Länsi vs Kiina

Kiina on ponnistanut köyhästä kehitysmaasta supervallaksi – kommunistinen kansantasavalta täyttää 70 vuotta ((https://yle.fi/uutiset/3-10992996))

Kun otsikko on noin muotoiltu, niin Kiinan nousu on melkoinen saavutus, eikä toisaalta ihme, että jotain säröilee, Kiinan toimissa.

Kiinan politiikkaa pidetään brutaalina, esim Nepalin takia. Samoin muistetaan mielenosoitusten tukahduttaminen panssarivaunuilla, jne. Länsimaisin mittarein, tällainen on suoran havaittavaa ja paheksuttavaa toimintaa. Toisaalta, kun vastassa on käytännössä muun maailman kohtaaminen, niin asia on helpompi ymmärtää.

Mitä on lopulta Kiinan tökeryys, verrattuna länsimaiseen vastaavaan? Voiko verrata jotenkin, merkitykseltään? Ja mistä tällainen Kiina lopulta kumpuaa, siinä kun sitä kielteisenä arvostellaan?

Kiina on menestynyt kommunismimaa. Tämä unohdetaan, ja keskitytään epäonnistuneisiin, ja sotilasvallankaappaustilanteisiin, tai muuhun härdelleihin, kommunismin yhteydessä.

Kommunismin suuntaiseksi luoketeltavan mahdollisesta toimivuudesta voi kertoa epäsuorasti se iso pelko, jota kapitalistisella johtajalla on ollut kautta historian, kommunismia kohtaan.

juhamyllarinen

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu