Aitoa ja perustavaa sananvapautta

Tavan kansalaisena keskustellen esim netissä, kannattaa vaatia asiallista osallistumista. Tämä senkin takia, vaikka asema ei olisi tavanomaista kummaisempi, eikä tällaista haluis ylittää koskaan.

Jos keskustelijana ja asiankäsittelijänä tavan osallistumiskunnioitusta on liittää toimintaansa vasta hyvien asemien jälkeen, saavutus tästä paikasta tarkoittaa helposti puhetta, johon ei ole enää liittää tasaveroisuutta ja luontevuutta, jossa toteutuu joustavuus ja keskinäistehokkuus.

Jos tavallisten asioiden käsittelytarpeen takia tulee kovin houkutelevaksi tai välttämättömäksi luoda kunnon paikka ilmaisijana, luo kulttuuriin omalta osaltaan sitä mentaliteettia, josta pohjasta lähtee diktatuurisempaa viestintää, joka ehkä reaalisesti vaikuttavinta, ja käytännön tarpeita ajatellen riittävän oloista.

Demokratiassa ei tulisi tarvita luvanpyyntöjä sille, että juttelee tärkeäksi kokemistaan asioista, ja odottaa asiallista osallistumista, vaikka olisi jotain teemaa ajatellen aloittelijan valmiuksin liikkeellä. Muu on myönnytystä toimivalle sananvapaudelle, ja luo tosiaan pohjaa jopa hirmuhallinnoille, ja yhteiskunnalliselle epävakaudelle, joka tarvitsee Put.. rauhanturvaajia ja vapauttajia.

Sananvapautta ja asiankäsittelyoikeutta voi vaatia perustellusti. Tärkein osa tätä on reaalisesti ottaen se, että ollaan linjoilla.

Jos keskustelijasta, tai vuorovaikutustahosta halutaan irtiotto, tämä on oma toimintonsa. Voi olla myös tärkeä ja vastuullinen toimi, tai päinvastoin. Riippuu tilanteesta.

Perusasiat eivät ole kovin vaikeita. Kun kohdallaan, ei tarvitse käräjöidä turhia, vaan energian voi ohjata suoraan tekemiseen. Vähemmän jää myöskin paikkaa valittamiselle, joka liiallisena on liittää vampyrismiin.

Sananvapauden sijaan puhuisin mieluummin osallistumisen reaalioikeudesta. Puhe ja kirjoittaminen, on vain osa osallistumiseen kuuluvaa toimintakirjoa.

Toiminta kun on se kokonaisempi juttu tässä, helpompi arvioida myös rajoja, joita mukaan on järkevä liittää. Toiminnanvapaus käsitteenä voi kuulostaa tilanteelta 007. Sitä on myös sananvapaus, tietyissä extreme-tilanteissa.

Jos 007, sopivaa vastapainoa tuo ehkä 008. Jos ei, niin eiköhän noita tulokulmia riitä, sekä mahdollisuutta numerointiinkin.

Politiikkaa voi ajatella tällä tavoin kokonaisempana, ja vajaalla kun toteutuisi, jotain menisi samassa suhteessa vinoon.

Sahataanko tasapainokohtien molemmin puolin, tai minkä sellaisten, tai minne syrjään onnistutaan juuttumaan, ja mitä on vasta/tasa-painotus tuossa tilanteessa, jne… Monenlaista varmaan toteutuu, tosin klassisia varmaan eniten. Milloin ei muuta ehkä ole odottaa?

0
juhamyllarinen
Lappeenranta

Kynnyksetön email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu