Paikallisen sopimisen eriarvoistava riski

Paikallinen sopiminen voi olla riski, joka jakaa ihmisiä entistä enemmän, ja pysyvämmin. Perustelu on, että paikallisemmiksi viedyt ihmiset, eivät voi pärjätä hyvin yksitellen isompien ja vahvempien toimijoiden kesken.

Kun asiat menevät paikallisiksi, voisi kuvitella, että myös yrityksiä sitoisi paikallisuus. Näin ei välttämättä ole. Yrityksiin ja talouden yksiköihin liittyy selkeämpi yhteys, kuin mitä on yhteys, ja sen mahdollisuus, erilliksi vietyjen kansalaisten tapauksessa.

”Eriarvo-otuksen” hyvinvoivempi pää, voi liittoutua keskenään aivan eri tavoin. Siinä peruste, miksi paikallinen sopiminen on riski.

Suomessa samaan voi viitata paljon puhutun korruptio-käsitteen avulla. Korruptiota on vaikea osoittaa, ja käytännössä korruptiokeissit taitavat syntyä paljolti tulkinnallisuuden kautta, missä taas reagointi tapahtuu, miten hetket ja tilanteet arvioidaan, tai on pakko arvioida. Rakennelma vaikuttaa hankalalta, johon nojataan tällaisessa, ja kyseessä koko systeemi.

Ihmislajin perusselviytymiseen kuuluu liittoutua, ja tällaiset ryhmät voivat linjautua hyvin spontaanisti, koska pelissä on niin paljon, ja ratkaisut sopivina ovat helposti tietynlaisia. Voisi melkein ennustaa, että paras korruptio-rakenteen tyylinen ajautuma syntyy erityisesti ilman suurta korruptiota. Riittää, että maailmaan on yhteyksiä, jolloin asiat järjestyvät sopivasti.

Tehokkainta korruptiota ei voi käräyttää, eikä sitä oikeasti voi käräyttää, näyttöön perustuen. Silti tällainen voi vaikuttaa trendeissä, joista ei seuraa kenellekään hyvää. Tämä taas vaatii oman perustelunsa, vaikka joku mielessä asian voi hoksatakkin.

juhamyllarinen

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu