Nykytapahtumien sijoittuminen aiempaan (Venäjä, Natsi-Saksa,…)

Kommunistinen diktatuuria, melkein 100 vuotta, itäisellä naapurilla. Jotain välivaiheita, ja perintöä jatkellaan, näennäisestä talousjärjestelmän vaihtumisesta huolimatta.

Vuosisata on tehty kuilua, sinne suuntaan, lännen toimesta, eikä syyttä. Samaa on tehty sisältä päinkin, tosin sen verran ollut mukana puhdistavaa toimitusta, että jatko menee, ajoittain sopivampiotteisemmin, ja ennenkaikkea, perintö jatkuu.

Jos Stalinia ajattelee ihmisenä, oli tehtävässä kuin tehtävässä, jälki olisi samaa. Siten edustaisi mitä vain, varjo olisi yhtä raju, mihin onkin liittää. Sama sillä jatkajalla, joka duunaili 1930 luvun jälkeisessä Saksassa.

Eurooppaa ei osata nähdä tiiviisti Hitlerinä, eikä Hitleriä ole samalla tapaa liittää kuin (ehkä) erääksi yleismaailmallisen pahuuden ruumiillistumaksi. Juutalaisvihamielisyys kun oli eräänlainen ilmiö, johon iskeä, tai jonka kautta oli avata, laajahkot potentiaaliset markkinat.

Venäjän kohdalla, aikaansaatu leima (tänks Stalin) on liittää talousjärjestelmään, ja kokonaisempaan alueeseen, ja ihmisryhmään. Samalla pitkälle oikeutetusti.

Talouden ja elämisen ongelmat tiivistyvänä Venäjällä, oli kuitenkin sitä, mihin oli iskeä, siinä missä Hitlerillä välineeksi otettavana, se juutalaisongelma, ts juutalaispotentiaali, ongelmaksi tekemisen (lisäkasvattamisen) kautta.

Natsisaksan aikaan, kansa oli paljon sitä, mitä oli tarkoitus johdolla, tosin kypsytysaika jäi lyhyehköksi, vaikka senkin jälkeen saatiin aika hyvin taakse se, mistä on tapahtumina ja elämäänotettuina kertoa.

Muiden osuus näiden kahden tapauksessa on lähinnä se, miten tulevat tukemaan sitä koontaa, jota oli kullakin mainituista Herroilla tarjota, tai miten epäonnistuvat vastustamisessa, siinä kun siihen pyrkivät.

Ilman näitä kahden panosta, ei olisi naapuriamme tuollaisena, tai tapahtumaa ww2, vaikka ehkä jonkun muun vastaavan toimittamana.

Kumpaakaan käännetapahtumaa (ww2, kommunismi) ei toisaalta olisi ollut, jos juutalaisjänniteteeksi koettua, ei olisi ollut vallitsevana, tai jos Venäjällä olisi ollut sopivammat elämän mahdollisuudet, tai jos noita kahta olisi duunattu oikeasti toisin.

Hitler sai kasattua potentiaalia, myös venäläisiin suhtautumisesta, sikä vallitsevien/myytävien rotuajatuksien avulla (plus ww1-nöyryytys, tmvat).

Venäjä tekee nyt vastaavaa, Saksan antamaan kontribuutioon liitettynä, ts saa virtaa kokoonpanoon, ja sen muodostumisene siitä, mihin on tosiaan paljon aiemmin panostettu saksalaisten eräänlaisena kärkenä, sekä toisaalta yleisesti, kuten oli yleistä paljon myös juutalaisiin kohdistuva nuivuus.

Muuten maailmaa on tällaisena ollut pienemmin, ts vaikka vastaavia olisi ollut ja on, ei ne muualta näkyisi tänne pääpaikoilla aivan näin, ja siinä kun tekevät, tiedetään miten niiden yleensä on käynyt.

0
juhamyllarinen
Lappeenranta

Ajatukseni maailmasta on tasapainoinen ja eheä, läheltä ja kaukaa. Pidän yksinkertaisuudesta perusarvona, jolle voi rakentaa muutakin jos tarve.

Hyvän maailman peruskaava on helppo. Joka asemassa tekee sen, minkä tietää hyväksi, ja jos ei, on valmis kokeilemaan uutta, jotta löytää perustaa.

Sama periaate kun joka tasolla, jos tasoja on erilaisina... voi aidosti odottaa läpilyövää tervettä normalisoitumista.

Kynnyksetön email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu