Myrkytetyt yhteiskunnat

https://yle.fi/uutiset/3-11603729: Marja Sannikka: Annamme Suomea ilmaiseksi pala palalta.

Tässä voi olla takana korruptio, muu ratkaisuperäinen väkivalta, tai puitteistamiseen liittyvä piittaamattomuus, tai vaikka kaikki noista. Tiedosta tuskin on ollut vajetta.

Ikävän oloinen diili, voi toisaalta olla niinkin yksinkertainen tapahtuma, kuin yrityksen myyminen, hyvään hintaan. Käytännössä näin erityisesti, jos kyseessä on monikansallinen yhtiö. Puhutaan käytännön tasolla tapahtuvasta valtasuhteiden muutoksista, joissa vaikutus kohdistuu ikävästi diilin ulkopuolisille.

Kun järjestely on tietynlainen, ei voida suoraan ottaen puhua lainvastastaisesta, esim korruptiosta. Vaikutus näissä tosin voi olla paljon isompi, ja systeeminen.

Mieleen tulee myös työmarkkinaneuvottelut. Eletään saman talouden alla, jotenkin keskinäisesti, esim valtion rajojen sisällä, ja palkkioista puhutaan silti työalakohtaisesti, jossain ehkä jopa paikallisesti. Mikähän talous tämä on, jos ajatellaan ylipäätään, että taloutta tulisi olla, jotenkin painotetusti?

Tänään tuli itselleni mieleen se, että parasta tulevaisuustutkimusta on se, että tiedetään nykyisyys. Jos emme saa itseämme kartalle, ihan sama, mitä refleksejä käytämme, selvitäksemme.

Ihmisen keskinäisissä väleissä korostuu valta ja asema, etenkin jos muuta ei ole, tekemispaikoilla, jotka vaikutuksellisimpia. Nämä tarttuu. Diktatuurien ja valtasuhteiden epätasapainon voi liittää melko selkeästi yksipuolisuuteen, joka on myrkkyä ihmisille, siinä missä jokin määrä asettuu myrkyksi, yleisemmin luonnon oloissa.

Myrkytystä ei taida päästä pakoon esim niin, että lopetettaisiin nämä valtiot.

juhamyllarinen

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu