Kekkosen perintö nuijittu suohon

En tosiaan ole varmoilla näistä kirjoituksista. Sen mukaisesti voi arvioida.

Mieleen tuli se, että on mahdollista, että Kekkosen sovitteleva ja siltaa tekevä suhde Venäjän kanssa ajettu pikkuhiljaa alas. Seurauksena olisi tämä, jopa Suomessa, ei vain Ukrainassa, jossa Kekkosen tapaisia on puuttunut, samalla tapaa kuin Baltiassa.

Selviytymiskeinonsa kullakin, tosin Suomen olisi kuulunut pitää kiinni omasta vahvuudestaan, suhteessa Venäjään. Vieläkin voi jotain tehdä.

Venäjä hyötyi aikoinaan jonkin verran siitä, että Suomi oli avoinna länteen. Suomen menestys, toi Venäjällekin jotain. Näin länttä voitiin toleroida. Tällaiset on mielestäni tärkeitä, etenkin selkeän ja koko maailmaa ajatellen pitkästi vaikuttavan irtiottajan tapauksessa. Kekkonen puhuisi näistä varmaan jo perkeleen kielellä.

Ei ole minusta epäluottamuksenosoitus se, jos nykyjohdot eivät ole voineet liittyä naapuriinsa samalla tapaa, kuin mitä aiemmin, kun aiemmin tässä oli suoranaisempi pakko, ja kokemusta pohjilla, varsin lähivuosilta.

Tulisi olla luonnollista, että siinä kun ihmisiä on erilaisina, erilaisia linjoja painottavina, synkkaus ulkomaailmaan vaihtelee, tällaisen tekijän mukaisesti.

Venäjä (Neuvostoliiton aikaan), piti kuulemma joskus suhteitaan Suomen suuntaan melko lupsakasti. Tämä mielikuva jäi Seppo Tiitisen kerronasta, jota ensimmäisen kerran kuuntelin pikkasen.

Kuka on milloinkin se paras henkilö, suhteessa tiettyyn suuntaan. Diversiteetti, ts yhtenäisyydestä poikkeaminen, voi tässä olla aidosti voimavara, eikä vahvuuden vastainen seikka.

Hävettää oikeastaan kuulla näin typer… toistoa aiheista, joissa tulisi olla mukana vähän enemmän kykyjäkin, siis tavan maalaisjärjen venyttelyä, eikä urakoivaa alisuoritusta.

***

Laitan linkin Tiitisen haastattelusta vaikka kommenttiosioon.

Haastattelussa kävi selville myös muutos, joka toteutettiin Presidentin valtaoikeuksille, ts parlamentin vahvistamiseksi, ja hiukan kyseenalaisin perustein, mikäli oikein ymmärsin Tiitistä, kun jälkikäteen virkamisvuosistaan juttelee jo, hiukan vapautuneemmin.

Päästiin paremmin EUn, kun oli pahimmat esteet raivattu tieltä. Muutosta on kokonaisuudessaan vaikea arvioida, vaikka tämä kannattaa mainita, koska varmasti merkitsee jotain.

Voi olla, että parlamentarismin painotus tuo enemmän sopulismia, mitä EU on, ja kassassa jotain merkittävää, tosin vain jos jotain Venäjän tapaista ilmenee. Melkoista settiä. Ei varmaan mennyt tämä tulkinta ihan ilman oikomista, tosin mehevä mainittavaksi.

Käytännössä jos ajattelee EU-pöytää, niin aika erilaista siellä olisi, jos kustakin maasta olisi yksi ihminen edustettuna, jolla selkeää linjaa, kansan hyväksymänä, tiettyihin tilanteisiin tuotuna. Vastapainoa härdelliperäisemmälle. Ei rahkeita arvioida tällaisia, mutta ei toisaalta tarvitse yrittää tosi paljon vakuuttaa ketään, ihan kaikella vaihtoehtoisella.

Venäjä-keissi jos leviää pitkin Eurooppaa, jne, kannattaa kaikki potentiaaliset, tai sitä epäsuorasti tuovat näkemyset, yrittää käydä läpitte.

Extremeä hyödynnettäväksi, olisi Macronin paraikainen kontribuutio, tässä sopassa (Venäjän nöyryytyksen vastainen linja). Tätä erilaisuuden arvostamista voisi korostaa, vaikka ajatustapa on juuri päinvastainen vallitsevana. Sen takia hyvä mennä viestin, myös äärilaitaisempana versiona, kun on toisaalta normaalia käytännön maailmaakin.

Jos ei savua ilman tulta, niin yleisesti voisi myös tokaista, ettei aina tulta, ilman vettä ja jotain osuutta höyryistä, ja viilentävistä pisaroista. Tämä yleislöydös on simpula, mutta voi olla tosi arvokas.

+1
juhamyllarinen
Lappeenranta

Ajatukseni maailmasta on tasapainoinen ja eheä, läheltä ja kaukaa. Pidän yksinkertaisuudesta perusarvona, jolle voi rakentaa muutakin jos tarve.

Hyvän maailman peruskaava on helppo. Joka asemassa tekee sen, minkä tietää hyväksi, ja jos ei, on valmis kokeilemaan uutta, jotta löytää perustaa.

Sama periaate kun joka tasolla, jos tasoja on erilaisina... voi aidosti odottaa läpilyövää tervettä normalisoitumista.

Kynnyksetön email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu