Eliittivapaus, etuoikeutettu lupa toimia

Kun nykyään puhutaan itsekkyydestä, egoismista, tai individualistesta suuntautuneisuudesta, … siis jostain varsin piittaamattomasta asenteesta, .. niin näitä asenteita kun seurattaisiinkin nopeammin, kun valloittavina alkavat. Näin aloitustapojen oikea luonne käy selkeämmin ilmi kaikille.

Yksityinen yritysmaailma voi valikoida / priorisoida tekemisensä, tuloksen perusteella. Björn Wahlroos totesi tämän niin, ettei yrityksillä ole moraalia, tai yrityksillä ei tarvitse olla moraalia. Voisin itse lisätä tähän sen, että hyveellisempää jos on, tai kestävämpää, niin se valuu samaan, ja paremmasta saa palkkion sijaan, jotain heikompaa suoraan, ja pitemmällä juoksulla.

Paavi kommentoi tänään eräässä artikkelissa tätä talousjärjestelmää. Kapitalismikaan ei tähän täysin satu, ts viittaus menee ohi, eikä liity oikein ymmärrykseen, vaan sen vajeeseen.

Kyseessä on selkeämmin havaiten populistisuus, hetken tarve, ja kavennetut työmaat. Siitä kun poiketaan, ollaan menty kauas ideaalisuuksiin, kankeuteen ja keinotekoisiin viritelmiin. Samalla tapaa helppo ajatella skeptisesti kummastakin, vaikka toinen karahtaa nopeammin, kun suurin osa ei pitkämielisyyksiin jaksa ryhtyä.

Eräs iso ristiriita oikeudenmukaisuutta ajatellen on siinä, että tavan kansalaiselta odotetaan hyveellisyyttä, ja toiminta (sopiva) tulosalueella ei lupia kaipaa. Tavan kansalaisuus on tässä kaukaisuutta etuoikeutetusta ryhmästä, ts eliitistä. Vaikka eliitin käsite halutaan häivyttää, harva asia vaikuttaa käytännössä samalla tapaa.

Tuloskaan itsessään ei vielä merkitse, vaan sen täytyy olla sopivassa kanavajärjestelmässä, jotta eliitinvapautta olisi saatavilla, ts mahdollisuutta toimia odotusten mukaisesti, mikä on sama asia.

Eliitin ei tarvitse olla järjestäytynyt. Voisin tässä viitata aiempaan b-kirjoitukseeni, tämän ilmiön rakentumisesta: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhamyllarinen/paikallisen-sopimisen-eriarvoistava-riski/

juhamyllarinen

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu