Ilmeneviä vajeita, ei syytä tiivistää sananvapauden ongelmiin

Kun joku nostanut esille sananvapauden ongelmaa… yleisesti ottaen, tätä on vaikea hoksata, koska keskustelu voi todeta kulkevan ihan tavallisesti.

Ajatellut jopa niin, että sananvapaus (SV) itsessään (ja välineenä), ei olisi tosi isosti arvo, tosin tähän kommenttiin, tuli lisättyä se, että…

Jos SV kohdistuu toisarvoisiin, sananvapaus voisi olla jopa ongelma-arvoista. Kun kanavoituu ohi tarpeellisemman, peittää helposti alleen mm tärkeäarvoista havahtumista.

*

Todellisuudessa, ongelmiin sananvapaudessa on törmätty, ja koskee nimenomaisesti tiettyjä aihealueita.

Ongelma ei ole kaikkien havaittavissa, mutta jonkin verran voi havaitsemattomuus tarkoittaa dissaamista.

Tänään törmäsin Britannian parlamentin käsittelyyn, ylimääräkuolemista.

Linkkiä en uskalla laittaa tänne, enkä Faceen. Voinee löytää tavan haulla, jos kiinnostaa.

Ei ole ainoa hankalasorttiseksi koettu aihe.

*

Vaikka tiettyjen aiheiden sisällönkäsittelyhankaluutta olisi, ei sananvapaus välttämättä ole se relevantein tapa kuvata ja tiivistää ongelmaa.

Mieleen tuli yksinkertaisesti se, millä tavoin keskustelua ja käsittelyprosessien sisältöjä hallitaan, ja pidetään sopivilla alueilla.

Sodissa julkisen alueen aihekarsinta korostuu.

Tietyt agendat turvataan, varsin ymmärrettävistä syistä, ja muuta tuodaan vähemmän esiin. Valikointi täällä päin, varsin pehmeästi.

*

SV-ongelman sijaan, tulisi enemmän puhua otteen kiristämisestä, joka näkyväksi kerrottua epädemokraattisemmissa valtioissa.

Esimerkiksi käy Kiina, vaikka menetelmät tosiaan ei yhtä rajut, ainakaan menetelmien lanseerausvaiheessa.

Ongelma on siten Kiinan malli, tai jokin totalitaarisempi linja, siinä kun sananvapauden katoa nostetaan esiin.

*

Mieleen tulee myös isot julkiset mediat, kuten Face, Youtube,… jotka tuntuvat olevan hallinnoinnin alla, ja vähän kyseenalaisella tavalla.

Suurtoimijoita hallitsevien ote voi toki paikoitellen (tai globaalisti) hyödyttää, sillä toimintavaltaa on saada selkeämmin mukaan. Win-win, ja joihinkin nähden ei ihan näin.

Otteen lisääminen, ei koske vain sananvapautta, tai tiettyjen julkisaiheiden hallinnointia. Konkreettinen kulkee yleensä ilmaisullisen tason kanssa jotenkin mukana.

*

Kun kyseessä AI-aika, ja tosiaan yksilövalmiudellinen seurantamahdollisuus, sekä tarkkuus, ja ennakoimisten parantelu entisestään…

Nämä voivat tosiaan olla kokeiluja. Pienten siirtojen kautta, tulee globaalia kenttää testattua tehokkaasti.

Kokeilevasta oppimisesta on puhutta paljon ennen näitä päiviä. Dataa tosiaan on louhia, eri tapahtumien nostamisen kautta.

juhamyllarinen
Avoin Puolue Lappeenranta

Herr Wisser and Besser (der),
Mutta myös ...
Von Buchen Huchen-Bacher,
i ab-und-hups Sucher.

Ajatukseni maailmasta on tasapainoinen ja eheä, läheltä ja kaukaa. Pidän yksinkertaisuudesta perusarvona, jolle voi rakentaa muutakin jos tarve.

Hyvän maailman peruskaava on helppo. Joka asemassa tekee sen, minkä tietää hyväksi, ja jos ei, on valmis kokeilemaan uutta, jotta löytää perustaa.

Sama periaate kun joka tasolla, jos tasoja on erilaisina... voi aidosti odottaa läpilyövää tervettä normalisoitumista.

Kynnyksetön email: juha piste myllarinen että gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu