Hallitus ei ymmärrä yksinyrittäjän arkea

Hallitus ja elinkeinoministeriö on myöntänyt kustannustukea myös yksinyrittäjille koronan aiheuttamaan myynnin romahtamiseen. Pääehtona tuen saamiselle on, että liikevaihto on pudonnut vähintään 30 % tiettyjen vertailukuukausien välillä.

Mutta miksi kustannustuki lasketaan liikevaihdosta? Voisi olettaa Suomen hallituksen ja elinkeinoelämän vastuuministeriön ymmärtävän, että yrittäjän tuloyhtälössä tulos on se ratkaiseva tekijä, ei liikevaihto.

Mitä tämä laskutapa käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että jos yrittäjä tekee pidempää päivää, hän ei välttämättä saa tukea. Yrittämisestä ja ahkerasta työnteosta rangaistaan.

Otetaan esimerkiksi taksiyrittäjä, joka on aloittanut yritystoiminnan syksyllä 2019.

Hänellä vertailukuukaudet ovat tammi-helmikuu 2020, verrattuna heinä-lokakuuhun 2020. Tuen saanti edellyttää, että liikevaihto per kuukausi on pudonnut tammi-helmikuuhun verrattuna keskimäärin vähintään 30 %. Alkuvuonna yrittäjän liikevaihto oli 6000 € kuussa ja tuntiansio 30 € eli yrittäjä teki 200 tuntia töitä. Vertailukuukausina heinä-lokakuussa liikevaihto oli myös 6000 €, mutta koska tuntiansio oli vain 20 €, niin yrittäjä joutui tekemään 300 tuntia töitä ansaitakseen saman verran.

Tämä ahkeruus ei kuitenkaan johda kustannustukeen, koska liikevaihto ei ole pudonnut. Jos yrittäjä olisi sen sijaan tehnyt normaaliin tapaan 200 tuntia töitä kuukaudessa tai vaikka laiskotellut yhden kuukauden heinä-lokakuussa, niin hän saisi tukea, koska liikevaihdon pudotus olisi tällöin yli 30 %.

Tässä kuvailtu yrittäjän ahkeruus työskennellä 100 tuntia kuukaudessa enemmän johti kustannustuen menetykseen eli hän menetti vähintään 2000 €, mutta luultavasti useita tuhansia euroja. Tämä vain sen takia, että teki enemmän töitä, jotta sai kaikki laskut maksettua.

Toivon, että jatkossa maamme päättäjät selvittäisivät ja huomioisivat edes pienyrittäjän perusasiat tehdessään tällaisia päätöksiä. Elinkeinoministeriössä virkamiesten olisi hyvä suorittaa yrittäjien peruskurssi, mutta jos ei ole aikaa, niin voi myös kääntyä Suomen yrittäjien puoleen ja kysyä neuvoa.

 

 

JuhaMalmi

Hei! Olen 56-vuotias kaupunginvaltuutettu Vantaalta. Puolueeni on KD. Koulutukseltani olen ekonomi, KTM, LKV. Tällä hetkellä toimin taksiyrittäjänä. Tärkeimmät arvoni ovat rehellisyys, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys ja isänmaallisuus. Pidetään Suomi Suomena. Annetaan arvo vanhuksille ja turvataan lastemme tulevaisuus. Rakennetaan yhdessä Suomea, tätä maata, jota rakastamme. Ei unohdeta heitä, jotka eivät pärjää tai ovat heikommassa asemassa. Kunnioitetaan lakeja ja pidetään järjestys. Pidetään yhtä - me suomalaiset.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu