Passiivisaggressiivinen käytöspiirre (PA)
Lähtötilanne
Kun pyrkii perusteellisiin käsityksiin siitä, mitä maailmalla tapahtuu, ihmisen omia toimia koskien, väistämättä tulee arviointiin, itse toimijuus ja toimijat. Toimet selittyvät paljon sen kautta, millaiseksi ihmisyksilöt ja isommat tahot ovat päätyneet (ympäristökytkentä).
PA
Ihmisenä olemisen kielteisiin piirteisiin, luetaan ehdottoman välttämättömäksi myös paljon puhuttu passiivisarggressiivisuus (PA).
Piirrettä on sovitettu paljon, etenkin suomalaisuuteen. Ei varmaan suotta syyttä.
Asiankäyminen
Piirre, sen löytyminen ja käsitteleminen, yleisesti ottaen, potentiaalista. Käsittely tässä tosin on vähän niin ja näin, sillä yleistä on, että PA ei oikeasti tule käsitellyksi, vaan otettuna tietynlaisena.
Käsittely on prosessi, johon on liittää tiettyjä tunnusmerkkejä, ja jos näitä uupuu, ei julkisesti ilmeneväkään materiaali, oikeasti ole käsittelyä, vaan epäsellaista, ja toisaalta epäkäsittelevyyttä iskostava.
Moni piirre, ilmiö ja muuten hyvä ja napakkakin käsite, voi EM:lla tavalla törkyistyä, ja päätyä olemaan käyttökelvotonta yhteyksissä, johon liitetään turhaan käsittelyä, jota nimenomaisesti ei ole olemassa.
Osallistujien suhtautumistavat epäsuorasti puhuvina, kertoo tällaisten ristiriitaisuuksien olemassaolosta.
PA populariaikaisesti ankkuroituna
PA:n teemassa ei ollut tarkoitus käsitellä niinkään yleistä käsittelyvalmiudellisuutta, tosin teeman sivutuote, taitaa olla sittenkin tärkeämpi, kuin PA-aihe.
Oli miten oli…
PA on mielestäni liitettävissä mm osaksi suhtautumista, jonka joku haluaa ehdottomasti liittyvän suomettumiseen. Toinen voisi puhua maailmantilallisesta realismista ja maltista.
Suomettuminen voi olla paljon PA:ta.
Tarkoittaa toisaalta, että on aidosti selviytymisellinen keino. Olisipa hienoa ottaa toistajaiset, a la Ukraina, tai jokin WW2-paketti.
En tarkoita, etteikö olisi edelleen riskiä, tällaisesta.
PA vaihtoehtona (yleisemmin + case kieltolaki)
Jos jotain ei voi välttää, on itkettävä, tai itkettävä ja kohdattava. Miten tämän vanhan viisauden sitten sanoittaakin.
Kun jotain jyräävää ei voida välttää, mahdollisuudet ei useinkaan jää siihen, että ollaan vain hyväksymässä.
Voidaan hyväksyä (sietää) jyräämistä (voimankäytöllisyys), mutta myös kohtuullistaa tätä, ts liittää hinnoittelua siihen, minkä ajamista koettavaksi käytännöksi, ei voida estää, tai se on duunina joka kannattamatonta, tai jopa hölmöä.
Kohtuullistaminen noin kuvaten, … on hyvin yleisesti käytetty toimintamuoto, jopa sivistyksellisten valtioiden perustoiminnoissa. Mitä ei voida täysin välttää, siitä voidaan maksaa esim haittaveroa, ja muuta jatkuvaa peruskustannusta.
Kieltolaki oli vaihe, jossa opittiin enemmän kohtuullistamaan, kuin olemaan ehdottomia. Vaihe oli muutosta siihen perinteeseen, jossa oli vielä mahdollista sanella suoraan se, mitä elämämisen piti tietyn hallintopiirin alaisuudessa olla.
Haitta se on pienikin haitta.
Kaikki kohtuullistamiset, ja kustannusasetukset… eivät tarvitse olla vahvan näyttäviä. Näinollen,… PA sopivasti käytettynä, voi olla… jopa hyvin pasifistisen kuvaavasti arvioitavissa.
anti-PA (paraikaisoletus)
Yleisesti ottaen, on tosi heikkoa, jos selviytymisellisyyttä koskevia piirteitä on arvioitava vain tietystä hyvyyden/paheellisuuden mv-vinkkelistä.
Miksi nähdä asioita luonnottomina, eikä luonnollisina?
A. Jos täytyy lähtökohtaisesti olla ymmärtämässä jotain täysin luonnotonta, … mitä se tarkoittaa ymmärtämisen mahdollisuudelle, jota voi oikeasti tarvittakkin?
B. Entä jos täytyy ymmärtää jotain luonnotonta väkisin niellen, kun muutakaan ei (reaalisesti) voi? Mitä oikeutusta, tämän ”vaihtoehtolinjan” mukainen toimitus, toimijalle tarkoittaa, ja mihin voi katsoa oikeuttavan jatkossa?
Kun mennään PA-vaihtoehdon ulkopuolelle, vaihtoehdot eivät (käytännössä) välttämättä näytä kauniilta (A, B).
Suhtautumisen malli PA-piirrettä koskien, voi silti olla täysin elettäväksi otettua (effektiivinen soveltaminen). Muuta ei silti välttämättä suositella otettavaksi, suhtauduttavistoon (<= uusi ”käsite”).
*
Kerronta tuo väistämättä mieleen paljon sitä determinaatiota, joihin ihmisiä kasvatetaan, koska näin on ollut tapana. Aihe on iso, ja vaatisi täysin oman kerrontansa.
Siinä kun genomeita pidetään aika jämäkän rajaavana, mitä tulee mahdollisiin valmiuksiin, … ei tosiaan voida ajatella, että tiettyjä piirteitä ilmenisi, jos geneettinen tuenta uupuu.
Emme voi yksinkertaisti aistia (suoraan) esim UV-säteilyä, tai ääniä, joita norsut ja valaat kuulevat.
Oudompaa (epätavanomaisempaa) on ajatella, että kulttuurisemmat polut päätymineen, olisivat käytännössä helposti yhtä fiksattuja, ellei jotain dissonanssia jäisi olemaan. Miten mahdollinen dissonanssi sitten toteutuukin. Jos ei,… tarkoittaa putoamaa kohden jotain.
Determinaatiota on, myös kulttuurillisesti vahvana. Tämä tarkoittaa oikeasti kuoppaa, josta ei voida kömpiä pois, noin vain.
**
Kerronta tänne asti muotoutuneena, on tosiaan enemmän maailmankatsomuksellinen, ja vaatii ihmisenä olemisen sijoittamista muuhun. Tämä tekee aiheesta vaikeaksi käsitellä halki-poikki-pinoon -tyylillä, … mihin ei oikeasti edes tarvetta.
Moni aihe on enemmän kanssakäymisellinen, analyyttisin ottein, ei ole (tolkun) lähestyttävä.
Analytiikka näitä koskien, on mielestäni parhaimmillaan viitteellistä, ja siinä kun tästä poiketaan, … on todettava hulluiluksi (todellisuusperusteista arviointia käytettäessä).
Jotain aiheita, ei periaatteellisesta syistä kannata, eikä voi sanoin lähestyä. Voi lähestyä, … mutta mukaan voi tulla mielettömyys,… jotain ongelmallisuutta.
***
Viimeinen osuus blogissa on tosiaan yleisempää, ja avoimemmin otettavaksi tarkoitettua. ”Teema” on vaikea, ja lähtökohtaisesti myös epälähdettävä, epäsuositeltava,… itse pyrkimistapaan selkeästi kytkeytyvä.
Jotain on kuitenkin tiedettävä siitä, mitä on järkevä käsitellä, ja miten. Vaikeista muuten uusista tai haastavista alueista, hyvä tietää jotain.
Jos tänne asti on lukijana päässyt, korostan vielä noteerattavaksi sitä, että kerronnan loppua kohden mentäessä, ei puhuta enää PA-ilmiöstä. Saatoitkin huomata tämän.
Mitä paraikaisuuteen tulee, PA, ja siihen suhtautuminen, kertoo kokonaisemmasta asetelmasta.
PA nähdään usein yksilökeskeisesti, yksilöihin mieluusti rajautuen.
Siinä kun PA on relevanttiutta ilmentävää, myös effektiivisen vallan tapauksessa, … PA-piirrettä esiintyy yhtä lailla.
Erityisesti PA tuntuu esiintyvän, isompien tahojen välisessä kanssakäymisessä.
***
Huomio ei ole erityisemmin uusi. Uutta on se, että aiemmin tiedettyä, liitetään yhteyteen, mikä on tavanomaisesti ottaen, uutta tai uudistuksellisesti tulkittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni sain aloitukseen koottua sen verran PA:ta koskevaa kontekstia, että tuollaisen johdosta, on jo vähän toisenlaisen ”jättiläisen” harteilla.
Tulkintaa YOna, voi pitää naurettavana, tai ei.
Voi valita, samoin perusteen, tosin eiköhän tule ihan automaattisena arveluna siitä, mitä omaan tuotoksiin on yleisesti liittää.
Joskus on sillä tavoin pohjustavia kannanottoja ja näkemyksiä, joissa on aitoa kahvaa, johonkin edistykselliseen (tilaa luovaan) paikkaan.
Syytä toisaalta hoksata myös se, missä todennäköisesti ei ole kuin taannuttavaa. Tätäkin matskua riittää, ja sen toistamista.
***
PAn sijoittamista kokonaisuuteen, ei voi tehdä niin, että toimijuus unohdetaan.
Jos effektiivinen valta (EV) käyttää PA-piirrettä, peruste tähän, voi olla toinen kuin jos altavastaava (AV) käyttäisi samaa, ja joskus päinvastoin.
Mikä se vaihe mahtaakin olla.
On olemassa tiloja, ainakin oletusmaailmassa, jossa EVstä on väliaikaisesti pystytty sanoutumaan irti, mutta taustalla on aina paluu tavan järjestykseen, jota AV ei voi tuottaa kestävästi.
En tarkoita sitä että kuperkeikkojen merkitys tuolla tavoin, olisi merkityksetöntä, tai merkityksettömäksi jäävää. Vaikea sanoa tästä yhtään mitään, jos ei jotain tuolla tavoin yleistä, jota taas ei voi olla ajatella kiistävänsä.
Pointtini tätä vinkkeliä puskiessa, on enemmän käsittelyllistä valmiutta koskevaa.
Jos PA tai välinekäyttö on jotain reaalisen vaikuttavaa, ja oikeutuksellisuus tulee kiistanalaiseksi turhan takia… välinekäyttö jää mahdottomaksi tarkastella, ja käydä yhteisemmin läpi.
Moralisoiva ote vie karille, ja objektiivisempi ote voi saavuttaa sen (sitä), mikä luo edistystä (tilaa), jota ilman ei välttämättä pärjätä, ja jota ilman, ei välttämättä ratkea ne, joita ongelmia ollaan duunaamassa paremmiksi.
Pointin voisi kertoa ytimekkäämmin. Mahdollisuus tähän, kuitenkin jää, ellei jopa avaudu parempana (mahdollisempana).
Ilmoita asiaton viesti
Joka tapauksessa, jotain hyvin runollista tässä. Oletko varma, että henkinen ryytimaasi on juuri tämä hyvyys, tasapainoisuus ja eheys? Miksei sitten suoraa hyppyä runouteen!? Julkaise runokirja ja pian: kirjoita se äkeästi, pikapikaa ja maailman kirjallisuuden huippuhartioilla istuen.
Ilmoita asiaton viesti
Hullua ei kannata yllyttää enempää :))
Ilmoita asiaton viesti
PA olisi ollut minulle selvä, ellei sitä olisi minulle selvitetty.
Suhtauduttaviston deterkaation analytiikka törkistää passiivisaggressiivisen käytöspiirteen kanssakäymisellisyyden.
Ympäristökytkennän epäkäsitteellisyys ja paraisaikaisoletuksen käsitevalmiudellisuus on voimankäytöllinen jyräävyys ja selviytymisellisenä keinona toistajaista.
Ilmoita asiaton viesti
Alkaakin mennä oppimisen suuntaan. Hyvä juttu.
En tarkoita, että poisoppiminen olisi aina, kovin epäpotentiaalista.
Ehkä parempi nähdä näitä, vähemmän poissulkevasti.
Siinähän näitä, lähtee tasoittumaan, jne. Ei paha.
Ilmoita asiaton viesti