Kekkosen epäsuora kutsu punavaltaan

Kekkonen: Älkää koskaan päästäkö Kookoomusta valtaan.

Epäsuorasti tuo tosiaan merkitsee sitä, että käytettävä voimia, tuollaisen valtatilanteen estämiseksi.

Kekkonen mitä todennäköisesti koki paljon asemaansa kohdistunutta painetta, tosin pärjäili jopa politiikan kentällä. Tästä on jäänyt oletusvallalle huono jälkimaku.

Epäsuorasti Kekkosen voi sanoa kokeneen relevanttia uhkaa, ja tosiaan enemmän tietyltä suunnalta.

*

Koska on ollut linjamies aitona, kahden isomman voiman välissä, sitä ei ehkä ole tajunnut, että asetelma tulisi paikatuksi jollain vahvemmalla, mutta huokoisemmalla, johon toisaalta moni terä käy paremmin.

Seurauksena on ollut tosiaan enemmän vasemmiston valtaa, kunnes tilanne kääntynyt perinteiseksi, ts paikka mennyt voimakkaammalle toimijalle.

Vaihtoehtoina on tosiaan olleet kollektiiveista enemmän ammenettava voima (mahd. globaalituin), ja toisaalta eri tavoin yhteenkäyvä eliitti (mahd. globaalituin), ja lopuksi eliitin aikaansaannos selkeämpään lisävaltaan joukkoistamisen kautta.

Demokratia ainakin nykykäytännön perusteella, nojaa vahvasti enemmistövaltaan, ja siinä kun enemmistöltä lähtee myönnytystä, tämä käy asetelman epäsuorana vahvistamisena.

Sama myönnytys vallan alueella, toimii toki toisessakin tilanteessa, vallitsevan valta-aseman hyväksi.

*

Reaalitoimijana, Kekkonen ei osannut ehkä kuvata tilannetta tällä tavoin yleisenä, ja vaikka olisi, tuskin olisi jutellut ihan näin.

Vallankumousten saavuttamat taantumat ennenpitkää, näkyy samalla tapaa asetelmasta, ts keikausten ei tosiaan tarvitse aina olla hiljaa tapahtuvia, tai vain suurempaa rytäkkää.

Paraikaisesti Israel on alueellaan vahvoilla, ja perustanut vahvuuteen liittyvän kasvun yleiseen tukeen, jota maailmalta saanut, holocaustin jälkeen. Oikeus Israelissa toimii nykytilanteessa, kuten täällä 1918.

Sama koskee Venäjää, joka jonkin verran myös ala-asemasta lähtevä, ja motivationaalisesti toimet perustuu vähän samaan.

Jenkeissä on myös samaa irtiottoa Imperiumista, mutta kauempana historiassa, ja asema selkeästi jo erilaisempaa, kuin mitä Israelin tai Venäjän tapauksessa.

*

Vasemmisto läpäisi myös Kiinassa perinteisemmän, jota siellä tosin ei varmaan ollut yhtä suoraan kutsua oikeistoksi.

Kyse enemmän uudisvoimista, ja ehkä tilanteessa, jossa perinteinen juurituntuma vähän hukassa, kun toisaalta mallia pukkasi maailmalta.

Kiinassa vallankumousta oli tosiaan vasemmistovoimin, ja sitä kestänyt pisimpään.

Toisaalta Kiina taida toisaalta olla täysin kapitalistitonkaan, vaikka johtava taho on rakenteeltaan virallisempaa valtaa, kun muualla enemmän edustajien takana.

Venäjällä oltu tiukemmin vasten voimalinjaa, jolloin vasemmisto on ollut välinettä, siinä missä perinteinen oikeisto-ottoisempi.

Venäjän tapaus tarkoittaa enemmän ääriliikkeitä ja vaiheita. Kovuus näkyy edelleen, ja tosiaan sille vastakkainen.

*

Vallan tavoittelun suhteen, vasemmisto ei ole sen kummempi.

Koska vasemmisto kuitenkin asettuu vastavoimaksi, tai ei voi olla näin tekemättä, tilanteesta seuraa vasemmistoa, sen tyranniaa, tai paluuta entismallisempiin.

Kyse on vähän samasta keikauksesta ja tilanteen aiheuttamasta ongelmasta, joka poiki mm Perussuomalaisuuden.

Vahva oikeisto, luo tosiaan epäsuoraa kutsuntaa vasemmistolle, jopa ääriliikehdintään, kuten terrorismiin.

Kyse on vähän kuin ILMUsta, vähemmän kiistanalaisena.

*

Otsikon väite perusteltu edellisen osion tapaan, jolloin originaali alkusanoma käytännön ilmenemänä helpompi todentaa.

Reaktiivisesti ensin se vaikuttavampi (ja mieleenjäävempi) Kekkoselta, ja epäsuorasti muu, mutta tosiaan vaikutuksen kautta, jolloin on astetta vaikeampi juttu, kun ei asetu samalla tapaa kielellisyyteen.

*

Kun sitä vahvempaa ja kovaa, fysikaalisestikin pursuilee helposti yli.

Kyseessä käytännössä hajoituksellisuus, jolloin kontrolli tässä suhteessa must, vaikkakin voi taitamattomasti toteutettuna, aiheuttaa liikaakin ristiriitaa.

Hajoituksellisuus ei tosiaan vain punaista ja vasemmistoa puoluekentälläkään, vaan myös mariginaalimpia puolueita, jopa liikkeitä, joista tilapäisemmät ovat esim sotilasjunttia, ja perinteisiä kaappauskokoonpanoja.

Asetelma kannattaa tosiaan nähdä yleisesti, ja toisaalta eri tapaukset mahtuvat hyvin tähän leviämisen painemalliin.

Toisaalta, maailma selittyy parhaiten tälläisen valtaprosessikulun kautta.

*

Kekkonen mainittu, koska tunnetaan paikallisesti hyvin.

Toisaalta, häneltä jäänyt suoraa sitaattia asetelmasta, jota ei ehkä tulkittu, kuten olisi voinut olla jo aiemmin mahdollista.

Käytännössä Kekkosen kautta, ei tällaisia perusastelmiinsa luiskahtavia kuvioita tarvitse ilmaista, että ottavat rakentuakseen.

Toisaalta, vaikka tasapainottavaa on ollut laittaa mukaan vaikuttavana, toteutuma on kuin kuria ja herran nuhdetta pitävän vanhemman, ja jälkipolvi ryöpsähtää toiseen suuntaan, kurikuurin mukaisessa suhteessa.

Kekkosen omat sanat menee vahvistukseen, myös perinnetietämyksen voimin, jota tietysti soveltaa myös itse K-heppuun.

Kieltolaki vastaanotettavana, jotain samalle tasolle asettuvaa, samoin kontrolli yleisenä, ja se miekka, johon voi päätyä hukkumaa, jne.

juhamyllarinen
Avoin Puolue Lappeenranta

Herr Wisser and Besser (der),
Mutta myös ...
Von Buchen Huchen-Bacher,
i ab-und-hups Sucher.

Ajatukseni maailmasta on tasapainoinen ja eheä, läheltä ja kaukaa. Pidän yksinkertaisuudesta perusarvona, jolle voi rakentaa muutakin jos tarve.

Hyvän maailman peruskaava on helppo. Joka asemassa tekee sen, minkä tietää hyväksi, ja jos ei, on valmis kokeilemaan uutta, jotta löytää perustaa.

Sama periaate kun joka tasolla, jos tasoja on erilaisina... voi aidosti odottaa läpilyövää tervettä normalisoitumista.

Kynnyksetön email: juha piste myllarinen että gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu