Suhde vallitsevuuteen

Kun kuuntelee Jukka Davidsonin (JD) kerrontaa maailmasta, ja sen keskitetyn oloisesta käyttämisestä, niin ainakin itselleni tuli (ja tulee edelleen), melko mustan oloinen vaikutelma vaiheesta, jota eletään.

Käsitys, jota JD esittää, tuntuu riittävän osuvalta, ja merkittävyyttä on mukana. Voin laittaa näkemyksestä linkin, vaikka tätä aloitusta seuraavaan kommenttiosastoon.

Kun tämän kaltaista kokonaisempaa näkemystä tuodaan esiin, vallitsevuudesta, niin vaikka kuvaus olisi pääpiirteittäin oikea, niin silti, esilletuotu, ei ole vain yhdellä tapaa otettavissa.

Tai sitten vaihtoehdottomuus, ottamistavassa, on se ennakoitavampi suhtautumishaarasto, ja vaikka ei tekisi oikeutusta todellisuudelle, niin ei ole varmaan tarkoitus tehdäkkään.

Tarkoitus näissä, tuskin on oletusarvoisesti sen arvioinnissa, miten todellisuus asettautuu, tai voisi asettua, mahdolliseen runteluun, joitain osia ajatellen.

Asioita voidaan tarkastella objektiivisesti, ja jokaisessa lähtötilanteessa, on toisaalta ymmärtämistä, jota voi tavoittaa muutenkin kuin objektiivisuuden kautta.

Kokonaisuudet, edes jonkin todellisuusosan kohdallakaan, eivät kutistu olemaan, vain jotain tiettyä. Tavoite voidaan toki, yrittää asettaa yksituumaisuudenmukaiseksi, ja käytännössä ottamiset voidaan käytännössä saattaa pitkälle, kohden yhden tulkinnan toteutumista.

Millä tavoin, mistäkin asiasta, voi tehdä juuri jollakin tavalla otettavaa,.. on mahdollisuutena aivan toista, kuin mitä aiemmin. Varmaan hyvä päivittää, tietämys, tai ”arvelukanta”, mm tällaisella vaihtoehdolla.

***

Oikeasti piti käsitellä maailman tilannetta, ihan kuten voisi lähteä avautumaan, vailla kirjoituksen ensimmäisen osuuden langanpäätä.

Satuin törmäämään kerrontaan toistamiseen, ja kirjoittelin aiheesta jo Facebookin maailmassa. Nyt olikin valmis jo näkemään kerrontaa, hieman toisella tapaa.

Tähän blogikirjoitukseen ei ole tarkoituksena liittää mitään selkeän valikoivaa, koska kokonaisuus sen verran iso, ja tartuttava kahvasto niin pahasti hakusessa, ettei mitään järkeä alkaa tekemään kovin painokasta valikoimista.

Siispä samaa pohdintaa, mitä edellisessä Usarin pohdintahaarassa aloittelin,.. näköjään viimeistä edeltävällä kerralla: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhamyllarinen/menestys-ja-romahdusaallot/

Keskeneräisen oloiseksi jäi, tuo käsittely, ja jatkoja tuntuu kaipaavan.

Tämän blogiviestin aloituksen laajuus, on samaa ihmisen tarinan mittaista, tai siis siihen pyrkimistä, ja kerronnan vajeisuus jäi tosiaan vaivaamaan, vaikka lähtö oli ihan ookoo, ja kiva askel, ja vaikka ristiriitaistanut, niin näyttää antavan potkua jatkoon.

Se JD:n kerronta pakettina, voisi olla jollekulle sen verran puhutteleva, että moni saattaisi kysyä, että jos menee kuten esitetty, niin tarvitseeko oikeastaan ajatella enempää, tai yrittää tietää maailmasta jotain lisää.

Eikö oleellisen voisi ajatella tulleen sanotuksi. Miten paljon näitä tarvitsee vääntää, ja näyttää varteenotettavan todelliseksi. Suhtautumisen ymmärtää. Kai noista energiaa riittää, muillekin omaa osuttaan siivittämään.

***

Itselläni suhde maailmaan on hakusessa. Tavoitteena on kyllä löytää sitä, ts tässä mielessä tuskin olen ainoa, hakevana tutkailijana.

Ero on ehkä siinä, esim aiempaan itseeni nähden, että suhteeksi ei kelpaa mikä vain näkemys, sillä jos raaputettua sellaista, jota ei oikein voi ajatella elävänsä, niin näkemysrakennelman sovellettavuus, itseä ajatellen, jää mitä todennäköisemmin, mahdottoman oloiseksi.

Kauppaa sitten jollekulle aktiivisesti, vaikka (yleisenä) aputarkoituksena sitä, minkä kanssa et osaa, tai kykene itsekkään elämään. Onneksi, tällaisen osaa nyt jo havaita, ja jopa kertoa suomen kieltä käyttäen.

Liittymä, ja maailmankuva, etenkin sovellettavan arvoisesti siirryttävänä, täytyy ihan perusvaatimukseltaan olla sellainen, jota voi ajatella edes jotenkin seuraavansa, tai sitten lähtöidean oltava sen arvoista, jota voi kokea ehkä suosittelevansa, yleisesti otettavaksi, tai vaikka harkittavaksi.

Tarkempia yksityiskohtia, ja jatkokasaamisen pohjaa, voi lisäillä helpommin, tällaisen päätelmävaiheen jälkeen.

juhamyllarinen
Lappeenranta

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu