Isä Aurinkoisen, on tämä Maailma, niin levossa ja sodassa

Tutkijat ovat joskus maininneet ihmisten tiettyjen, sanotaan vaikka henkisten peruskykyjen romahtamista, nykyajan ihmisillä, ja maininneet mm älykkyyden vähenemisen, ilmiönä.

Joukossa tyhmyys tiivistyy (ja varmaan jotain muutakin), sanoo eräs sananlasku. Voi myös lisääntyä, tosin lisääntymiseen voi liittyä omanlaisia reunaehtoja, jonka jälkeen toisenlaisempi suunta tulee mahdolliseksi. Vaikea sanoa näistä, ainakaan kattavasti, vaikka asia ei ole mahdoton, lähestyttäväksi.

Yleinen problemaattisuus, keikahtavuus, … kyvykkyyden suhteen on kuitenkin perinteinen, ihmisen ja yhteisöjen elämään liittyvä seikka. Kyvykkyys on potentiaalia, ja jos sitä voi kohdentaa sopivan laajasti, omaan käyttöön, niiden kyvykkäiden kesken, tuloksia paranee.

Kun kyvykkyys lisääntyy, oli se älyä tai muita hengen voimavaroja (mm hoivaa), tietoa tai ammatillista osaamista, niin laajana tämä potentiaalien kohdistaminen kokonaisuudessaan, ei olekkaan enää läpihuutojuttu, ja jos toteutuu, voi toteutuma olla hankaluus kaikille, tai osalle porukasta. Kaikissa kehyksissä, ei potentiaali ole välttämättä kivaksi arvioitu asia. Iso teema analysoitavaksi.

Venäjällä, joskus Stalinin aikoina, tapahtui sellaista, josta on mainintoja muissakin yhteyksissä. Tietty älymystö, tai paremmin perillä oleva ihmisjoukko, voi päätyä ongelmaksi, josta on yritetty selvitä eri keinoin, onnistumisen vaihdellessa.

Natsisaksan aikaan taisi olla myös tuota. Ilmiö on kuitenkin yleismaailmallinen, ja samaa esiintyy helposti joka tasoilla, myös työelämän kohdissa, jossa valintoihin ja jakoon on vaikutusmahdollisuutta.

Jenkeistä on joissain läntisissä sivistymaissa tsoukkailtu jenkkiä mätskyttävistä massoista, joilla leikkaa sen tasoisesti, että Trumpin voi täältä katsoen, kokea olevan hyvin aikaansa puhuttelevaa ainesta. Trump tuskin käy tähän tuskin esimerkiksi, kuin ajankohtaisen polttavuutensa takia, ja sekin pääosin muiden ansiota.

Ehkä tässä on huomattavissa sellaista ongelmallistumaa, joka siis ei näy niin hyvänä suoriutumisena, kuin mitä kivikautisissa oloissa oli pakko toteuttaa, ihan selviämisen kannalta. Veikkaisin kuitenkin ”toiminnallisesti rakentunutta henkistä skolioosia”, johon on tosiaan luontaista viettoa. Voima on hyvin todellinen, ja kuvausarvoinen, tosin en siitä enempää.

Kun matkanteko, tai suoritukset ovat yhtä hakemista, ja toisaalta toimintojen mutkistelu ei oikein viittaa johonkin hyvään ja tarkkaan seurailukykyyn ja tehtävien haasteellisuuteen, vaan suoraviivaisesti otettava näkyy erityisen vaikeana, niin tuskin on ihan kaikki muumit jonossa, ja jos jonotetaan, niin näiköhän ihan sille ovelle, joka on jonottajille kunniakasta.

Joskus on puhuttu Rooman aikoihin siitä, miten juomavesissä oli lyijyä, tai ihmiset olivat henkisesti siinä tilassa ratkaisevilla kohden, että tavan toiminnat kävivät utopiaksi. Henkisen tason laajempi olotila näkyi konkreettisesti kaikessa, vähän kuin psyykkisesti sairastuneella.

Nykyajan nuorista on jo jonkin aikaa puhuttu samaan sävyyn, siis siitä eräästä veöstön ajallisesta ryhmittymästä, jonka olisi tarkoitus ottaa joskus suurempaa vastuuta kaikesta. Pullamössöön voi kuulua jopa epätietoisuus sukupuolisuudesta, ja mitä kaikkea epäselvyyttä. Listaa lienee läpikäytäväksi.

Kun meininkiä tuntee enempi, tekisi kuitenkin mieli summata ajatus tästä, erään ajan polttavimmaksi nostetun kysymyksen kautta. Arbeit, työttömyys, kuten entisaikojen Saksassa. Melkein kannattaisi laskea ne elinvuodet, joita heikkokuntoiset ovat menettäneet erilaisen rakentelun takia. Millä tavoin menneen lohkaisun voisi korvata?

Tällaista ei ehkä kannata lähteä hakemaan, toisin kuin Hitler teki. Kehitykset voi nähdä projekteina, jotka avaavat tarkastelun paikkaa, kun päätetään aktiivisesti olla toimimatta.  Milloin näin käy, tai onko joskus annettu levolle arvoa? Millaisia voivat erilaiset lepäämisen tyypit olla, eri tasoja koskevasti?

juhamyllarinen

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu