihan ilman vihreitä. Itselläni on pitkäaikainen kokemus siitä, että se suorastaan edellyttää vihreiden kanssa vastakkaista mieltä olemista.
Vihreä puolue on vihreä samassa merkityksessä kuin kansandemokratia on demokratia.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Joe Biden puhuu aina totta, kuten eilen Mustien Historia Kuukausi -juhlatilaisuudessa,heh:
” “I may be a white boy, but I’m not stupid. I know where the power is … You think I’m joking. ”
Totuuden puhujat pääsevät taivasten valtakuntaan!
Ilmoita asiaton viesti
Makkosellakin on se harhaluulo että ilmasto olisi ollut stabiili ja alkanut yhtäkkiä muuttumaan ~20 vuotta takaperin. Kyllä, ilmastonmuutoshokema on suunnilleen noin vanha ja se lanseerattiin sen takia kun ilmasto lakkasi lämpenemästä.
Ilmoita asiaton viesti
Makkosellakin on se harhaluulo…
——————————–
Uskon tieteeseen, se on harhaluulon vastakohta. Ne jotka eivät usko tieteeseen, uskovat niihin harhaluuloihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Älä usko poliitikkoon -hän luulee tietävänsä
Älä usko tiedemieheen – hän tietää luulevansa
Usko runoilijaan – ole runoilija”
Per Vers
Ilmoita asiaton viesti
Uskotaan sitä ylempiin henkiolentoihin ja määrät on isot.Voiko Makkonen sanoa,että ne valehtelee.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotaan sitä ylempiin henkiolentoihin ja määrät on isot.Voiko Makkonen sanoa,että ne valehtelee.
————————
Ei voi mutta hekään eivät voi sanoa puhuvansa totta. Se on puhtaasti uskon asia koska sitä ei pysty todistamaan.
Tiede taas tarkoittaa todellisuuden ilmiöiden ja niiden välisten suhteiden järjestelmällistä ja arvostelevaa tutkimista sekä sen avulla saatua tietojen jäsentynyttä kokonaisuutta. Se on parasta mahdollista tietoa mitä on saatavissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiede
Ilmoita asiaton viesti
Mutta se ei kuitenkaan ole välttämättä totta, mitä ”todella” sitten tarkoitetaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko ihan oikeasti että joku kieltää ilmaston muuttumisen, luulen että sellaista tutkimusta jolla tämä päivän selvä asia yritetään todistaa ei ole yksikään tiedemies ikinä edes tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen on varmasti kuten moni muukin, minä mukaan luettuna kyllästynyt siihen, että tällä alustalla on joukko ilman alan koulutusta jotka esiintyvät ilmastoalan ”asiantuntijoina” lyttäen tiedemisesten tulokset ”roskatieteenä” Somesta löytyy asiasta kuin asiasta itseleen sopivia, omia näkemyksiään tukevia artikkeleita vaikka perseen pyyhkimisestä, mutta niiden jakamista en kyllä kovin viisaana pidä. Asiallinen keskustelu ilmusta on paikallaan, mutta halveksimalla huippukoulutettujen tiedemiesten tuloksia harrastepohjalta ei kyllä anna hyvää kuvaa tälläisen henkilön uskottavuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä roskatiedettä on olemassa, sellaista ovat esimerkiksi hourulan väen ilmastoprofeetan, omakustannekirjailija Mikko Paunion pamfletit.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä olisikin mielenkiintoien juttu, jos ihmiset lopettaisivat valehtelun. Tulisi varmaan aika paljon ruumiita ja hajonneita ihmissuhteita.
—————————————
Valheet voidaan jakaa hyvää tarkoittaviin ja pahaa tarkoittaviin. Sellaiset valheet eivät ole moraalittomia joilla pyritään hyvään. Niitä kutsutaan kaiketi ”valkoisiksi valheiksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko tarkentaa?
Ilmoita asiaton viesti
”mikäli tosiasiat ovat heille syystä tai toisesta epämiellyttäviä.”
No miksi luulet ihmisten kertovan”valkoisia valheita”?
——————————————
Juurihan perustelin, että niin kutsuttu ”valkoinen valhe” on sellainen, joka perustuu moraaliin eikä omaan etuun.
Ja moraali tarkoittaa kärsimyksen vähentämistä. Jos valehtelu vähentää kärsimystä se on moraalista valehtelua. On ihan moraalista valehdella, että kaverin tyttöystävä on kaunis vaikka hän näyttäisi hevosen perseeltä.
Ilmastonmuutoksesta valehtelu taas ei ole moraalista koska sillä aiheutetaan kärsimystä muille.
Ilmoita asiaton viesti
Kokeilepa sanoa Lehtiselle, että ilmastonmuutos ei ole totta ja hän voi pöristellä koslallaan lopun ikäänsä. Mahtataisko hän tulla hyvälle tuulelle?
—————————–
Minä en pysty Lehtisen kärsimyksiä vähentämään valehtelemalla ilman, että aiheutan kärsimyksiä muille. Se olisi moraalitonta muita kohtaan.
Kaverin tyttöystävän voi valehdella kauniiksi aiheuttamatta kärsimyksiä muille. Se on moraalista valehtelua.
Et nyt ole oikein kartalla tämän moraalin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti tässä on kyse sinun moraalikoodistostasi, jota muiden ei onneksi tarvitse noudattaa
——————————
Moraali on käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä siitä, mikä on hyvää ja pahaa, oikein tai väärin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Moraali
Lyhyesti sama asia sanottuna, moraali on kärsimyksen vähentämistä. Kyse ei siis ole omasta moraalikoodistani.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja paha on sitäpaitsi kulttuurisidonnainen juttu
———————–
MoraaliTAJU ( hyvä, paha ) on kulttuurisidonnainen. Moraali on universaalia.
Ja valehdella voi (ja on joskus jopa hyväksi) jos se ei aiheuta muille kärsimyksiä. Enkös tämän jo sinulle sanonutkin?
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sinä sanoit, mutta eihän se tee siitä moraalista, että sinä noin sanot. Minusta sinä olet ilmeinen valehtelija, koska hyväksyt sen ja minä pidän sitä moraalittomana toimintana.
———————————-
Koska et lainkaan perustele miksi olen moraaliton en voi antaa mitään vastinetta.
Ilmoita asiaton viesti
KOSKA HYVÄKSYT VALEHTELEMISEN JA MINÄ EN JA SIKSI OLET MINUSTA MORAALITON.
———————————-
Moraalin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Se on vain sinun oma mielipiteesi.
Ja minulle ei tarvitse huutaa.
Ilmoita asiaton viesti
No eipä kannata puhuakaan.
———————
Lienet oikeassa.
Koska käsittelimme moraalia ja sinä puhut ihan jostain muusta niin emme pääse puusta pitkälle.
Ilmoita asiaton viesti
Minulta löytyy hyvä esimerkki valehtelustasi. Haluatko, että linkkaan sen tänne?
Ilmoita asiaton viesti
Saat linkata ihan vapaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Arvaisin ettei sieltä mitään tule. Kovasti (hård) uhoaa, mutta mitään ei tule.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä.
11.10.2021 Makkonen kirjoitti seuraavaa:
” Minulla on muuten vieläkin tallessa Facebookissa lähettämäsi viestisi missä ystävällisesti käskit minun painua helvettiin.”
Tämä oli sikäli mielenkiintoista, että en ole koskaan kuulunut facebookiin tai mihinkään muuhunkaan someen whatsupia lukuunottamatta. Makkonen teki valehtelijalle amatöörimäisen virheen, eikä tarkastanut tällaista pientä yksityiskohtaa, ennen viestinsä lähettämistä.
Olen myös pyytänyt häntä linkkaamaan tuon facebook -viestin palstalle, kun sellainen kuulemma tallessa on, mutta jostakin kumman syystä sellaista ei olekaan hänellä tallessa.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo on vielä ihan viattomia kommentteja täällä.
Itselleni on jo alettu kaivamaan hautaa täällä.
Eikä ylläpito tunnu välittävän.
Ilmoita asiaton viesti
Tuotahan voidaan jo kutsua ”Valehtelemisen sietämättömäksi keveydeksi”.
Ilmoita asiaton viesti
”Tarkoitus pyhittää keinot”
Ilmoita asiaton viesti
”Kokeilepa sanoa Lehtiselle, että ilmastonmuutos ei ole totta ja hän voi pöristellä koslallaan lopun ikäänsä. Mahtataisko hän tulla hyvälle tuulelle? ”
Ei kannata alkaa valehtelemaan, kyllä se ilmaston muuttuminen on ihan totta ja koslallani ajan niin kauan kuin pystyn riippumatta Makkosen itkusta. Tulispa se kevät joskus niin pääsisi varttimailia suhaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei hyväksyisi kun valtio saa verotuloa mun ajeluista paljon enemmän kuin sähkökikottimilla suhaavilta.
Ilmoita asiaton viesti
😆
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kyllä nostaa hattua Makkoselle, Göbbelsin opit on täysin hallussa.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kyllä nostaa hattua Makkoselle, Göbbelsin opit on täysin hallussa.
———————————-
Olin muutaman kuukauden täältä poissa kommentoimasta kun en jaksanut lukea tämmöisiä idiotismeja. On taas kuin kotiin olisi tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Voit jatkaa sitä poissaoloa. Ei tule ikävä.
Ilmoita asiaton viesti
Asiantuntijoiden enemmistön kannan kanssa ristiriitainen kanta ei välttämättä ole valehtelua. Blogistilla tuntuisi olevan vihamielinen asenne erimieltä itsensä kanssa oleviin, jolloin valehtelusyytös sopii asenteeseen.
Mitä blogisti Makkonen ei arvostele kirjoituksessaan, sekin on mielenkiintoista. Ei Puheenvuoron painovoimakriitikkoa, eikä esimerkisi sitä, että ilmastoasiantuntijoiksi tituleerataan ihmisiä, joilta puuttuu kokonaan luonnontieteellinen tutkinto, kuten nyt vaikkapa Oras Tynkkynen ja Markku Ollikainen. Ilmastopolitiikan asiantuntijoita he voivatkin olla. Tästä votaneen sitten siirtyä siihen kysymykseen, että eikö valehtelu kuulukin yhtenä osana politiikkaan? Jospa blogisti pitäisi kritiikkinsä kohteita enemmin ilmastopoliitikkoina kuin ilmastotieteilijöinä, niin sehän olisi somempaa, eikös vaan?
Ilmoita asiaton viesti
Asiantuntijoiden enemmistön kannan kanssa ristiriitainen kanta ei välttämättä ole valehtelua.
————————————-
Toinen vaihto-ehto on sitten se, että he ovat tyhmiä. Emmekä puhu asiantuntijoiden enemmistöstä vaan käytännössä kaikista asiantuntijoista.
Pidän valehtelua kuitenkin todennäköisempänä, koska samat ihmiset tuppaavat levittämään myös muita valheita. Sen lisäksi heidän mielipiteensä on ristiriidassa keskenään. Väliin he kieltävät ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja väliin vetoavat siihen, että Kiinalaisten vika se on eikä meidän.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä blogisti Makkonen ei arvostele kirjoituksessaan, sekin on mielenkiintoista. Ei Puheenvuoron painovoimakriitikkoa, eikä esimerkisi sitä, että ilmastoasiantuntijoiksi tituleerataan ihmisiä, joilta puuttuu kokonaan luonnontieteellinen tutkinto, kuten nyt vaikkapa Oras Tynkkynen ja Markku Ollikainen.
—————————–
En tietenkään arvostele ihmisiä jotka uskovat asiantuntijoihin. Olipas kummallinen argumentti?
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta ymmärrän kyllä Makkosen asennetta, sillä kuinka moni tämän palstan keskustelijoista on varsinainen ilmastotutkija, jolla on asiaan kuuluva koulutus ja mikä tärkeintä pitkäaikainen kokemus. Kun täällä viitataan julkisiin henkilöihin jotka vaikuttavat ilmastonmuutoksen parissa, joilla ei ole varsinaista ilmastotieteen tutkintoa ja kokemusta, heillä on kuitenkin tukenaan suuri joukko ihmisiä, joilla tämä tutkinto ja kokemus on.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on kai mielipidepalsta, eikä tiedejulkaisu?
————————————-
Olet asian ytimessä.
Blogini aihe olikin juuri se, että denialistien argumentit ovat vain mielipiteitä eikä tiedettä, niin kuin he väittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä votaneen sitten siirtyä siihen kysymykseen, että eikö valehtelu kuulukin yhtenä osana politiikkaan? Jospa blogisti pitäisi kritiikkinsä kohteita enemmin ilmastopoliitikkoina kuin ilmastotieteilijöinä,
————————————–
Valehtelun ei pidä kuulua politiikkaan. Olisi poliitikolta aika outoa puolustella valehteluaan sillä, että se kuuluu politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Persut ovat aika outoja. Valehteleminen on heidän ”kulttuurinen ellei peräti geneettinen erityispiirteensä”, kuten heidän entinen mestarinsa sanoisi.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus kiihottaa persuja vähän liikaa, he varovat sanomasta sitä ettei roiskahda näppäimistölle.
Ilmoita asiaton viesti
Vainoaako persut unissasikin?
Ilmoita asiaton viesti
Alkaa näköjään virheitten housut tutista vaalien lähestyessä. Ja aiempien linjaustensa paljastuttua vihreiksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Uskon, että perussuomalaiset ovat hyvään pyrkiviä ihmisiä, jotka yrittävät ajaa Suomen ja suomalaisten etuja. He eivät vain ymmärrä, miten tuhoisaa heidän suhtautumisensa ilmastonmuutokseen on ja miten paljon vahinkoa he uhkaavat tehdä etenkin Suomen taloudelle ja yrityksille”, kirjailija Risto Isomäki sanoi Suomen Kuvalehdessä 28.2.2020.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä otsikko. Kysehän on Ricky Gervaisin elokuvasta missä ihmiset uskovat kaiken mitä sanotaan. Kukahan siitä ilmusta on esittänyt väitteitä jotka kaikki on uskottu?
Syyttävä sormi taitaa osoittaa tiäteeseen joka on esittänyt aika raflaavia väitteitä. Lisää pökköä pesään on lyönyt mm. koulutyttö jota kaikki kuuntelevat vaikkei ole tiedemies. Ja vaikkapa hesari jonka artikkeleja ei kyllä tiedemiehet kirjoittele.
Mielstäni elokuvassa on kyse parodiasta, siitä miten tyhmimmätkin väitteet on uskottu heti ja sellaisenaan.
Mutta sitten muutama kysymys tästä tieteestä joka on niin yksimielinen:
Onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamana alkanut v. 1850 vai v. 1950?
Yritäpä todistaa että kaikki tiädemiehet on yksimielisiä
Pystytäänkö ilmastonmuutos pysäyttämään 1,5 tai 2 asteeseen? Kuka tahansa matemaatikko voi todistaa että näin tarkkaa ei monimuuttujaisesta mallista saa vaikka kuinka yritettäisiin. Toisaalla tiäde sanoo että ilmastomallinnuksilla ei edes saa tehdä ennusteita.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä otsikko. Kysehän on Ricky Gervaisin elokuvasta missä ihmiset uskovat kaiken mitä sanotaan
————————————-
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiede
Ilmoita asiaton viesti
Kukahan ääliö lienee kirjoittanut tuon wikin artikkelin. Ilmastoon liittyvä tiede ei kykene lunastamaan noita uljaita mutta tyhjiä sanoja.
Ilmoita asiaton viesti
Miten ”ilmastoon liittyvä tiede”, mitä ikinä sillä tarkoitatkaan, poikkeaa tieteestä?
Ilmoita asiaton viesti
Kun tiede ei ole mikään monoliitti vaikka Makkonen niin luuleekin.
Ei kaikki ansaitse tieteen nimeä vaikka tieteen nimen alla kulkeekin.
Miten arvokkaana pidät Hitlerin aikaista rotutiedettä? Olihan sekin tiedettä, jopa parasta A-luokkaa aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten arvokkaana pidät Hitlerin aikaista rotutiedettä? Olihan sekin tiedettä
——————————
Oliko? Voisitko näyttää lähteen?
Ilmoita asiaton viesti
Lue historiaa niin opit tietämään jotain.
Mistä olet saanut käsityksen että sairas ilmastonmuuttumisoppi olisi tiedettä. Lähde?
Ilmoita asiaton viesti
Ei se mitään tiedettä ollut. Ja vaikka olisi ollutkin niin se ei ole mikään todiste tieteen huonoudesta, koska tiede korjaa itse itseään. Homouskin oli tieteen mukaan ennen sairaus mutta ei ole enää.
Ja kuinka monta kertaa sinulle oikein täytyy linkata alla oleva artikkeli ennen kuin se menee kaaliin???
https://tekniikanmaailma.fi/yli-999-vertaisarvioiduista-tutkumuksista-yhta-mielta-ilmastomuutos-johtuu-paaosin-ihmisen-vaikutuksesta/
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi valhe on kuitenkin ylitse muiden. Ilmastonmuutoksesta valehtelu”.
Aivan.
Järjestelmällisimmät valheet tulevat virallisen totuuden tuuteista. Niihin voi tutustua esimerkiksi blogeissa Meille valehdellaan – tässä faktat ja Totuuden hetki olikin valhe. Sitten kun tulee aika käydä äänestämässä voi valmistautua tehtävään lukemalla blogin Vaalikone poissulkijana ilmastopolitiikassa.
Hyvin näyttivät lukijoita kiinnostavan, ensiksi mainitulla ollut noin 70.000 lukukertaa, joten en lähde tähän kirjoituksia enää toistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Järjestelmällisimmät valheet tulevat virallisen totuuden tuuteista.
——————————–
Voisitko mainita mikä on tieteellisellä menetelmällä saatua tietoa luotettavampaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tieteellisellä menetelmällä ei ole saatu sitä tietoa että ihminen on aiheuttanut ilmaston muuttumista tai että ihminen jatkossa aiheuttaisi sen muuttumista.
Tietenkin voit yrittää laittaa sen tutkimuksen jossa se on osoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Sun argumenttisi alkavat olla jo ihan päättömiä. Koita nyt edes jollain tasolla perustella niitä, niin yritän antaa vastineen jos se ylipäätään on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Makkonen ei vastannut kysymyksiini, niin voin kertoa että Max Planck-instituutti on antanut julkilausuman että heidän käsityksensä ,mukaan ihminen on aiheuttanut ilmaston muuttumista vuoden 1950 jälkeen.
Voin näin todeta että tieteessä ei ole yksimielisyyttä koska yleisimmin esitetty väite on että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on alkanut sata vuotta aikaisemmin. Aika iso heitto. Minne se yksimielisyys ja tarkka tieto nyt hävisikään?
Kukaan matemaatikko ei voisi väittää että monimuuttujaisen antama tulevaisuusennuste olisi niin tarkka että tulevaisuus voitaisiin määritellä puolen asteen tarkkuudella ja riippuvaisena yhdestä kaasusta.
Ylipäätään malleilla ei saisi tehdä ennustuksia koska ne ovat vain apuvälineitä eivätkä anna tarkkaa tietoa.
Ilmastoväitteet muka tieteen antamina totuuksina, kuten Makkonen esittää, ovat roskaa eikä mitään tiedettä.
Ilmoita asiaton viesti
Voin näin todeta että tieteessä ei ole yksimielisyyttä
———————————-
https://tekniikanmaailma.fi/yli-999-vertaisarvioiduista-tutkumuksista-yhta-mielta-ilmastomuutos-johtuu-paaosin-ihmisen-vaikutuksesta/
Kuinka paljon enemmän yksimielestä tieteen pitäisi olla, että Karinen pitäisi sitä luotettavana?
Ilmoita asiaton viesti
Et näköjään tajunnut että jos tiede tietää jotain kovin varmasti, tiedossa ei voi olla sadan vuoden heittoja.
Tieteen yksimielisyys on väärä ja paikkansapitämätön väite. Valita virheellisestä kirjoituksesta TM:lle. älä minulle.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on määritellyt, että ne eivät ole tiedettä. Täytyyhän tästäkin olla jonkinlainen tieteellinen näkemys?
Ilmoita asiaton viesti
No kerro ihmeessä kumpi on tieteellinen näkemys, ihminen aiheuttaa ilmaston muuttumista alkaen 1850 vai 1950.
Kumpi on oikeassa, voidaanko ilmasto ennustaa puolen asteen tarkkuudella. Onko matematiikka oikeassa vai kaikki maailman poliitikot jotka ovat saaneet tuon väitteen puolesta asteesta joiltain ”tiedemiehiltä”?
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kai tuo vastaväite pystyä todistamaan? Ei pelkkä mielipide riitä siihen. Ei minun tarvitse mitään todistaa tai kertoa ilmastonmuutoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Olishan se kiva jos pystyttäisiin todistamaan. Matematiikka pystyy kyllä todistamaan että monimuuttujaisessa mallissa ei voi operoida puolen asteen heitoilla tuloksessa. Kunkin muuttujan virheväli aiheuttaa paljon suurempaa epävarmuutta. Lähemmin Nicolas Taleb: Skin in the Game.
Jo tämän perusteella voi sanoa että Pariisin ilmastopäätökset eivät perustu tieteeseen.
Entä kumpi on oikeassa, Max Planck-instituuutti vai IPCC?
Ilmoita asiaton viesti
Muuten hyvä juttu, mutta otsikko on vähän väsynyt. Siitä lähtien kun Milan Kunderan romaani Olemisen sietämätön keveys (1983) ilmestyi, on joka toinen toimittaja kirjoittanut milloin minkäkin sietämättömästä keveydestä niin usein, että tämänlainen otsikointi tuntui sietämättömän kuluneelta jo kolmekymmentä vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten hyvä juttu, mutta otsikko on vähän väsynyt
——————————————
Totta, mutta juuri siitä syystä se sopikin mielestäni hyvin otsikoksi. Minä kun olen vähän väsynyt jokapäiväiseen valehteluun mitä täällä esiintyy.
Ilmoita asiaton viesti
Kukapa ei olisi. Vaikka hourulan väen ilmastoprofeetta, omakustannekirjailija Mikko Paunio on kadonnut jo korviaan myöten Oikean Median kaninkoloon, denialismin papanoita pyörittelee täällä vielä monta muuta huumorimussukkaa. Ihan hienoa että joku jaksaa joskus vääntää näitten vatipäitten kanssa.
Ai niin, jotain edistystä sentään: kukaan ei ole vielä mussuttanut profiilikuvastasi. Yhteen aikaan täällä joku sai päänsärkyä siitä. Kehotin joskus kääntämään vaikka kännykän toisinpäin jos migreeni siitä hellittäisi mutta siitäkin se otti nokkiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös ne Makkosen genitaalit riipu ihan normaalisti. Ei kai kellään tuollaista naamaa ole.
Lamminpää lässyttää Pauniosta. Paremminkin kannattaisi lukea hänen kirjojaan. Ensimmäisessä 1980-luvulta hän kehottaa ottamaan lisää ydinvoimaa käyttöön mutta vihreät vastustivat kovasti. Kumpi siis oli oikeassa jos vihreät hitaasti alkavat omaksua Paunion ehdotuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Karinen on tosiaan yksi näistä huumorimussukoista jonka ansioksi voidaan lukea se että hyvänkin kirjoituksen kommenttiosastosta tulee kylähullujen kokoontumisajot.
Kyllä minä tiedän mikä on lukemisen arvoista. Paunio ei ole. Paunion kirja on osoitus siitä miten voidaan tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä aiheesta tutustumatta tutkimuskohteeseen, käyttämällä kelvotonta metodia, tekemättä taustatyötä ja todentamatta väitteitä. Teos on ikään kuin tieteelliseen maskiin sonnustautunut ennakkoluuloinen pamfletti. Nykypäivän ja kahdeksankymmentäluvunkin vihreiden aatteista olisi helppo tehdä myös oikea tutkimus. Niitä voisi tutkia esimerkiksi analysoimalla puolueohjelmia ja aatteellisia pamfletteja, mutta Paunio meneekin ”analogian” turvin tutkimaan natseja etsien heistä yhtymäkohtia nykyajan vihreisiin. Analogiasilmälasit päässä voidaan löytää yhtymäkohtia ihan minkälaisten asioiden välillä tahansa. Paunio ”osoittaa” vihreiden ja natsien väliltä paljon samanlaisuuksia, kuten luonnonsuojelun, pakanauskon, kasvissyönnin ja eläinten oikeuksien kunnioittamisen.
https://agricolaverkko.fi/review/vihreat-natsit-jatteenpoltto-ja-hygienia/
Ilmoita asiaton viesti
1980-luvulla Paunio kävi vastustamaan Peter Lundia joka vastusti ydinvoimaa yhdessä vihreiden kanssa.
Nykyisin vihreät ovat pitkin hampain kääntyneet Paunion kannalle.
Joten kumpi on ollut enemmän oikeassa?
Peter Lund on aina ollut sekaisin joten siitä suunnasta ei koskaan kannata odottaa mitään järkevää.
Ilmoita asiaton viesti