Morbius ja biologiset kokeilut, ilmaston muuttuessa
Toinen ajankohtaisaihe NATOn lisäksi, on ollut virukset ja (leviävät) sairaudet. Nyt menee jotain maksatulehdusta, pikkulapsilla. Mitähän kaikkea voi seurata tästä ”ilmastonmuutoksesta”.
Tilanteesta tulee mieleen leffa, jonka tulin tänä vuonna katsoneeksi: Finnkino: Morbius: https://www.finnkino.fi/event/303768/title/morbius/.
Päähenkilön ristiriitainen ratkaisu, josta seurasi jatkonäkymiä, joita katsoja voi uumoilla toteutuviksi.
Vaikka Morbius on tarinana mielikuvituksellinen, ja siinä kun tempauksia tehdään hankalina, tai hankalia seurauksia tuovina,… paheksuttavuutta on liittää näihin, joissain tapauksissa.
Nykyään, tarpeellisin tuki taustalle on yleisempi hyväksyttävyys. Tuon jälkeen, näitä voidaan vaatia kokeiltavaksi, ja tie on tällä tapaa avoin, ja yhä avoimemmaksi käyvä.
Selkeästi vaikuttavia rintamia on, tai on ollut sotilaallisella alueella, talouden puolella, lääketieteessä… ja ylipäätään mitä on saatettavissa hallinnon ja kontrollin piiriin, ilman vastavoimia.
Parasta vastavoimattomuutta on tosiaan tarjota sovellettavia tilanteita, valmiille ja aukottomammalle kollektiiville, … tosin on näitä näkymiä myös tätäkin dystooppisempina, mitä rakennevahvuuteen tulee.
Asiallisesti tiivistäen voisi todeta, että kantavat ja selkeät peruspilarit elämäntukena, on saatu kaupungistettua, ts hämäperäistettyä. Nyt voi puhua moraalista, vaihtoehtoisista totuuksista, roistoista, sodista, rikollisuudesta,… relevantisti.
Aihetta luettu jopa 10 kertaa.
Toimiikohan jokin sensuuri, jääkö otsikon aihe kiinnostamattomaksi, tai kirjoittaja dissatuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen otaksunut jo vuosia, että Puheenvuoron WordPress alustalla vääristellään lukijamääriä tarkoitusperäisesti.
Ilmoita asiaton viesti
TS Asiat algoritmistettu sopiviksi.
Tuli mieleen toisaalta tuo otsikko, että onko liian epämiellyttävä, kun itse kuitenkin puhun kriittisesti näistä tapahtumista.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä hieman selkosuomenkielisempi otsikointi vetää paremmin puheenvuorossa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu.
Tämänkertaisessa otsikossa, esim Morbius on hyvä lisä. Tuo suuntaa kulttuurin puolelle, ts kytkee asioita laajemmin yhteen.
Eräs osa selkokieltä on puhuttelevuus, vaikka suoraan tätä ei liitetä selkokielisyyteen. Vaikea ajatella selkokieliseksi sitä, mikä periaatteessa voidaan ymmärtää hyvin selkeyden puolesta, mutta se jää sillä tavoin vaikuttamatta, että ymmärryksen tunnetta edes voi syntyä.
Maailma on tällä tavoin monipuolinen.
Pointti on siitä merkittävä, että jos asioita tarkastelee objektiivisemmin, lataus vähenee, ts liityttävyys. Koskee myös itse käsittelijää. Jotta ymmärrettävyys kerrontaan olisi mahdollisinta, tulisi ilmaisu ankkuroida voimaperäisemmin, ts voimat on näissä myös tärkeitä.
Selkokielisyys käytännössä linkkautuu sosiaaliseen tärkeyteen, ja kielen primitiivisiin koukkuihin. Media ottaa nämä melko tarkasti huomioon, mitä käytännössä kirjoittelua ja otsikoita näkee.
Sisältöpuolella samaa on minusta ”soinismi”. Tällainen on taitolaji, ja oikein käytettynä, tosi tärkeä valmius. Osa ilmaisua.
Joitain aiheita tulisi toisaalta viilentää, jos ajattelee, että polttavuutta on muutenkin turhan paljon matkassa. Helppo nähdä tällainen mahdollisuus, tartuttavuutta miettiässä.
Tartuttavuus on myös osa kielellistä rakentamista, että sanotut eivät ns hajoa mielen tuuliin.
Ilmoita asiaton viesti
Epäselviltä vaikuttavat otsikot saattavat jäädä kyllä klikkaamatta auki.
Ilmoita asiaton viesti