Kulutus/rikkomis-pakko

Tänään oli YLEn etusivulla artikkeli Hannu Karposta. Aiheutti paljon mieliharmia, eikä kerännyt kannatusta.

Pitkään ajatellut, että käänteisiin tulisi reagoida mieluusti nopeammin. Heti kun jotain kyseenalaista menee, tulisi tällainen nostaa tapetille.

Tarkoitan tapauksia, joilla on yleistä merkitystä. Toisaalta, uutisvirtaan jos reagoi, kyseenalaistavasti, tai tehtävään politiikkaan, tai yleisesti ottaen ristiriitaisuuksiin, niin näitä ei tosiaan tarvitse nähdä ongelmana, vaan potentiaalina paremmasta, kun jotain sotkun tapaista ilmenee viitteenä.

Muutama päivä sitten oli YLEllä artikkeli nuoresta naisesta, joka ompeli jotain, ja sisältönä oli se, miten ekologisesti voi elää. Kun toisaalta tietää, ettei tuontanto yleisesti, voi olla kertakäyttöisestä poikkeavaa (jne), niin muistutus kokonaisuudesta voisi olla paikallaan. Mikä osuus voi jäädä yksittäisten kansalaisten kunnialliselta näyttävälle toimille.

Kokeilla voi monenlaista. Että lähtee kovasti nostattamaan esimerkillistä toimintaa tilanteessa, jossa pääkuvio on jotain aivan muuta, on osallistumisen kannalta väärin, jos asian tietää.

Kulutus lähtee investoinneista, markkinoista ja toimintatavasta. Aikaansaadun siivoaminen ei voi olla se juttu, vaikka jotain siivoamista on pakko joskus tehdä.

Oleellista edellisessä, on kestävän linjan hakeminen, ja toisaalta nojautuminen kuluttavaan tuotantoon, jota pakko myydä. Ristiriita on hyvin tunnettu, tosin tämä ei ole asiaan vaikuttanut. Hankalaa näissä on se, että jos menee vastavirtaan, niin palkitsevuus katoaa, ja pahimmillaan, voi luoda enemmän tilaa kyseenalaiselle.

Jokainen tuottamatta jätetty (väliaikais-)romu on ympäristöteko (poikkeuksia lukuunottamatta). Miten esim hallitus voi aidosti edistää tällaista, vahvalla politiikalla, jos viesti on vasten taloutta?

Mitä ovat oikeasti tehokkuus ja ekonomisuus? Millä tavoin kansalaisella on mahdollisuus minimoida kokonais-kustannuksia siinä, mitä tuottaa, tai ostaa? Tuntus, että pienestä nämä lähtee paremmin, kun suurielkeisesti ei välttämättä päästä mihinkään ratkaisulinjaan, tai jos jotain päätetään, voi se käytänössä osoittautua brutaaliksi, kun tulevaisuuden hyvin linjojen ennakointi isona on vaikeaa.

juhamyllarinen

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu