”Suomalaisen saunan, ja saunomiskulttuurin vienti, globaalimarkkinoille”

Ideointi on kuulemma datacentereistä, mereen vietyinä. Eikä lämmittäisi ilmastoa. No, veden kautta varmaan. Sekös taas lisäisi biomassan kiertoa, ja biokertymää hiilineen sinne, mistä ylimääräiset tulleetkin, ellei sitten kierto voisi pitää sisällään jatkuvasti sopivan pitoisuuden tätä ainesosaa, esim ilmakehässä.

Idea mainittiinkin tällä sivustolla, tosin kun näin polttava (kuumuus) aihe, niin varmaan hyvä käydä läpi, eri aloituksen voimin. Erilaista tulee paremmin mahdolliseksi löytää.

Napa-alueet ovat mielestäni jo mobilisoitu, luonnonvoimien puolesta siihen muutokseen, jota meneillään. Mistä muutos, mobilisoitumineen,… se taas on mielestäni kiistanalainen (tausta, syyt), enkä ole epäilyksen puolesta tässä yksin.

1.

Kun metsä ja kasvillisuus kasvaa paremmin, kohentuneen hiilen tilanteeseen lähdetään uusin keinoin. Vähän kuin rehevöityneen järven yhteydessä. Menee kohden soita ja suistoja, joita Suomessa tyypillisesti paljon.

Jos ajattelee kasvihuoneilmiötä, napojen vesialueet soineen, voi poiketa vesialueista, joita on lähempänä päiväntasaajaa. Vaikka lämpöä otetaan vastaan päiväntasaajalla enemmän, niin jos lämpö menee paljolti aavikoille, tai aavikkoalueille, lämmön luovutus takaisin on nopea, ja nähdään tunneissa.

Veteen sitoutunut lämpö on suhteessa vähäisempää, mutta jää pitemmäksi aikaa, ja tuntuu merivirtojen kautta, napaseutua lämmittävänä, samoin kuin tekevät tuulet, lämpötilaeroja tasoittavasti.

Sademetsin kosteusoloissa, paremman energiasitovuuden oloissa, vuorokausivaihtelua ei ole paljoa, lämpötilassa.  Veteen sitoutunut energia kulkee ja säilyy paremmin kuin se, mikä menee ”kiukaalle” ilman vettä.

Siinä kun navoilla on kosteat olot vesien takia, enemmän kuin aavikoilla, niin sopivasti kun väliin lyö keräilevää aavikkoa, talteenottojärjestelmä tehostuu, tosin vaikea ajatella, mihin napa-aluiden maksimikaappaus enerigassa voisi yltää, jos vertaa päiväntasaajan seutuun. Lähtötilanne saapuvan säteilyn osalta heikompi.

2.

Kun korostaa vesihöyryn lämpötilaa edistävää merkitystä, voisi tosiaan tiivistäen todeta, että tarvitaan sopivasti ripoteltuja kiukaita, ja kosteita oloja. Ihmisen infra on paljon tätä.

Jos napa-alueet olisi pitkälle veden peittämiä, ja Auringon säteilyn olisi sitouduttava enimmäkseen veteen, Maapallo voisi käydä kylmemmällä, ja navat olla enemmän jäässä.

Kovakaan lämpösäteily ei vaikuta paljoa, jos säteilyä heijastuu paljon takaisin. Ilmiön näkee kevätpakkasten aikaan, toisella tapaa.

Kun muuten pakkasella, jäisessä hangessa on likaa, lumi sulaa lian ympäriltä pois. Sama koskien esim tummia puita, jotka keräävät energiaa. Energiasäteilyn vaikutus näkyy tietyissä pisteittäisissä kohdissa, vaikka voisi kuvitella, että saapuvan säteilyn energiaosuus ei ole kovin suuri.

3.

Ratkaisua tähän blogipohdintaan en esitä. Jos tilannekuva on tämä, voi sovelluksia ajatella toisin, ja onnistuvammin, olettaen, että hiili ei ole sillä tavoin ongelma, mitä yleisesti kerrottu.

Ilmastonmuutos on vettä, ja vaikka polttavia hakkuuaukkoja kesähelteessä, suon kupeessa. Ilmastonmuuttajan eräs toteuttaja, on paikallinen metsänomistaja. Puhumattakaan muusta infrasta, joka tehty pysyvämmäksi, jotta pätsi selkeämpi.

4.

Sopivasti ajatellen, kiuas-malli ei välttämättä ole ongelma, jos merkitsee kuten voisi arvella. Luonnolla voi olla keinonsa näissä, jos sopeutumisrauhaa jätetään, ja perustyöläisille annetaan se arvo, joka tähän saakka on ollut kyseenalaistamattomampi.

Vaihtoehtoiselle paikanottajalle ja pyrkijälle selkeämpi potku, ja oikeisiin töihin, tai sitten vaihtoehdot vaihtoehtoina.

Yleisesti, seurailevampi linja on vähän kuin purjehtijan menetelmä tuulessa. On astetta seesteisempi, eikä tästä ole odottaa aiheutuvaksi samaa repivyyttä, kun toisaalta näin paljon toimijoita, jotka voivat tehdä täysin päinvastaista, mikä koetaan lähinnä elämää palvelevaksi. Ajattelematon linjavalinta.

5…

(Lisäsin blogin otsikkoon lainausmerkit)

0
juhamyllarinen
Lappeenranta

Kynnyksetön email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu