(Korona-)Hoitojen kustannuksista

Koronavirus on päätynyt olemaan osana perusluontoa, jota ihminen ei voi välttää, eristämättä itseään muusta, eikä päinvastainenkaan ehkä onnistu.

Koronaeristys voi onnistua tiettyyn rajaan asti rokotteilla, mutta linja tulee maksamaan paljon, ja käy ajan myötä mahdottomaksi, etenkin kun innostumme tuottamaan juuri näitä ongelmia, ja myös näiden hoito johtaa samaan.

Tuon vuoksi, koronan takia hoitoon päättyneiden kustannukset ovat epäoleellista. Mitä terveydenhoidollisesti ei kyetä, se jää tekemättä.

Se, että priorisointitarve alkaa juuri koronasta, tai jostain tietystä ilmiöstä, on valikointia, jota aiemmin ei ole tehty, tähän tapaan.

On asioita, joiden vuoksi täytyy jatkuvasti ponnistella, nähdä vaivaa, maksoi mitä maksoi. Yksilöinä kuolemme, mutta emme heitä pyyhettä kehään tämän vuoksi.

Se, että tupakan laittaa maksullisemmaksi, on perusteltavissa (osin) sillä, että valinnanvapautta voi ajatella liittyvän siihen, ryhtyykö tupakan tuottajaksi, kuluttajaksi tai markkinoijaksi.

Sama koskee elintapasairauksia, joihin menehdytään massivisesti, ja joiden kustannukset ovat pilvissä.

***

Mieleen tulee tämänaamuinen törmäys Face-otokseen, Osmo Soininvaaralta: ”Huo­not yksi­tyi­set kar­siu­tu­vat pois ja hyvät jää­vät. Jul­ki­sel­la puo­lel­la huo­no­kin saa jatkaa.”

Vaikka asia on noin, etenkin lyhellä aikavälillä, isommasti ja määräytyvämmästi ottaen, linja on se, mikä liitetään demokratiaan: Vaikka on hidas, kompleksinen ja jähmeä, niin toisaalta vakaa ja turvallinen.

Kun vapautetun toimijan antaa tehdä tehokkuutta, ei ole kovin yllätyksellistä, että löytyy, kun rajoitteita vähän höllentää. Mitä on lasku pitemmän päälle, on eri asia.

Ei ole avaruustiedettä.

+1
juhamyllarinen
Lappeenranta

Kynnyksetön email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu